FOTO & VIDEO Protest pro-democrație în Piața Universității, pentru a cincea zi. Circa 500 de studenți și tineri au scandat vineri seara în ploaie: „CCR rușine mare, ești complice la trădare” / „Legionarul de unde are banul?” / Proteste și la Sibiu, Constanța: „Iubesc România, aleg democrația”

4.545 de vizualizări
Protest pro-democrație al studenților vineri, 29 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro
Pentru a cincea seară consecutiv, studenți și tineri au protestat în Capitală în Piața Universității într-o manifestație pro-democrație și pro-europeană. Aceștia contestă decizia Curții Constituționale (CCR) de a renumăra voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024, pe care o consideră un atac la statul de drept.

Protestatarii se împotrivesc mai ales rezultatelor din primul tur de alegeri, de duminică, 24 noiembrie, care l-au avut câștigător cu peste 2,1 milioane de voturi (23%) pe pro-rusul Călin Georgescu, anti-NATO, anti-UE și cu discurs neolegionar.

Edupedu.ro a transmis live text și imagini foto și video de la manifestare.

Au fost circa 300 de oameni în jurul statuilor din Piața Universității în jurul orei 20:00, potrivit estimărilor reporterului Edupedu.ro de la fața locului.

UPDATE 22:54 Protestul de vineri al studenților și al tinerilor din Piața Universității se apropie de final, având permisiune până la ora 23:00.

Protest pro-democrație al studenților vineri, 29 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro

UPDATE 22:47 Ultimele scandări, pe final de protest: „Cine nu sare, cine nu sare, cine nu sare nu vrea eliberare”.

UPDATE 22:34 Persoanele strânse vineri seara în Piața Universității încep să plece, jandarmii să strângă gardurile care constituie perimetrul. Continuă scandări antifascism: „Alertă, alertă, alertă antifascistă!”.

UPDATE 22:27 Un protest a avut loc vineri seară și în fața Prefecturii Constanța, timp de trei ore. „Democrație, nu patriarhie”, „Europa, nu Rusia” se arată pe pancartele oamenilor. Au fost circa 100 de tineri și studenți, potrivit reporterului InfoSudEst de la fața locului.

Foto: Delia Dascălu/ InfoSudEst
Foto: Delia Dascălu/ InfoSudEst

UPDATE 22:12 La protest și-a făcut apariția și un tânăr care spune, la portavoce, că este livrator și că a venit în piață după muncă. „Eu nu vreau să trăiesc în regimul comunist, să stăm la coadă pentru mâncare. Nu vreau să fiu luat pe sus de miliție, dar dacă va fi nevoie, îmi dau viața pentru libertate”, spune el, după cum scrie și HotNews.ro.

UPDATE 21:52 În mulțime a apărut o pancartă pe care scrie „Corola de minuni a lumii strivește fascismul”. Aluzia – făcută la declarațiile mincinoase ale candidatului ultranaționalist Călin Georgescu: el susține că în școli elevii nu ar mai studia la limba română autorii Lucian Blaga și Mihai Eminescu. În realitate, acești doi autori sunt studiați în școli, dar și în programa de Bacalaureat.

Foto: Instagram.com/ marionelaaaaa

UPDATE 21:40 Protestatarii de la Universitate scandează: „Vrem un vizionar, nu un legionar” și „Democrația lor a scos un dictator”.

UPDATE 21:01 „O țară ca afară nu e legionară” și „Iubesc România, aleg democrația” s-au scandat și la Sibiu, unde are loc o manifestație pro-democrație, precizează într-un mesaj pe Facebook scriitorul și conferențiarului universitar Radu Vancu.

Foto: Facebook.com/ Radu Vancu

UPDATE 20:42 Sunt circa 400-500 de protestatari la eveniment.

