FOTO Copiii din peste 70 de școli de la sate au nevoie de cărți noi, spun voluntarii care vor să le formeze obiceiul de a citi cel puțin o carte pe lună. Cum pot fi susținuți

Cărți noi în bibliotecile învechite din școlile de la țară, prin proiectul “Fanbook” al Asociației CSR Mindset, este un program care dorește să le formeze copiilor participanți obiceiul de a citi cel puțin o carte pe lună, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Asociația lansează astfel și un apel la acțiune prin care își propune să adune, din donații, finanțarea necesară proiectului de promovare a lecturii în școli.

Fanbook este un proiect al Asociației CSR Mindset desfășurat în parteneriat cu Editura Humanitas și Librăriile Humanitas, inițiat ca un proiect de voluntariat și educație prin lectură în rândul tinerilor.

Prin întâlniri în premieră cu personalități culturale (autori, editori, actori, cineaști etc.), asociația pune în practică ideile și inițiativele tinerilor de la școlile participante, astfel încât să îi ajute să învețe mai ușor, sa găsească lectura captivantă pe termen lung. Citește mai jos despre scopul proiectului, despre cum poți deveni școală participantă și cum poți contribui la legătura copii – cărți.

Proiectul educațional Fanbook ajunge în prezent lună de lună în 20 de sate din țară prin cluburile de lectură pe care le organizează și cărțile pe care le cumpără, spun reprezentanții asociației. Sunt peste 50 de voluntari (adolescenți, profesori și părinți), iar comunitatea lor e în creștere, atât prin copiii dornici să participe la Fanbook, cât și prin voluntari. Însă 70 de școli mai au nevoie în perioada aceasta de cărți. În această toamnă, asociația a reînceput dotările de cărți și evenimentele culturale: la școală, în bibliotecile școlilor, muzee, cinematografe, case de cultură, librării.

1 / 7

„Din 2014 și până în prezent am dăruit cărți noi – nu din cele care ajung să fie acoperite de praf în biblioteci, cărți scrise de autori contemporani și frumos ilustrate – celor peste 200 de copii din Cristian (Jud. Brașov), Ghidion (Jud. Neamt), Fundulea (Jud. Călărași), Boureni (Jud. Iași), Sudiți (Jud. Ialomița), Mărculești (Jud. Ialomița), Măgurele (jud. Ilfov), Budești (jud. Călărași) și din București. Ne-am asigurat că aceste cărți sunt citite, nu doar dăruite. Clubul a mai fost organizat în Cluj, Brașov, Sibiu, Fălticeni, satul Cristian (jud. Brașov) însă, din lipsa finanțării, nu a mai putut continua în aceste orașe.

În total, în 5 ani, am oferit peste 1.000 de cărți noi, dintre care 200 au mers către copiii din spitale, am organizat peste 80 de evenimente, peste 2.000 părinți și copii au participant la întâlniri, 70 de personalități culturale au fost invitate, 30 de profesori implicați, 15 adolescenți au devenit ambasadori, organizatori și moderatori ai clubului în zone rurale defavorizate”, spun cei de la Asociația CSR Mindset.

Copii, adolescenți, profesori sau părinți interesați de înscriere pot contacta organizatorii programului aici.

Ce presupune proiectul: Tinerii participanți sunt implicați în selecția cărților și temelor alese, teme care se află în centrul discuțiilor pe care le purtăm pe parcursul a două ore. Membrii înscriși participă în prima oră de activități la dezbateri și jocuri de rol moderate de un critic, specialist în domeniu sau profesor coordonator. Toți tinerii oaspeți și membri sunt încurajați în a doua oră a evenimentului să poarte o discuție liberă cu invitatul special. De asemenea, tinerii sunt încurajați să participe la experimente practice sau științifice potrivite vârstei (în funcție de tematică), având ca scop înțelegerea ușoară a conceptelor teoretice, scriu reprezentanții asociației.

Exit mobile version