Cea de-a 22-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori (IJSO) a fost inaugurată oficial la București, în Sala Rosetti din sediul Parlamentului, reunind peste 600 de elevi și profesori din mai mult de 50 de țări. Evenimentul, care celebrează excelența academică și pasiunea pentru științe, a debutat într-un cadru festiv la Palatul Parlamentului. Printre vorbitori s-au numărat oficialități de rang înalt, inclusiv ministra Educației, Ligia Deca, consiliera prezidențială Diana Loreta Păun și primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, aceștia subliniind importanța educației și a științei în dezvoltarea societății.
„Reprezentanți din peste 50 de țări celebrează curiozitatea, inovația și știința aici, la București. Astfel de evenimente subliniază importanța educației și a căutării cunoașterii în construirea unui viitor mai bun, mai luminos și mai sustenabil”, a declarat Ligia Deca, adăugând că „voi sunteți ambasadorii curiozității și rezilienței de astăzi, iar în viitor veți fi cercetătorii de primă linie care vor modela lumea”.
Primarul Nicușor Dan a adus un omagiu rolului esențial al științei în societate: „Întreaga noastră civilizație se bazează pe știință, iar noi toți ar trebui să fim recunoscători oamenilor care muncesc pentru a ne îmbunătăți cunoștințele despre știință. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să profite de orice oportunitate pentru a promova ideea că știința este importantă”. El a făcut și o remarcă pentru elevii olimpici din sală: „Mult succes în viitor, sperând că acesta va fi în domeniul științei, nu în politică, ca alții”.
Diana Loreta Păun, consilier prezidențial pentru Educație, a subliniat nevoia de gândire critică în era digitală: „Tineri ca voi, tineri care au învățat să se raporteze critic la univers, pot ajuta să distingem între știri reale și false. Progresul științific se bazează pe acceptarea ideii că tot ceea ce știm poate fi pus sub semnul întrebării”.
Evenimentul se desfășoară pe parcursul a 10 zile, incluzând probe teoretice și practice la Universitatea Politehnica București și Colegiul Național „Tudor Vianu”, alături de activități culturale și excursii pentru participanți. Organizatorii, sprijiniți de parteneri academici și instituționali, au pregătit un program diversificat, prezentat pe larg de Edupedu.ro.
Redăm intervențiile oficialilor de la deschiderea de marți, 3 decembrie, a Olimpiadei Internaționale de Știință pentru Juniori (IJSO) – 2024:
Ligia Deca, ministra Educației:
- Doamnă Președinte și Vicepreședinte, domnule Primar, dragi lideri de echipă și observatori, și, mai ales, dragi tinere minți strălucite, am onoarea să vă urez bun venit, în numele Guvernului României, la cea de-a 22-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori. Reprezentanți din peste 50 de țări celebrează în aceste zile curiozitatea, inovația și știința aici, la București. Astfel de evenimente subliniază importanța educației și a căutării cunoașterii în construirea unui viitor mai bun, mai luminos și mai sustenabil. Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori este o dovadă a progresului semnificativ realizat în calitatea educației la nivel mondial.
- Voi sunteți ambasadorii curiozității și rezilienței de astăzi, iar în viitor veți fi cercetătorii de primă linie care vor modela lumea. Prețuiți fiecare moment și fiți recunoscători că drumul vieții voastre este încă la început. Prețuiți nenumăratele ore de studiu și explorare, pentru că ziua de astăzi se va transforma curând în ziua de mâine. Întrebările voastre pot ridica sprâncene, dar ele reprezintă primul pas spre îmbrățișarea necunoscutului, creșterea conștientă metodică și extinderea granițelor cunoașterii umane în viitor.
- Trăiți, de fapt trăim, într-o lume pe care o citeam acum câțiva ani în reviste sau cărți science-fiction. Posibilitățile sunt nelimitate, dar la fel sunt și provocările. Vă rog să vă amintiți că progresul tehnologic trebuie să meargă mână în mână cu respectul și empatia pentru ceilalți. Avem nevoie de un avans tehnologic centrat pe om. Și, cu această ocazie, aș dori să subliniez și importanța artelor, mai ales după ce am ascultat minunatul cor de mai devreme.
- Vă invit să petreceți aceste zile celebrând diferențele voastre și învățând unii de la alții. Prin diversitate, obținem mai multă calitate. Profitați la maximum de fiecare secundă. Următoarele zile la București vor trece repede.