Protest pro-democrație al studenților vineri, 29 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro

UPDATE 20:21 Patru persoane stau îndreptate spre Bulevardul Regina Elisabeta circulat de mașini cu un banner cu mesaj către șoferi: „Dacă ăsta-ți pare ambuteiaj, să vezi când o să fugim din țară. Mai bine votează duminică”.

Protest pro-democrație al studenților vineri, 29 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro

UPDATE 20:12 Protestatarii contestă modul în care și-a finanțat Călin Georgescu campania electorală: el a declarat că a cheltuit 0 lei, dar în ultimele zile au apărut dovezi și mărturisiri că mai mulți influenceri au fost plătiți pe rețeaua chinezească TikTok să îndemne lumea la vot pentru el.

  • „Legionarul – de unde are banul?”
  • „Afară cu ciuma din țară!”

UPDATE 20:09 Tinerii cântă „Bella Ciao”, imnul italienilor pentru scăparea de sub fascism în contextul celui de-al Doilea Război Mondial:

Video: Edupedu.ro

„Vrem știință și educație, nu conspirație!”, se arată pe pancarta unor protestatari, cu referire la discursul pseudoștiințific al candidatului pro-rus la președinție, Călin Georgescu. El susține, printre altele, că „apa nu este H2O așa cum am fost instruiți la școală”.

Protest pro-democrație al studenților vineri, 29 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro

„E complice la trădare, CCR rușine mare!” scandează tinerii, într-un mesaj puternic anti – Curtea Constituțională, care a decis joi ca 9,4 milioane de voturi să fie renumărate până duminică seară în urma unei contestații depuse.

Video: Edupedu.ro
Video: Edupedu.ro

Printre mesajele de pe pancarte sunt și câteva îndreptate contra actualului președinte Klaus Iohannis. „Cotro-securelule, îți place ce ai făcut? Când mai pleci în vacanță, poate rămâi acolo – fără mandat” este unul dintre ele:

Protest pro-democrație al studenților vineri, 29 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro

Articol în curs de actualizare.

Citește și:
VIDEO A patra zi de proteste pro-europene în Piața Universității. Peste 1.500 de studenți și tineri au fost în stradă și au scandat: „România e iubire, nu fascism și amăgire” / „Apa este H2O” / „Putin, jos labele de pe România”
VIDEO Protest pro-european și la Craiova, joi seară. Circa 300 de tineri și studenți resping decizia de renumărare a voturilor de la alegeri: „Vrem educare, nu renumărare” / „Votați, votați, dar vă informați”
FOTO A treia zi de proteste ale studenților în București, Timișoara și Cluj-Napoca. Peste 2.500 de tineri au ieșit în stradă după câștigul candidatului pro-rus Călin Georgescu în primul tur de alegeri prezidențiale 2024
VIDEO Manifestații în Piața Universității. Studenții au ieșit în stradă pentru a doua seară la rând: „Tinerii vă cer în cor, nu votați un dictator”, „Iubirea de țară nu e legionară” / Au fost circa 1.000 de protestatari
Manifestații ale studenților și tinerilor la Brașov și Timișoara, marți seara: „Uniți sub tricolor, nu sub dictator! Viitorul e la Vest, noi nu vrem să fim ca-n Est”
VIDEO Peste 250 de tineri au ieșit în stradă la Sibiu, după protestele începute la București: „O țară pacifistă nu poate fi fascistă”, „Vrem democrație, nu corupție”
VIDEO Protest în fața Teatrului Național din București. Peste 500 de studenți au scandat luni seară: „Nu fascism, nu război, nu Georgescu în turul doi! Călin Georgescu, noul Antonescu! Ne-am săturat, de aia nu plecăm, lupta antifascistă noi o câștigăm!” / La protest și-a făcut apariția jandarmeria

3 comments
  1. Acesti tineri demonstreaza ca bunul simt si inteligenta inca nu au disparut din Romania, chiar daca educatia e ingenunchiata si batjocorita zilnic de cei pe care prea multa carte ii incurca in planurile lor de inavutire si de vanzare a tarii.

