FOTO Arheologii au reînceput săpăturile la mănăstirea cisterciană de la Igriș. Abația – una reprezentativă pentru Regatul Maghiar medieval și locul de înhumare pentru regele Andrei al II-lea și soția sa, Yolanda de Courtnay

357 de vizualizări
Săpături arheologice la Igriș / Foto: Muzeul Banatului
Poveștile Banatului sunt departe de a fi cunoscute în totalitate. În 2013, printr-un parteneriat între Muzeul Național al Banatului și Universitatea Catolică “Peter Pazmany” din Budapesta, a început cercetarea la abația cisterciană de la Igriș (județul Timiș). Din 2016 au fost deschise mai multe șantiere arheologice, iar acum se află în plină desfășurare cea de-a opta campanie de săpături arheologice, pentru a scoate la lumină secretele fostei mănăstiri cisterciene Egreș, una dintre cele mai importante din Regatul Maghiar medieval, scrie G4Media.ro.

Mănăstirea a fost fondată de regele Béla al III-lea al Ungariei în anul 1179, ca filială a abației cisterciene de la Pontigny din Franța.

“Anul acesta săpăm în zona clădirilor complexului mănăstiresc și sperăm să găsim curtea mănăstirii. Ruinele sunt acoperite de pământ. De-a lungul anilor am găsit biserica mănăstirii, pe care am cercetat-o parțial între anii 2016-2022, iar din 2023 am început să ne concentrăm pe clădirile complexului mănăstiresc.

Am cercetat zona în care se presupune că sunt bucătăriile, camera de zi, căutăm galeria interioară și sperăm să ajungem să vedem unde era exact limita curții interioare. Există un plan standard al mănăstirilor cisterciene, elaborat în secolul al XI-lea, dar acesta nu a fost respectat întru totul. Mănăstirea a existat aproape trei secole și a cunoscut mai multe etape constructive. A fost reconstruită și după invazia mongolă”, a spus Daniela Tănase, coordonatoarea echipei de arheologi de la Igriș.

Descoperiri și provocări

O descoperire semnificativă datează din 2019, când arheologii au găsit locul în care a fost înmormântat regele Andrei al II-lea – care a domnit între 1205-1235 – și soția sa, Yolanda de Courtnay, decedată în 1233. Sursele documentare confirmă înhumarea lor în incinta mănăstirii. După o domnie de 30 de ani, regele Andrei al II-lea a trecut la cele veșnice la data de 21 septembrie 1235.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un caz de anulare a lucrărilor la Bac, similar cu cel de la Șincai, raportat de părinți la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov. Peste 10 lucrări ar fi fost anulate după 40 de minute de examen, dintr-o greșeală a profesoarelor asistente, iar elevii nu au primit timp suplimentar de lucru / O fată care a contestat măsura ar fi fost jignită și intimidată de supraveghetoare

Mai mulți părinți ai candidaților de la Bacalaureat 2023 au semnalat Edupedu.ro un caz similar cu cel de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, din Sectorul 4, București. De data aceasta…
Vezi articolul

Greva generală din școli continuă marți. Guvernul nu a mai invitat luni sindicatele la discuții, după ce reprezentanții profesorilor au cerut o nouă întâlnire / George Purcaru, FSLI: Sunt nepăsători

Greva generală din școli continuă marți, 23 mai. Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat pentru Edupedu.ro că sindicatele din Învățământ nu au primit astăzi vreo invitație pentru…
Vezi articolul

Dosar penal după ce o elevă de 11 ani a fost lovită de alte două fete de 12 și 13 ani în curtea unui liceu din Hunedoara / Șefa inspectoratului școlar: Nu o să rămânem pasivi la aces caz. Vom oferi servicii de sprijin, în primul rând, fetiței care a fost agresată, dar și celor care au agresat copila

Pe 4 septembrie, o elevă de 11 ani a fost lovită de alte două fete de 12 și 13 ani, în curtea unui liceu din Hunedoara, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul