FOTO Greșeli gramaticale în biletele de la Ministerul Educației pentru proba orală de limba engleză Bacalaureat 2024. Verbul „a deveni”, conjugat greșit într-o cerință / Întârzieri la primirea subiectelor – surse

6.073 de vizualizări
Foto: Colaj Edupedu.ro
Cel puțin două greșeli gramaticale apar în întrebările formulate pentru candidați pe biletele de la proba orală a Bacalaureatului 2024 la Limba engleză, după cum se arată în documente obținute de Edupedu.ro.

Sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024 continuă pentru candidați cu probele de competențe la limba străină, începând de marți, 25 iunie. Astăzi au susținut proba orală candidații care au studiat limba engleză ca limbă modernă 1. Urmează miercuri, 26 iunie, proba de înțelegere a textului audio și proba scrisă, pentru toate limbile moderne studiate de candidați.

Pe unul din biletele obținute de Edupedu.ro, elevii sunt puși să comenteze afirmația că „mulți oameni spun că școlile ar trebui să se concentreze mai mult pe predare decât pe arte”. În original, formularea este în limba engleză, unde conjuncția/prepoziția „than” („decât”) a fost scrisă „that” („care” – pronume demonstrativ).

Pe un alt bilet, tot la cerința cu numărul 3 unde elevii au de argumentat un punct de vedere, verbul „a deveni” este conjugat la trecut („became” – forma de Past Simple), în loc să fie la infinitiv lung („to become”):

  • „Some people say you don’t have to really be good at something to became (sic!) famous these days (…)!, scrie pe bilet. În traducere, „unii oameni spun că nu trebuie să fii chiar atât de bun la ceva să devenit faimos în zilele noastre (…)”.

Dacă mai aveți astfel de exemple, le puteți trimite pe adresa redactie@edupedu.ro.

Biletele, nepublicate de Ministerul Educației

Edupedu.ro a scris într-o analiză la începutul lunii că subiectele, biletele și baremele de la probele orale de Bacalaureat și de la Competențe digitale și de Limbi străine sunt ținute sub lacăt de ani de zile de Ministerul Educației. Instituția nu le-a publicat niciodată din 2017 cel puțin după nicio sesiune de examen, deși sunt parte din probele de Bac.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale


9 comments
  1. Mister Lefter, chiar esti in pană de subiecte? Te faci de râs băiete cu găselnițele astea tendențioase. Nu mor de dragul CNPEE-ului, dar chiar nu ai găsit de ce să te iei, decât de aceste greșeli materiale? Ești plătit politic? Stiu, dragă redacție, că nu vei posta comentariul

  2. Poate vorbim si despre faptul ca exista bilete unde 2 din cele 3 intrebari se refera la aceeasi tematica: clothes, cities… Ce bine au variat intrebarile… Felicitari celor din faimoasa comisie nationala de evaluare!

  3. Aceste zise “surse” nu pot fi decât profesorii evaluatori. în loc sa urmeze calea profesională de sesizare a greșelilor (raportul ce trebuie întocmit de catre președintele comisiei), le place și lor “shaorma cu de toate”. …si se mira de ce chiar și aceste surse nu se mai bucura de respectul elevilor! PS. sa știți ca cine va dat subiectele a încălcat legea, inclusiv declarațiile semnate ca profesor evaluatori…acestia nu sunt “surse”, aceștia sunt oameni care pretind altora sa respecte Regulamente, deși ei tocmai le-au încălcat. subiectele nu sunt publice, sunt la dispoziția elevilor și profesorilor…ca nu cred ca vreo femeie de serviciu sau vreo contabila a avut acces la subiecte sau le-a interesat povestea…shaorma cu de toate….

    1. v-a dezlegat si de cand esti tu vreo Mama Omida sa le stii pe toate? Puteau fi si elevi candidati, nu doar profesori. Dar cum tu esti “ahtiat” de a improsca profesorii…

    1. Imediat vine mEnestresa si spune ca au fost de la autorrectul softului sau de la Ai, care nu etat de i. :)) Doamne feri sa recunoasca faptul ca aia dorm pe ei si ca dorm pe ei nu ar fi o problema, dar dorm toti, de la prim mana ce redacteaza subiectele, pana la ultima, care le corecteaza si supervizeaza punerea lor in circulatie corect la examen. N-a vazut, tata, nimeni prostiile. Nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev

Abandonată de Ministerul Educației de 3 ani și jumătate, realizarea obligatorie a unei platforme de calcul pentru costul standard per elev, lăsată doar ca opțiune în proiectul nou al Unității de Finanțare a Învățământului / „Am primit în plic suma la care la care trebuie să împărțim“, spunea în 2022 un membru CNFIP

Ministerul Educației abandonează realizarea obligatorie a unei platforme de calcul pentru costul standard per elev, prin proiectul Regulamentului de organizarea al Unității pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (UFIP), pus în dezbatere…
Vezi articolul

Târg de joburi pentru refugiații din Ucraina în 16 noiembrie, la București, în cadrul proiectului Jobs for Ukraine / Se caută locuri de muncă în domeniile retail, ospitalier, construcții, producție, IT, marketing

Pe data de 16 noiembrie, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, în cadrul proiectului Jobs for Ukraine, are loc cel mai mare târg de joburi dedicat persoanelor care…
Vezi articolul