    Acesti tineri iesiti in strada pentru a ne pastra libertatea si a apara democratia continua ceea ce au inceput acum 35 de ani alti tineri, multi la fel ca cei de acum, la Timisoara, in Bucuresti si in toata tara. Prin acesti tineri si tuturor care li se alatura avem speranta ca cei care au platit cu viata UN PIC de libertate in decembrie 1989 nu au murit degeaba. Prin ei continua lupta pentru inlaturarea cu totul a influentei distrugatoare a URSS-ului.

    A putut un politruc sa-i minta si sa-i manipuleze pe multi prin tik-tok, dar nu poate sa-i manipuleze pe toti. E timpul sa se informeze oamenii din realitate, nu din retele de dezinformare si dez-socializare. In 1989, ca si pana atunci, au “mintit poporul cu televizorul, ” iar acum o fac si mai simplu, prin Internet!!

    Romanii trebuie si pot sa gandeasca si sa se informeze din realitate.
    Inca mai sunt oameni care gandesc liber si frumos in tara asta. Nu putem accepta inca un politruc, inca un rusofil, imbuibat din bani gri-negri, care sa ne arunce inapoi, cu zeci de ani in urma.

    Libertatea de gandire si de a circula, castigate cu sange nevinovat varsat in 1989, trebuie pastrata.
    Dumnezeu (nu cel proslavit fatarnic de politruci si neo-legionari) sa apere Romania!

    De ziua Romaniei, pe 1 Decembrie, putem toti sa alegem bine, sa nu alegem intoarcerea in trecutul comunisto-kgbist si nici stagnarea in aceleasi metehne ale celor care au tot distrus tara de 35 de ani incoace, ci putem sa alegem calea democratiei si a libertatii.

    1. pe cine respecți tu sau cine merită (!) respectul tău.

      Micii comuniști așa-ziși anti-fasciști teleghidați de Alex ben Soroș sunt sucăriți că “vitele” n-au votat cum trebuie și vor să anuleze alegerile până iese cine trebuie. Simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Robert Schwartz, Deutsche Welle @SuperTeach: În Bavaria au fost angajați acum aproape 800 de profesori suplinitori, suplimentari, pentru a prelua locul unor profesori din grupe de risc care nu pot veni la școală

“În Bavaria au fost angajați acum aproape 800 de profesori suplinitori, suplimentari, pentru a prelua locul unor profesori din grupe de risc care nu pot veni la școală”, a spus…
Vezi articolul

EXCLUSIV Mușamalizarea unui nou caz de nepotism la olimpiadă. Inspectoratul școlar Caraș-Severin și Ministerul Educației nu au luat nicio măsură până acum, deși știau de 4 luni că un profesor de muzică din Arad a fost evaluator la olimpiada națională, faza zonală, deși nepotul era înscris în concurs

Un profesor de muzică de la Colegiul Național de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad a fost membru în comisia Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală (zona 5 – Vestul țării),…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

Consiliile elevilor și asociațiile județene reprezentative trebuie să raporteze anual cum e respectat Statutul Elevului în fiecare școală din județ / Școlile și inspectoratele trebuie să publice rapoartele, iar unitățile de învățământ au obligația să remedieze deficiențele semnalate

Consiliile județene ale elevilor și Consiliul Municipal al Elevilor București, precum și alte asociații reprezentative ale elevilor trebuie să elaboreze rapoarte anuale în care să prezinte în ce măsură unitățile…
Vezi articolul

Ministerul fondurilor europene a anunțat că a doua tranșă din banii pentru tichetele educaționale pentru rechizite a fost virată în octombrie / Părinții spun că abia miercuri, 23 noiembrie, au intrat banii pe carduri

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunța pe 9 noiembrie că “în luna septembrie au fost încărcate cu ajutorul de 500 de lei cardurile deja existente, pentru beneficiarii nou eligibili…
Vezi articolul