Mai mulți internauți au postat duminică seară pe rețelele sociale imagini cu cerul de o culoare roșu intens în plină noapte. Imaginile au fost postate din Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, potrivit contului de Facebook AstroInfo, scrie G4Media.ro.
Internauții au speculat că ar fi vorba despre o auroră boreală vizibilă din România, dar alții au explicat că e vorba despre un fenomen numit dispersia Rayleigh.
Aurora boreală este un fenomen optic ce poate fi observat în special în regiunile din proximitatea zonelor polare.
Fenomenul a fost semnalat duminică seară şi în alte țări din Europa, scrie HotNews.ro: în Cehia, în Ungaria – în apropierea graniței cu România – sau Republica Moldova.
„În această seară de 5 noiembrie 2023 am avut parte de o apariție foarte rară a aurorei boreale pe cerul României, având în vedere strălucirea și cât de extinsă a fost aurora pe cerul nordic. Așa ceva nu s-a mai văzut la noi în ultimii zeci de ani, cu toate că aurore au mai fost observate în condiții mai dificile de mai multe ori, chiar și în ultimii ani. Azi, însă, aurora a fost observată pe scară largă de multă lume, practic, din locații din întreaga țară unde cerul a fost senin la începutul serii. Aurora a mai fost observată și în jurul orei 22 (…).
Furtuna solară este încă în desfășurare, șansele de apariție a aurorei pe cerul nordic fiind încă ridicate până spre dimineață. Dacă la începutul serii Kp-index a ajuns la 7 (G3, ora 19:35), a fost apoi 5 (G1, 20:32) și pe urmă 6 (G2, 22:00), valoare la care se află și acum. Așa că, dacă aveți cerul senin, uitați-vă cu atenție spre nord și faceți fotografii. În funcție de condiții, expuneți câteva secunde. De multe ori aurora e observabilă de la noi doar în imagini”, scriu cei de la portalul AstroInfo pe Facebook.
Cauza, explicată de astronomi: aurora vine de la o erupție solară recentă
Astronomul Adrian Șonka a declarat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015. Potrivit acestuia, aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră.
Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă, conform sursei citate.
Auroră boreală și în Anglia, la Stonehenge, sâmbătă noapte spre duminică
Aurorele boreale au luminat o mare parte din Marea Britanie și Irlanda în noaptea de sâmbătă spre duminică – de la Orkney și Donegal până la părți din sudul Angliei, inclusiv Stonehenge, notează publicația britanică The Guardian.
„Aurorele boreale, lumini verzi și roșii dansante, au captivat oamenii de milenii și apar în timpul furtunilor geomagnetice. Perturbațiile din câmpul magnetic al Pământului au ca rezultat ore întregi de aurore luminoase atât la latitudini înalte, cât și la latitudini joase”, informează sursa citată.
Într-o postare a contului oficial de Twitter al centrului istoric din Wiltshire, însoțită de o fotografie, se arată “Aurore boreale deasupra Stonehenge noaptea trecută”.