- În calitate de ministru al Educației, vreau să-mi exprim respectul și aprecierea pentru elevii care participă la olimpiade și care au muncit enorm pentru a-și transforma talentul în performanță. De asemenea, vreau să-mi exprim recunoștința față de profesorii care au contribuit la dezvoltarea acestor minți tinere pentru a ajunge la un asemenea nivel la o vârstă atât de fragedă. Dragi lideri de echipă, vă mulțumesc pentru munca voastră grea și vă rog să transmiteți gândurile mele bune profesorilor care nu au putut fi parte din echipele naționale, dar care au avut un rol important în formarea participanților.
- Gândurile mele se îndreaptă și către domnul Emiel de Kleijn, Președintele Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori, și către Consiliu, pentru sprijinul acordat organizatorilor români pentru găzduirea evenimentului. Suntem profund recunoscători și, în numele echipei de la Ministerul Educației din România, aș dori să-mi exprim susținerea deplină pentru astfel de inițiative. Să ne bucurăm de experiența și de călătoria Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori, pe care, împreună cu partenerii noștri, ne-am străduit să o pregătim pentru oaspeți atât de importanți.
- Vă doresc mult succes în aceste zile, deși participarea voastră certifică deja faptul că sunteți toți câștigători. Întrucât guvernele din întreaga lume promovează tot mai mult competențele STEM sau STEAM, voi sunteți printre cei care înțeleg cel mai bine importanța acestui angajament. Pe o notă personală, vă invit pe fiecare dintre voi să sprijiniți aceste eforturi, fie la nivel local, regional sau național. Vă rog să vă amintiți că cei care au ajuns până aici au responsabilitatea de a ajuta și pe alții. Împreună, trebuie să ne asigurăm că niciun copil nu rămâne în urmă când vine vorba despre accesul la educație de calitate și excelență, mai ales în domeniul științelor.
- Mulțumesc tuturor, organizatorilor, partenerilor și sponsorilor, pentru că au făcut posibil acest eveniment. Apreciez enorm angajamentul vostru pentru educația STEM. Și, mai presus de toate, vă mulțumesc pentru această oportunitate. Dragi participanți, aștept cu nerăbdare să vă văd în viitor ca absolvenți ai celor mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume și, de ce nu, din România. Mult succes tuturor!
Emiel de Kleijn, președintele Comitetului Executiv al Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori (IJSO):
- Suntem recunoscători și onorați de prezența doamnei Ministru al Educației, Ligia Deca. Sunt foarte fericit să vă văd pe toți aici, în această sală frumoasă din Palatul Parlamentului din București, cea mai mare clădire din Europa. Știu că mulți dintre voi, în ciuda sprijinului constant al comitetului local de organizare, ați întâmpinat dificultăți în obținerea vizei. Este regretabil că nu toți au reușit să obțină viza la timp. Cu toate acestea, vreau să vă felicit pe toți pentru prezența voastră aici astăzi și să mulțumesc tuturor celor care ne-au oferit sprijinul lor neobosit. Pentru acest lucru, vă rog să oferiți un ropot de aplauze.
- Traversăm vremuri dificile într-o lume tot mai dură – politic, financiar, economic, climatic și social. Și, din păcate, suntem cu toții afectați de aceste provocări. Cu toate acestea, împreună, am reușit să organizăm această ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori (IJSO) aici, la București. Așadar, un ropot călduros de aplauze pentru toți cei care au făcut posibil acest eveniment.
- Obiectivele principale ale IJSO sunt de a încuraja interesul activ al elevilor de gimnaziu pentru științele naturale, de a le promova cariera ca viitori oameni de știință, de a facilita și consolida contactele și proiectele internaționale, de a promova colaborarea științifică viitoare și de a încuraja prietenii cu colegii lor din întreaga comunitate științifică mondială. Nu doar entuziasmul pentru științele naturale, ci și pasiunea, inovația, creativitatea și spiritul de echipă aduc împreună cele mai strălucite tinere talente ale lumii la acest eveniment academic. Participarea la IJSO are un impact de durată.
