Secretarul de stat Sorin Ion, președintele comisiei naționale pentru organizarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de directori și directori adjuncți de școli, Mihaela Ștefan, inspector general al Inspectoratului Școlar București și președinta comisiei municipale pentru concursul de directori, Răzvan Călugăreanu, inspector general adjunct la ISMB, președintele comisiei de contestații din București – cu toții au plecat în Finlanda, la Helsinki, în perioada 15-19 noiembrie 2021, potrivit fotografiilor publicate pe pagina proiectului “Q-Ed! Equalizing the chances of success in life of pre-university students through a quality digital education”. Deplasarea are loc în plină desfășurarea a concursului pentru posturile vacante de directori.
Echipa de inspectori, secretari de stat și inspectori școlari este în Finlanda de duminică, 14 noiembrie, chiar de la debutul probei de interviu pentru concursul de directori, potrivit actualizărilor de pe pagina proiectului.
În descrierea participanților apar 12 inspectori de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu toate acestea în fotografii este și secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion, fost inspector școlar general în Dâmbovița, alături de Maria Manea, și ea secretar de stat, fost inspector școlar la București. Manea face parte din echipa selectată pentru această deplasare, potrivit anunțului de pe site-ul ISMB.
Sorin Ion nu apare în proiect, iar potrivit Ghidului de participare în program, cei înscriși pot fi doar angajați ai instituției pentru a fi eligibili, potrivit Ghidului aplicantului (pagina 109). Dacă sunt eligibili, cheltuielile pot fi finanțate. Proiectul are un grant aprobat de 177.673 de euro.
Contactat de Edupedu.ro, secretarul de stat Sorin Ion spune că a fost înlocuitorul unei profesoare de matematică. Ar fi vorba despre Anca Toșa, inspector, care ar fi anulat deplasarea din motive personale.
“Edupedu.ro: Am văzut că sunteți plecat într-un proiect Erasmus în Finlanda, acum va aflați în deplasare acolo. Vreau să vă întreb dacă sunteți parte din acest proiect Erasmus?
Sorin Ion: Sunt invitat de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București în acest proiect Erasmus.
Edupedu.ro: Știam că sunteți angajat la Inspectoratul Școlar Dâmbovița, nu la Inspectoratul Școlar București și că nu sunt eligibili decât angajații în proiect, pentru această deplasare.
Sorin Ion: Sunt parte în grupul țintă în mod oficial, iar la Dâmbovița nu mai sunt de mult timp, adică sunt profesor titular în Dâmbovița, este singura mea legătură. Dar la inspectoratul școlar Dâmbovița nu mai sunt.
Edupedu.ro: În calitate de invitat sunteți în proiect?
Sorin Ion: Parte din grupul țintă. În proiect există în grupul țintă – inspectorii, profesorii de la toate nivelele.
Edupedu.ro: Ați plecat într-o perioadă în care se desfășoară și concursul de directori, iar dumneavoastră sunteți președintele Comisiei naționale de concurs.
Sorin Ion: Este foarte adevărat, doar că am delegat atribuțiile unuia dintre vicepreședinți.
Edupedu.ro: Chiar dacă în această perioadă se desfășoară interviurile?
Sorin Ion: Iar aici mă aflu cumva și în calitatea mea de profesor de matematică, pe care încă o am.
Edupedu.ro: Știți că sunt reguli foarte stricte în proiectele Erasmus, în privința criteriilor de eligibilitate?
Sorin Ion: Da, nu le încălcăm în niciun caz, nu vă faceți griji.
Edupedu.ro: Nu-mi fac griji, eu doar verific ce s-a întâmplat, pentru că nu este uzual ca președintele comisiei de concurs să plece din țară pentru o săptămână, în timpul concursului.
Sorin Ion: Da, dar concursul ține de la cap la coadă cam trei luni de zile.
Edupedu.ro: Dar interviurile au loc în această perioadă. Au început luni și se încheie peste 16 zile.
Sorin Ion: Știu, știu. Repet, am un vicepreședinte care are delegație scrisă din partea mea de preluarea atribuțiilor.
Edupedu.ro: Deci încă o dată, sunteți în calitate de invitat în proiect?
Sorin Ion: Sunt parte din grupul țintă, deci parte din grupul țintă. Urmează după proiect să elaborez niște teste.
Edupedu.ro: Adică sunteți angajat al Inspectoratului școlar Municipal București, pentru că doar angajații acestei instituții și ce ai școlii Sfânta Maria pot participa, conform criteriilor din ghidul aplicantului?
Sorin Ion: Nu, nu-i așa. Nu trebuie să fii angajat al ISMB ca să participi.
Edupedu.ro: Am ghidul programului în față. Scrie aici, la criterii de eligibilitate, în capitolul criterii adiționale și apare doar această mențiune, că este vorba despre angajații instituției participante.
Sorin Ion: Nu este chiar așa, nu sunt singura persoană de aici care nu este angajat al ISMB. Sunt și profesori din școli.
Edupedu.ro: Da, de la școala Sfânta Maria, care este parte în proiect școala respectivă. E normal să fie acei profesori acolo.
Sorin Ion: Ok. Eu v-am spus că ăsta este rolul meu aici, parte a grupului țintă…
Edupedu.ro: Din cine este format grupul țintă?
Sorin Ion: Din profesori pe diverse discipline.
Edupedu.ro: Mai sunt și alți profesori invitați, în afară de dumneavoastră?
