Fostul secretar de stat pe fonduri europene în Ministerul Educației: Voucherele de 1500 de lei oferite acum de Guvernul Ciucă sunt prevăzute din oficiu în programul european pe educație, ca sprijin al Comisiei Europene pentru profesori. Nu este nicio promisiune a Guvernului

55.694 de vizualizări
Mihaela Popa / Foto: Agerpres Foto
Voucherele de 1.500 lei pe an promise ieri profesorilor de către Guvernul Ciucă, în schimbul renunțării la greva prin care cadrele didactice solicită majorarea salariilor, „sunt prevăzute din oficiu în programul educație și ocupare. Așa că nu este nicio promisiune a Guvernului“, avertizează public fostul secretar de stat responsabil cu fondurile europene în Ministerul Educației Mihaela Popa.

Fost europarlamentar, în prezent profesor în Iași, Mihaela Popa a reacționat la oferta de duminică a Executivului: „Scriu aici pentru istorie… Istoria mea de profesor si expert in proiecte europene! Voucherele de 1500 lei an sunt prevăzute din oficiu în programul educație și ocupare. Așa că nu este nicio promisiune a Guvernului, ci este o abordare a UE pentru a sprijini și stimula performanța în educație”.

Amintim că Guvernul Ciucă le-a promis în weekend sindicatelor din educație, cu ultimatum în schimbul renunțării la grevă, vouchere de cărți în valoare de 1.500 de lei net. Vezi aici ce sunt primele de carieră didactică, inventate de Guvern pentru voucherele de cărți pentru profesori, din proiectul de OUG anunțat duminică de executiv pentru profesori. De remarcat că principala revendicare a profesorilor, majorarea salariilor debutanților de la 2.400 de lei cât sunt în prezent, la salariul mediu net pe economie, nu se regăsește nici în Ordonanța de Urgență pusă ieri în dezbatere, ci doar în preambul.

Citește și:
DOCUMENT Ce sunt primele de carieră didactică, inventate de Guvern pentru voucherele de cărți pentru profesori și ce vor putea cumpăra aceștia cu cardurile pe care vor intra 1.500 de lei în fiecare toamnă, timp de 3 ani, dacă acceptă oferta Guvernului – proiect de OUG / Personalul nedidactic ar primi 500 de lei pe an pentru „nevoi didactice individuale”
BREAKING Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare / Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, față de nivelul din OUG 53/2023
Cum a găsit Guvernul încă 700 de milioane de lei pentru salariile din Educație, după al treilea miting major de protest, în București, deși premierul și toți miniștrii implicați în negocieri mințeau public populația și profesorii spunând că nu sunt bani / Declarațiile integrale de la briefingul de presă cu Ligia Deca
Marius Nistor, FSE: După 8 zile de grevă în luna mai, avem colegi care au mai primit 85 de lei salariu. Și sunt hotărâți să continue / Declarațiile necugetate venite din partea factorului decizional, la cel mai înalt nivel, ne-au dus în situația în care pur și simplu nu mai vorbim de grevă generală, vorbim de o revoltă în rândul corpului profesoral

29 comments
  1. Nu,fiti linistit,domnule Solomon,nu ati fost cam dur în exprimare,ati fost doar puțin MOJIC și BADARAN!Cu inteligența dvs.nativa,ati dedus ca doamna Maria ar fi muncitor pe șantierul naval!Ei,și?Este o rusine sa fii muncitor?Cu ce este mai prejos aceasta meserie decât cea de profesor(Dacă tot ne raportăm la aceasta categorie socială,că-i la moda zilele acestea),dacă este practicată cu pasiune și demnitate?Știți dvs.ca aceasta doamna nu are capacitatea de a profesa,ipotetic,ca portar de scoala?Acum dati de caldaram și cu portarii!Are dreptate,haideți să nu-i mai supraestimam pe profesori,căci n-or fi ei cei mai “potenti”intelectual dintre toate categoriile sociale!!Locul lor este la catedra,dle Solomon?!Nu și pt.cei care vin cu “sticluta”in buzunar,nu și pt.cei care hartuiesc sexual elevele,sau colegele,nu și pt.cei care,din diverse frustrări dau cu pumnul în copii,deh,ca parte integrantă a procesului de educație școlară.Sa stiti ca si profesorii se pot…reprofila,la orice varsta,nu-i tine nimeni cu forta la catedra,dacă tot nimeni și nimic nu-i mai mulțumește!!Multi isi spun cu emfaza:”sunt profesor!”,chiar și aceștia care fac,acum,doar trei ani de facultate,dar foarte,f.putini mai sunt”dascali”cu adevărat!Iubesc și respect profesorii,fără ei nu am fi oamenii de azi,dar,doar pe cei care au harul și chemarea pt.aceasta profesie!