- Elevii care participă astăzi sunt liderii de mâine. Comitetul științific, prezidat de profesorul Sebastian Popescu, a conceput sarcini provocatoare care permit tuturor elevilor să-și demonstreze cunoștințele și abilitățile. Pe lângă competiție, elevii se vor bucura și de distracție, divertisment și de oportunitatea de a cunoaște cultura românească. Românii sunt, în mod natural, veseli, calzi, ospitalieri și au un simț al umorului înnăscut. Politețea și curtoazia sunt foarte apreciate în România. Comitetul local de organizare, condus de Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Florian Lixandru, a pregătit un program interesant de excursii și activități de relaxare, incluzând o vizită la frumosul Castel Peleș din Sinaia.
- Fără sprijinul Academiei de Studii Economice din București, al Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București și al Colegiului Tehnic de Aeronautică Henri Coandă, organizarea IJSO 2024 nu ar fi fost posibilă. Aș dori să le mulțumesc pentru ajutorul oferit și, pentru acest lucru, vă rog încă o dată un ropot de aplauze.
- De la prima ediție, din 2004, România a participat la toate edițiile IJSO și are o tradiție solidă atât în participarea, cât și în organizarea olimpiadelor. Sunt convins că, sub această conducere inspirată, IJSO 2024 va fi încă o dată un mare succes.[…]
- În încheiere, în numele Comitetului Executiv, doresc tuturor un timp fantastic aici, în România, mai ales studenților noștri. Faceți tot posibilul, dar, mai presus de toate, bucurați-vă de oportunitatea de a cunoaște România și de a lega prietenii noi. Prieteni noi care, la fel ca voi, pot face diferența în găsirea soluțiilor pentru provocările globale pe care le vom înfrunta în deceniile viitoare. Aștept cu nerăbdare să vă întâlnesc pe toți în următoarele 10 zile și să ne revedem la ceremonia de închidere. Vă mulțumesc foarte mult pentru atenție!
Florian Lixandru, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației, coordonatorul olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024:
- Aș dori să vă urez bun venit la cea de-a 21-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori, găzduită anul acesta în frumoasa noastră capitală, București. Această competiție prestigioasă nu reprezintă doar un concurs de cunoștințe, ci și o celebrare a pasiunii pentru știință, a curiozității și a excelenței academice. Suntem extrem de mândri să primim minți strălucite din întreaga lume, unite de aceeași dragoste pentru descoperire și inovație. Fiecare dintre voi a ajuns aici prin muncă asiduă, dedicare și talent excepțional, iar prezența voastră este o mărturie a potențialului enorm pe care îl reprezentați pentru viitorul științei globale.
- Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori nu este doar o competiție, ci o oportunitate extraordinară de a împărtăși idei, de a lega prietenii și de a dobândi perspective noi. În aceste zile, veți avea șansa să vă testați cunoștințele, să învățați unii de la alții și să explorați cultura bogată a României, o țară cu o tradiție academică solidă și o istorie științifică remarcabilă.
- Aș dori să mulțumesc partenerilor noștri, în special Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica din București, Inspectoratului Școlar al Municipiului București și Academiei de Studii Economice din București. Transmitem recunoștința noastră tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment – profesori, inspectori, voluntari și sponsori. Fără sprijinul vostru colectiv, această olimpiadă nu ar fi fost posibilă. Mulțumim, de asemenea, participanților pentru curajul, entuziasmul și dedicarea cu care vin la această competiție.
- Dragi elevi, vă încurajez să abordați fiecare provocare cu încredere și curiozitate. Indiferent de rezultate, experiența pe care o dobândiți aici vă va îmbogăți și inspira pentru tot restul vieții. Fie ca această olimpiadă să vă deschidă noi orizonturi și să vă apropie de visele voastre.
- În încheiere, vă doresc tuturor mult succes și un sejur plăcut în București. Fie ca această competiție să fie o oportunitate de creștere și o amintire pe care o veți prețui pentru totdeauna. Dragi participanți, bine ați venit la București, bine ați venit în România și bine ați venit la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024. Vă mulțumesc foarte mult!
Diana Loreta Păun, consilier pentru Sănătate și Educație în Administrația Prezidențială:
- Este o mare plăcere să fiu astăzi alături de voi la deschiderea Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori și sunt, de asemenea, foarte încântat că România este gazda voastră în acest an. În numele Administrației Prezidențiale a României, vreau să profit de această ocazie pentru a mulțumi organizatorilor pentru tot efortul lor de până acum și pentru angajamentul lor de a crește pasiunea elevilor români pentru domeniile STEAM. Sper că evenimente de acest tip vor aduce o lumină nouă nu doar asupra disciplinelor, ci și asupra participanților, care sunt atât de diverși și minunați pe cât se poate imagina, având un numitor comun.
