LIVE VIDEO A patra zi de proteste pro-europene în Piața Universității. Peste 1.500 de studenți și tineri sunt în stradă și scandează: „România e iubire, nu fascism și amăgire” / „Apa este H2O” / „Putin, jos labele de pe România”

2.000 de vizualizări
Protest pro-european al studenților joi, 28 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro
Peste 1.500 de tineri și studenți sunt în stradă în Piața Universității din București, joi seară, pentru a patra zi consecutiv. De luni, mii de tineri din mai multe orașe ale țării au ieșit la manifestații, îngrijorați față de faptul că la turul I al alegerilor prezidențiale aproape 23% dintre votanți au ales un candidat pro-rus, cu mesaje legionare și anti-UE și anti-NATO.

Studenții au început să se adune în Piață în jurul orei 19:00. Edupedu.ro transmite informațiile de la reporterul aflat la fața locului, precum și videoclipuri și fotografii în timp real.

UPDATE 21:56 Tinerii de la manifestație își reiau angajamentul că vor fi prezenți la protest și în serile următoare: „Aici seară de seară, să nu plecăm afară!”.

UPDATE 21:46 Reacție masivă de respingere a deciziei Biroului Electoral Central ca voturile să fie renumărate fără observatori independenți: „Vrem transparență” este solicitarea manifestatarilor.

  • „Vot observat, nu manipulat!”
@edupedu.ro

Peste 1.500 de tineri și studenți sunt în stradă în Piața Universității din București, joi seară, pentru a patra zi consecutiv. De luni, mii de tineri din mai multe orașe ale țării au ieșit la manifestații, îngrijorați față de faptul că la turul I al alegerilor prezidențiale aproape 23% dintre votanți au ales un candidat pro-rus, cu mesaje legionare și anti-UE și anti-NATO. #alegeri #edupedu #protest #bucuresti

♬ original sound – Edupedu.ro

UPDATE 21:00 Au apărut mai multe mesaje de susținere din partea părinților prezenți în Piața Universității: „Copiii voștri sunt liberi” – cu referire la celebra fotografie de la Revoluția Română din anul 1989 unde pe pancarte scria „Copiii noștri vor fi liberi” – și „Nu ne băgăm copiii în casă, ieșim cu ei [în stradă]”:

Protest pro-european al studenților joi, 28 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro
Protest pro-european al studenților joi, 28 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro

UPDATE 20:49 Tinerii au mesaje și față de campania suspectă a candidatului pro-rus Călin Georgescu la prezidențiale: „Ne-au furat pe toți, cu campania de boți!”. Ei fac și apel la diaspora să nu-i abandoneze.

„Apa este H2O!”, mai susțin studenții, după declarațiile pseudoștiințifice ale lui Călin Georgescu că apa n-ar fi „de fapt” alcătuită din molecule de hidrogen și oxigen.

Protest pro-european al studenților joi, 28 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro

UPDATE 20:39 Sunt peste 1.500 de studenți și tineri în Piața Univeristății, arată estimările jandarmilor. Apelul lor este pro democrație, reiterează aceștia. VIDEO:

Video: Edupedu.ro
Video: Edupedu.ro

UPDATE 20:30 Galerie Foto Edupedu.ro. „ROmânem în NATO și UE”, „Când românii nu votează, TikTok vă manipulează” se arată pe pancarte:

UPDATE 20:18 Protestatarii au întins un banner pe care scrie „Putin, jos labele de pe România”. Altă scandare: „Legionaru’, de unde are banu’?” – VIDEO:

Video: Edupedu.ro

UPDATE 20:11 Studenții au început să strige și față de decizia Curții Constituționale de azi de a renumăra voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale: „CCR, Ciuma roșie” – VIDEO:

Video: Edupedu.ro

UPDATE 20:01 Estimările arată că ar fi 500 de persoane în Piața Universității. „Cine nu sare, cine nu sare – ori e fascist ori prost de moare!” strigă studenții. VIDEO:

Video: Edupedu.ro

UPDATE 19:50 „Nu fascism, nu război, nu Georgescu-n turul 2!”, strigă protestatarii.

„Afară, afară cu ciuma legionară!” este altă scandare. „România e iubire, nu fascism și amăgire”, scrie pe cartonul unei studente:

Protest pro-european al studenților joi, 28 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro

UPDATE 19:43 Tinerii au început protestul pro-european. „Oamenii vă spun în cor: nu votați un dictator”, scandează aceștia. VIDEO:

Video: Edupedu.ro

La ora 19:20 dispozitivul de jandarmi este destul de mare, semn că ar putea aștepta mai mulți oameni decât în zilele trecute. Studenții nu au început deocamdată să scandeze.

„Cercetător în România – apăr democrația”, este mesajul de pe pancarta unei tinere. „Democrația. Știință = libertate, adevăr”, are un alt tânăr pe pancarta cu care a venit la protest.

Protest pro-european al studenților joi, 28 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro
Protest pro-european al studenților joi, 28 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro
  • Protestul de joi este alimentat și de o reacție a societății după ce în cursul zilei Curtea Constituțională (CCR) a cerut renumărarea voturilor până vineri, 29 noiembrie, adică într-o singură zi. Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a cerut anchetă a instituțiilor abilitate după ce a anunțat că „au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”, potrivit comunicatului CSAT.
„CCR = PSD”. Protest pro-european al studenților joi, 28 noiembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro
  • Organismul convocat de actualul președinte Klaus Iohannis nu a specificat cine a fost ținta atacurilor și dacă acestea au fost succes. Amintim că există suspiciuni că aplicația chinezească TikTok a favorizat masiv în România mesaje de propagandă necontrolate pentru candidatul pro-rus la președinție. Asta arată analiza jurnalistului Edupedu.ro Ștefan Lefter pentru G4Media.ro, în care a arătat cum funcționează mecanismul de recrutare pe Telegram: „voluntari” care să umple aplicația chinezească TikTok de comentarii și videoclipuri de susținere a candidatului la președinție pro-rus Călin Georgescu.
  • Următorul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 8 decembrie.

În ultimele zile tinerii au ieșit în stradă în marile orașe: Cluj, Timișoara, Sibiu și Iași, scandând „Mai bine mort, decât fascist”, „Am scăpat de comunism, nu acceptăm nici fascism”, „Tinerii vă cer în cor, nu votați un dictator”.

După 2 zile de proteste în Piața Universității din Capitală, miercuri seară, studenții au mers în fața Guvernului, în Piața Victoriei, și au strigat: „Apa este H2O!”. Reacția lor a venit după viralizarea uneia dintre declarațiile pseudoștiințifice a lui Călin Georgescu despre faptul că apa nu ar fi formată din molecule de hidrogen și de oxigen și că nu crede în teoria cu care am fost „instruiți” la școală.

Citește și:
FOTO A treia zi de proteste ale studenților în București, Timișoara și Cluj-Napoca. Peste 2.500 de tineri au ieșit în stradă după câștigul candidatului pro-rus Călin Georgescu în primul tur de alegeri prezidențiale 2024
VIDEO Manifestații în Piața Universității. Studenții au ieșit în stradă pentru a doua seară la rând: „Tinerii vă cer în cor, nu votați un dictator”, „Iubirea de țară nu e legionară” / Au fost circa 1.000 de protestatari
Manifestații ale studenților și tinerilor la Brașov și Timișoara, marți seara: „Uniți sub tricolor, nu sub dictator! Viitorul e la Vest, noi nu vrem să fim ca-n Est”
VIDEO Peste 250 de tineri au ieșit în stradă la Sibiu, după protestele începute la București: „O țară pacifistă nu poate fi fascistă”, „Vrem democrație, nu corupție”
VIDEO Protest în fața Teatrului Național din București. Peste 500 de studenți au scandat luni seară: „Nu fascism, nu război, nu Georgescu în turul doi! Călin Georgescu, noul Antonescu! Ne-am săturat, de aia nu plecăm, lupta antifascistă noi o câștigăm!” / La protest și-a făcut apariția jandarmeria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Cum să găsească un profesor timp pentru a ajuta la starea de bine a elevilor: Nu este nevoie să fiți terapeut. Puteți porni de la povestea “Romeo și Julieta” pentru a-i învăța autocompasiunea, spune Ryder Delaloye, director asociat pentru învățare socială, emoțională și etică la Universitatea Emory din SUA

“Trebuie să folosim programa școlară ca bază pentru predarea unor abilități ce țin de învățarea socio-emoțională și etică”, spune Ryder Delaloye, Director Asociat pentru SEE Learning (învățare socio-emoțională și etică),…
Vezi articolul

Ministerul Educației ia in calcul să acorde burse de merit tuturor elevilor care au avut anul trecut media anuală peste 9,50, pe lângă cei 30% dintre elevii fiecărei clase, cum prevede noua lege a Educației / Secretarul de stat, Florian Lixandru: Sunt elevi care s-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru a explicat pentru Edupedu.ro, că Ministerul ia in calcul să acorde burse de merit tuturor elevilor care au avut anul trecut media…
Vezi articolul