Sorin Ion: Bineînțeles. Toți oamenii care sunt prezenți în proiect au participat la o procedură de selecție. Eu tot ce am putut să vă spun, v-am spus. Cred că puteți să luați legătura cu coordonatorul proiectului și vă va spune mai multe.”
- Edupedu.ro a contactat și coordonatorul de proiect care a explicat că secretarul de stat a fost introdus în proiect pe ultima sută de metri printr-un proces-verbal.
Edupedu.ro: Cum a ajuns domnul Sorin Ion în echipa proiectului și în deplasarea din Finlanda?
Gabriela Bojanopol: Avem o doamnă profesoară de matematică care este bolnavă de Covid și nu a putut să meargă. Și atunci a fost selectat, pentru că domnul este tot profesor de matematică.
Edupedu.ro: Cum a fost selectat, prin ce procedură?
Gabriela Bojanopol: Avem o procedură pe Erasmus. Și pe urmă, s-a făcut doar un proces verbal.
Edupedu.ro: Deci prin procedura de proces verbal.
Gabriela Bojanopol: Doamna a fost aleasă prin procedură.
Edupedu.ro: Acest proces verbal figurează undeva, în procedurile Erasmus?
Gabriela Bojanopol: Păi da, ai voie să faci, dar nu figurează ca atare procesul verbal în procedura respectivă.
Edupedu.ro: Domnul Sorin Ion este angajat al Inspectoratului Școlar București?
Gabriela Bojanopol: Nu, nu este.
Edupedu.ro: Dar în procedura din ghidul aplicantului pentru proiect Erasmus, este specificat clar că pot participa doar cei angajați ai instituțiilor participante.
Gabriela Bojanopol: Nu, nu, nu. Avem și de la alte școli, să știți. De exemplu, avem o altă doamna de engleză – care nu este din proiect, este de la altă școală – care se va ocupa de traduceri. Deci eu am voie să angajez, am doi angajați pe IT care au fost angajați.
Edupedu.ro: Dar aceștia au participat la procedură, am văzut procedura pe site. Acolo este transparență și este în regulă. Cu domnul Sorin Ion, nu am găsit niciun document care să explice prezența în program.
Gabriela Bojanopol: Eu am și certificat Europass Mobility, deci este în regulă din punctul nostru de vedere. Dacă avem certificatul aprobat de Uniunea europeană, este în regulă.
Edupedu.ro: Pe ce configurație a grupului aveți acest certificat?
Gabriela Bojanopol: De pe site-ul oficial al Uniunii Europene. Înainte să plecăm, am luat pentru toți. În momentul în care doamna profesoară a renunțat, s-a făcut proces verbal de înlocuire pur și simplu. Era intervalul de timp foarte scurt. Deci luasem biletele de avion și nu aveam când să mai facem toate aceste lucruri.
Edupedu.ro: Și cum v-a venit ideea să îl luați pe domnul secretar de stat. Dumneavoastră v-a aparținut ideea?
Gabriela Bojanopol: Da, așa în principiu, a fost la nivel de proiect, echipă de management.
Edupedu.ro: Adică vă știați dinainte sau cum s-a întâmplat?
Gabriela Bojanopol: La nivelul echipei. Consider că v-am dat destule amănunte.”
În Finlanda, participanții în acest proiect de mobilitate pentru profesori fac un curs “Best practices in a modern pedagogy”, potrivit descrierii citate.
Proiectul implică participarea a 12 inspectori de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti, 6 profesori de la Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sf. Maria”, București, România și 4 profesori de la Zakladni Skola Odry, Cehia. Întâlnirea include vizite educaționale și sesiuni de lucru.
Între timp luni, 15 noiembrie, în România au început interviurile pentru directori de școli. Proba durează 16 zile, timp în care, în plină pandemie, peste 30 de mii de membri ai comisiilor și peste 5.600 de candidați vor trece prin cele peste 50 de școli – centre de concurs.
În echipa care s-a deplasat la Helsinki sunt și președinta comisiei de concurs pentru directori, de la București, inspectorul general Mihaela Ștefan, și președintele comisiei de contestații de la București, Răzvan Călugăreanu, inspector școlar general adjunct la ISMB, încadrat ca „rezervă” în documentul de la proba de selecție. Ambii figurează pe lista de selecție în proiect.
La proba de interviu a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director/director adjunct – din școlile din București – sunt înscriși 434 de candidați. Numărul total al opțiunilor: 807, din care: 568 pentru funcția de director și 239 pentru funcția de director adjunct.
Proiectele Erasmus+ sunt proiecte instituţionale prin care se realizează activităţi care implică parteneri din mai multe ţări (trans-naţionale). Programul unui proiect de mobilitate diferă de la un domeniu la altul şi, în funcţie de acesta, poate cuprinde cursuri de formare, plasamente, activităţi de predare, stagii pentru studiu sau voluntariat, schimburi de tineri, activităţi de tip job-shadowing, scrie autoritatea care gestionează programul european în România.
Acest tip de proiecte îi implică atât pe cei care sunt beneficiarii finali ai procesului de învăţare (studenţi, elevi – filieră tehnologică sau vocațională și postliceal -, tineri, voluntari etc.) cât şi profesioniştii din domeniile educaţie, formare şi tineret care facilitează procesul de învăţare (profesori, formatori, lucrători de tineret, personal de conducere sau administrativ etc).
Foto: Q-Ed Erasmus project