FOTO Bacalaureatul clasei palatine. Arhivele Naționale publică fotografii din 27 iunie 1940, de la probele orale ale viitorului Rege Mihai, susținute în sala tronului de la Palatul Regal

2.761 de vizualizări
Foto: Arhivele Naționale Române
Marele Voievod Mihai și colegii săi din renumita clasă palatină au susținut, în fața comisiei de examinare, probele examenului de bacalaureat, scriu reprezentanții Arhivelor Naționale ale României într-o postare pe pagina instituției. În fotografii sunt 4 dintre membri clasei palatine și profesorii din comisia de examinare, plus Regele Carol a II-lea, tatăl lui Mihai.

„Bacalaureatul, în epoci și contexte diferite. Astăzi, absolvenții liceelor au trecut prin emoțiile date de începerea probelor bacalaureatului. În 1940, tot în luna iunie, Marele Voievod Mihai și colegii săi din renumita clasă palatină au susținut, în fața comisiei de examinare, probele examenului de bacalaureat. Revenind în prezent, le urăm succes candidaților pentru a trece cu bine de examenul maturității”, scriu cei de la Arhivele Naționale ale României.

Foto: Arhivele Nationale ale Romaniei

Cum relata Ion Zamfirescu în Bacalaureatul Voevodului, București, Imprimeria Centrală, 1940, 12 p. (extras din Viața românească, An XXXII, luna iulie, nr.7): „Clasa Măriei Sale Voevodul a fost înfiinţată în toamna anului 1932. Ea a fost înscrisă ca atare în controalele şi în bugetul Ministerului Educaţiunii Naţionale, iar matricular a fost repartizată Colegiului Naţional „Sf. Sava”, întrucât acesta era şcoala noastră secundară cu cel mai vechi trecut şi cu cea mai bogată istorie culturală. Premisele pe care s’a bazat această instituire au fost dictate de către Majestatea Sa Regele. În principiu, ele şi-au propus ca scop următoarele: să se realizeze o şcoală activă, conformă după categoriile reale ale vieţii noastre sociale şi naţionale; să fie o instituţiune de învăţătură, în sensul cel mai strict al cuvântului; să aibă atmosfera şcoalei adevărate, şi în ce priveşte metodele întrebuinţate, ca şi în ce priveşte materialul ei omenesc; în sfârşit, să fie o şcoală princiară, dar nu destinată unui prinţ de carton, prizonier moral al convenţiilor protocolare şi al situaţiei lui excepţionale, ci unui prinţ chemat să devină mâine un conducător real şi responsabil al poporului său.

Foto: Clasa palatină/romaniaregala.ro
Foto: Clasa palatină / romaniaregala.ro

În anul 1932, Clasa Măriei Sale Voevodul a început să funcţioneze cu opt elevi, recrutaţi din diferite regiuni ale ţării şi din diferite straturi sociale. În anul următor s’au mai adăugat încă cinci elevi (de fapt, erau patru: Grămadă, Jurchescu, Heltmann, Kovacs; Lascăr Zamfirescu a venit din clasa a V-a – n.m.V.M.T.), dintre care doi minoritari (Heltmann şi Kovacs – n.m.V.M.T.). Ulterior, pe măsura păşirii în clase superioare, aceste efectiv a fost redus treptat. În anul de faţă, ultimul din seria studiilor liceale, Măria Sa Voevodul a avut numai trei colegi (Ionniţiu, Heltmann, Malaxa – n.m.V.M.T.). Este de notat că prin această clasă au trecut, remarcându-se, chiar copii de plugari sau copii de meşteşugari. De fiecare din aceştia Măria Sa Voevodul s’a legat adânc sufleteşte. Unul dintre ei, Grămadă, fiul unui verdnic răzeş bucovinean din satul Stroeşti, situat în apropierea Sucevei, a fost răpus în vara anului 1938 de către o febră tifoidă necruţătoare” (sursa).

Foto: Arhivele Nationale ale României

Cine făcea parte din comisia de examinare:

Petre Andrei, Ministru al Educației Naționale (1938 – 1940) a fost preşedintele Comisiei de Bacalaureat a Majestății Sale, profesor examinator la filozofie.

P. Panaitescu-Perpessicius, profesor la Liceul „Matei Basarab” din Bucureşti, examinator la limba română;

M. Perieţeanu, profesor la Liceul „Gh. Şincai” din Bucureşti, examinator la limba franceză;

Virgil Arbore, profesor la Liceul „Gh. Şincai” din Bucureşti, examinator la istorie;

C. Antonescu, profesor la Liceul „Sf. Sava” din Bucureşti, examinator la geografie;

Al. Andronic, profesor la Liceul „Mihai Viteazul” din Bucureşti, examinator la matematică;

dr. C. Ionescu, şef de lucrări la Facultatea de Farmacie din Bucureşti, profesor examinator pentru fizico-chimie.