- Toți iubesc știința, iar energia lor este contagioasă. Ca medic, acesta este singurul tip de „infecție” pe care mi-ar plăcea să o văd răspândindu-se cu rapiditate. Această competiție reunește elevi pasionați de științe, precum chimia, biologia și fizica, și sunt sigur că succesul ei se datorează abordării interdisciplinare a cunoașterii. Testele prin care ați trecut până acum, dar și cele pe care le veți susține în aceste zile, vă vor provoca gândirea critică, dar și abilitatea de a răspunde rapid.
- Indiferent de cariera pe care o veți alege, experiența acumulată prin participarea la această competiție sau altele similare, experiența de a vă reprezenta țara de origine, vă va modela ca adulți […].
- Abilitățile pe care le exersați în competiție, cunoștințele pe care le dobândiți, contactul cu participanți care împărtășesc aceeași chemare, dar care provin din medii atât de diverse, vă vor face cu siguranță mai rezilienți și mai capabili să realizați tot ceea ce vă propuneți. Indiferent de poziția pe care o veți ocupa în clasamentul final, sunteți deja câștigători pentru că ați ales știința, ați ales informația corectă și ați stăpânit practica de a căuta să cunoașteți și, mai presus de toate, să înțelegeți. Informația nu mai este suficientă […]. Progresul de orice tip, dar mai ales progresul științific, se bazează pe acceptarea ideii că tot ceea ce știm poate fi pus sub semnul întrebării, dar și pe faptul că orice teză nouă trebuie demonstrată. Tineri ca voi, tineri care au învățat să se raporteze critic la univers, pot ajuta să distingem între știri reale și false.
- Mai presus de toate, vă felicit pentru efortul depus în pregătirea pentru acest concurs. Și trebuie să le mulțumesc, de asemenea, tuturor profesorilor care v-au ghidat și încurajat în această întreprindere. Mă bucur că unii dintre susținătorii voștri sunt prezenți aici astăzi: profesori motivați, pasionați, care sunt fundamentali în procesul de pregătire a elevilor pentru competiții de acest tip, și care fac acest lucru fiind, în același timp, profesori extraordinari în activitățile lor de zi cu zi. Merită toată aprecierea noastră. Așadar, mult succes și multă concentrare tuturor participanților!
Nicușor Dan, primarul Municipiului București:
- În primul rând, bine ați venit la București, bine ați venit în România! Sper că veți avea suficient timp să vizitați Bucureștiul și împrejurimile. Am fost foarte onorați atunci când comunitatea voastră a ales Bucureștiul pentru această întâlnire și trebuie să mulțumesc, de asemenea, autorităților locale și organizatorilor locali care au pregătit acest eveniment frumos.
Cred că este important să menționăm ceva cu această ocazie. Nu citim foarte des în ziare despre oamenii de știință. Citim despre politicieni, vedete de film, sportivi, staruri TV și altele. Dar, de fapt, întreaga noastră civilizație se bazează pe știință, iar noi toți ar trebui să fim recunoscători oamenilor care, de-a lungul vieții lor, muncesc pentru a ne îmbunătăți cunoștințele despre știință.
- De asemenea, trebuie să fim recunoscători profesorilor care pregătesc oamenii ce intenționează să își dedice viața științei. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să profite de orice oportunitate pentru a promova ideea că știința este importantă.
- Așadar, mult succes în competiție! Mai important, cred, este să legați conexiuni între voi și să împărtășiți idei. Mult succes în viitor, sperând că acesta va fi în domeniul științei, nu în politică, ca alții. Și să reveniți oricând aveți ocazia la București. Vă mulțumesc!
3 comments
ce decizii a luat ministerul pentru a sprijini și motiva efortul acestor copii minunați? Ei au avut norocul unui profesor de vocație sau unor părinți implicați. Ministerul nu este in stare nici să organizeze o olimpiadă de biologie, materie obligatorie la competiția de științe pt juniori si nu există nicio formă de recunoastere a eforturilor uriașe ale acestor copii
Ce sa distinga, mah, astia din ziua de azi? Au 2 clase ca trenul si niciun tel in viata. Abia stau in picioare si abia-si tin capul ala facut parca doar ca sa nu le ploua in gura.
Comentariul de mai sus te descrie perfect pe tine! Tinerii din prima fotografie sunt olimpicii României și ei chiar au un țel în viață – performanța!!