Aproximativ 100 de profesori, membri în cele trei sindicate mari din Educație, au început protestul, joi dimineață, de la 10:00, în fața Guvernului. Aceștia se vor deplasa la 11:30 la sediile PNL și PSD, principalele partide din alianța de guvernare.
- Amintim că salariile profesorilor cresc în acest an cu 4,5% – acesta fiind procentul cu care se majorează costul standard per elev, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern publicat în dezbatere publică de către Ministerul Educației. Cadrele didactice ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor încă din 2020, amânată de guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de guvernul Ciucă. Mai multe detalii aici.
- La ce salarii ar fi trebuit să ajungă profesorii încă din 2020, pe fiecare funcție și grad, vedeți aici.
„Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4 % de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare ne nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ”, se arată în comunicatul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret și Federației Națională Sindicală Alma Mater”, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de cele trei federații.
În prezent, cele trei federații sindicale au în desfășurare un referendum privind declanșarea grevei în sistemul educațional.
Amintim că sindicatele profesorilor au declanșat protestele de stradă la finalul anului trecut, nemulțumiți de faptul că Guvernul a amânat din nou aplicarea Legii 153/2017 prin care ar fi trebuit să primească încă de acum doi ani 16% creștere salarială. Potrivit sindicatelor, de la 1 ianuarie s-a acordat doar o creștere de 4%, aproximată la 65 de lei net pe lună. Pe 6 ianuarie, președintele FSLI, Simion Hăncescu, anunța că nu se va intra în grevă generală din 10 ianuarie. Liderul sindical susținea atunci că vrea să continue negocierile cu Guvernul și că pentru greva generală e nevoie de mobilizare, lucru care nu se poate face acum fiindcă „oamenii au fost în concediu în ultima perioadă”.
1 comment
În gradinitele cu program prelungit suntem plătite femei de serviciu de ce trebuie sa inschimbam pampers,sa servim masă,sa hrănim copiii,sa îmbrăcăm și sa dezbrăcat copiii vrem nu vrem suntem alături de ei pe întreg parcursul zilei sunt mici și nu se descurcă singuri de ce nu ne încadrează bone sau îngrijitor copii îs copii de 2,3 ani cite 32 într-o grupa