Ziua de 27 iunie, cea în care au avut loc probele orale în Sala Tronului, a fost relatată chiar de președintele comisiei de examinare, Petre Andrei, în Jurnal. Memorialistică. Corespondenţă, ediţie îngrijită de Petru P. Andrei, Valeriu Florin Dobrinescu, Doru Tompea, Ed. Graphix, Iaşi, 1993, pp. 88-89 (sursa)

„27 iunie. Zi memorabilă şi istorică. […]

La orele 8 şi 15 minute intră Regele în clasă. Clasa nu era altceva decât Sala Tronului, în care se pusese o massă lungă cu scaune pentru comisie şi pentru candidaţi. Regele stătea în dreptul Tronului într’un jilţ.

Începere examinarea la limba română. Candidaţii răspund foarte bine. Toţi sunt emoţionaţi, chiar şi Marele Voevod. Regele pune şi gândul întrebări fiecărui elev. Mihai este întrebat fraza descriptivă, despre literatura religioasă şi răspunde foarte bine. Ba chiar se petrece un incident de haz, deoarece vorbind de Pseudokinegetikos la întrebarea profesorului Panaitescu – Personal Regele îl întrerupe şi îi cere să spună altă scriere ma importantă decât aceasta, dintre operele lui Odobescu. Marele Voevod enumeră scrierile sale, dar Regele nu e mulţumit şi îl întreabă de n’a cetit Alexandru Lăpuşneanu, la care Mihai dă să răspundă «da, dar nuvela aceasta e scrisă de Costachi Negruţi, nu de Odobescu».

Regele tace atunci.

Examenul oral durează mult. Regele pleacă la orele 9. Examenul continuă până la 11 şi jumătate când eu anunţ că membrii comisiei se retrag pentru a întocmi mediile şi diplomele. […]

Frontul Marelui Voevod îmi spune în taină o veste uluitoare – Ruşii au intrat în Basarabia. Nu-mi vine să cred urechilor. Vreau să iau un aeroplan pentru a pleca la Iaşi, de unde iau familia cu mine. Dar imediat sunt anunţat că este convocat un Consiliu de Coroană pentru ora 12 şi 20 de minute chiar la Palat.

Atunci fac în grabă împreună cu comisia clasificarea elevului Mihai, Marele Voevod iese întâiul cu media 9,50 iar toţi ceilalţi trei: Ioaniţoiu (sic!), Malaxa şi Neltru (sic! celălalt era Walter Heltmann – n.m.) cum întrunesc media 9 fiind clasificaţi al douilea. Înmânarea diplomelor se amână până după terminarea Consiliului de Coroană. Mai avem timp numai să ne fotografiem, comisia cu Marele Voevod şi cu ceilalţi trei candidaţi. După aceea eu merg în sala Tronului, unde massa de examinare serveşte pentru Consiliul de Coroană. […]”

Foto: Arhivele Române


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ministra Ligia Deca, confruntată de jurnaliști. Reporterii i-au demonstrat că memorandumul sau declarația pentru salariile profesorilor nu sunt acte normative, așa cum a pretins ea / Deca, salvată de intervenția purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru

Ministra Ligia Deca a fost confruntată și contrazisă joi de jurnaliști în timpul unei conferințe de presă organizate la guvern pe tema măsurilor luate de executiv pentru a opri greva…
Vezi articolul

Este clar că ministerul simte că școala scapă cumva de sub control și încearcă să impună tot felul de reguli din ce în ce mai stricte, spune președintele Federației Naționale a Părinților, Cătălin Nan, care atenționează asupra pericolului răspândirii fenomenului ilegal al homeschoolingului

Regulile privitoare la pedepsirea elevilor care deranjează orele prin mutarea lor în camera de detenție sau interzicerea telefoanelor în școală, la decizia instituției, toate acestea arată „clar că ministerul simte…
Vezi articolul

Școlile, liceele și universitățile de stat și private vor putea primi între 200.000 de euro și un milion de euro ca să realizeze stagii de practică pentru elevi și studenți. Ministerul Proiectelor Europene va lansa apelul pe 18 august / Mai mulți bani pentru zonele dezavantajate

Patru apeluri de proiecte în valoare totală de 171,34 milioane de euro vor fi deschise în data de 18 august, în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare, informează Ministerul Investiţiilor şi…
Vezi articolul