Cea mai îndepărtată stea văzută vreodată a fost surprinsă de telescopul spațial Hubble în imagini care par să ofere o imagine remarcabilă a universului antic, scrie The Guardian, miercuri.
Lumina de la această stea, numită Earendel, a călătorit aproximativ 12,9 miliarde de ani pentru a ajunge la Pământ – un salt uriaș față de cea mai îndepărtată stea anterioară, care datează de nouă miliarde de ani. Observațiile au fost posibile datorită unei alinieri cosmice rare, ceea ce înseamnă că Earendel ar putea fi singura stea individuală din această epocă pe care o vom vedea vreodată.
“Aproape că nu ne-a venit să credem la început, era mult mai departe decât cea mai îndepărtată stea anterioară”, a declarat Brian Welch, doctorand în astronomie la Universitatea Johns Hopkins și autorul principal al lucrării, potrivit sursei citate. “Studierea lui Earendel va fi o fereastră către o epocă a universului cu care nu suntem familiarizați, dar care a dus la tot ceea ce știm”.
Profesorul Colin Norman, un astrofizician de la Universitatea Johns Hopkins, care nu a fost implicat în descoperiri, a declarat: “Aceasta este o remarcabilă descoperire de pionierat care deschide o regiune complet nouă de descoperire și permite observarea directă a stelelor masive atunci când universul era tânăr și formarea stelelor a fost inițiată recent”.
Oamenii de știință estimează că Earendel, al cărei nume înseamnă “stea de dimineață” în engleza veche, are o masă de cel puțin 50 de ori mai mare decât cea a Soarelui și este de milioane de ori mai strălucitoare, ceea ce o plasează printre cele mai masive stele cunoscute, conform informațiilor BBC. Dar chiar și o stea atât de strălucitoare nu ar fi detectabilă în mod normal. La distanțe atât de mari, chiar și o întreagă galaxie este doar o pată de lumină, mai scrie The Guardian.
Astronomii au reușit să o detecteze doar datorită măririi naturale a unui roi de galaxii uriaș, WHL0137-08, care se află între noi și Earendel. Atracția gravitațională a clusterului este atât de intensă încât lumina se îndoaie în jurul său, creând o lupă cosmică puternică care amplifică lumina de la obiectele îndepărtate aflate în spatele său.
Oamenii de știință au calculat că strălucirea lui Earendel este amplificată de mii de ori – o situație care s-ar putea să nu se repete cu alte stele antice în timpul vieții noastre. “Aceasta ar putea fi cea mai timpurie stea pe care o vom vedea vreodată de la Big Bang”, a declarat Dr. Guillaume Mahler, astronom la Universitatea Durham și co-autor al studiului pe baza acestei descoperiri.
Distanța stelei a fost estimată în funcție de culoarea acesteia. Lumina sa “se schimbă în roșu” față de lungimea sa de undă inițială pe măsură ce călătorește prin universul în expansiune și, astfel, deși Earendel ar fi fost albastră dacă ar fi fost văzută din apropiere, acum 12,9 miliarde de ani, ea apare de un roșu intens în imaginile Hubble.
Observațiile au fost salutate ca fiind extrem de importante și au fost considerate prioritare pentru primul ciclu de observații cu ajutorul telescopului spațial James Webb al Nasa, care va începe în iunie. Acest lucru le va permite oamenilor de știință să confirme în mod definitiv că se află în fața unei stele foarte îndepărtate. O posibilitate alternativă, considerată foarte puțin probabilă, este că este vorba de o pitică brună slabă, aflată în apropiere.
Observațiile planificate vor permite, de asemenea, astronomilor, să măsoare luminozitatea și temperatura stelei și vor oferi informații despre compoziția primei generații de stele. Aceste stele – strămoșii celor pe care le vedem astăzi pe cer – s-au format înainte ca universul să fie umplut cu elementele grele produse de generațiile succesive de stele masive. Există previziuni teoretice, dar nu există dovezi directe, ale unei generații timpurii de stele alcătuite doar din hidrogen și heliu, primordiale, potrivit The Guardian.