  2. Pentru a va răspunde pe măsură, ei pot munci cât vor dacă rezultatele tinde către ZERO (,la foarte mulți dintre ei), înseamnă că sunt la… COOPERATIVA,, MUNA ÎN ZADAR”!

  3. Îmi pare rău că discuția a degenerat sens în care ma face sa ma opresc aici cu comentariile!
    Concluzionez doar (pentru mine) ca invrajbirea maselor se produce și cu ajutorul liderilor de sindicat (în cazul nostru, cei din învățământ). Mi s-au părut de o aroganta ieșită din comun cunoscându-l fapt ca rezultatele multora dintre dascăli sunt lamentabil! Cum sa facem? S-ai plătim bine și spoi performanta sau invers?
    O zi buna tuturor!

    1. “S-ai plătim bine și spoi performanta sau invers?”
      😂😂😂😂😂😂😂😂
      Nea’ Nicule, dacă limba română e limbă străină pentru matale, abține-te . Dacă “spoi” l-aș înțelege că “a” este lângă “s” , “s-ai plătim bine” nu pot înțelege.

  4. Vai , ați văzut iar în capcana asta de a compara doua clase profesionale diferite carora guvernele noastre le au conferit cam acelasi nivel de salarizare. Daca nu creste la muncitori , de ce sa crească la profesori? In loc sa spuneți că ar trebui sa le crească salariul la amândouă și să ajungem cu toții la același nivel de decenta si standard economic cu cei de afară. Dar noi, ne războim între noi, ca niste obtuzi și retrograzi ce suntem. Sa va fie rusine , mai români pentru lipsa de solidaritate și empatie pentru fiecare din categoriile astea profesionale. De asta suntem azi aici pt că nici conducătorilor noștri nu le pasa de mujicii de români , nu au solidaritate și empatie.

  5. Impostorii au învrăjbit populația ,fiecare în cadrul muncii lui ,cazul muncitor se specializează în fiecare zi , lună ,an .Profesorul își pregătește orele de curs în fiecare zi , lună ,an ce nu este clar ,vina o poartă politicienii , ministrul muncii cel care îl durea inima de seniori noștri și finanțe.Sunt toți care i-am enumerat mai sus corigenți, mincinoși hoți golani .🕵️

  6. Daca se făcea în martie era mai rău.erau șanse să înghețe anul .a fost bine spre final materia era predată și note copii aveau.

  7. Bună ziua. Sa începem cu începutul. Cadrele nedidactic care încasau salariul de 2000 – 2200 lei azi sau trezit cu salariul tăiat. De ce. Pentru ca sindicatele au negociat doar pentru ei.
    Ce urmează jale. După ce în unele instituții personalul nedidactic au fost la munca fără fie platiti. .
    Rușine au tarat oameni la greva pentru creșterea lor la salarii. Acum trebuie sa plătească diferența ce a fost reținută de către Sindicaliști. Hoții.

  8. vor măriri de salarii dar muncesc 4 cel mult 5 ore săi ducă în combinat sau în șantiere navale sa muncească cu 2700 atunci săi vedem ar trebui plătiți după performante dacă ar fi asa de buni profesori cum se cred nu ar mai trebui săi pregătim pe copii în particular

    1. Pai oamenii au făcut școală, nu sunt muncitori necalificați pe șantiere navale. Fiecare trebuie sa fie plătit în funcție de pregătire si complexitatea muncii. Tu, muncitor necalificat pe șantierul naval, ai putea sa faci munca lor?

      1. Radu cred că pierzi din vedere ceea ce contează:oare un profesor ar putea face munca de muncitor necalificat pe un șantier naval. Eu cred că nu, eu cred că și-ar rupe spatele nu ar fii in stare să ridice de jos și să folosească 8 ore o unealtă de 10-15-20 kg și asta este identic in orice domeniu ce implică muncă fizică. Nu uita te rog când cumperi produse de la țăran, țăranul nu are nevoie de cartea profesorului dar profesorul are nevoie de produsul țăranului al oricărui muncitor că să aibă ce mânca iar dacă nu-i convine să își mănânce paginile. Așa că muncitorul de rând, țăranul sau oricine altcineva nu beneficiază nici de vacante și nici de alte mofturi doar că ehhh are educație a făcut o școală.

      2. Asta e o gândire comunista! De ce un inginer nu știe sa mânuiască strungul ca un muncitor calificat!
        Dar, muncitorul calificat de pe șantier, din neglijenta, face rebuturi, este dat afara San sancționat. Dar profesorii care scot ANALFAFETI FUNCTIONALI cum sunt penalizați? Prin măriri de salarii?

    2. să compari un profesor cu un muncitor dintr-un șantier naval , arata un mare defect în educația matale.

    3. Din tot ce ați scris… Măcar sa fi scris și dvs corect gramatical… “Să-i”…. În loc de “sai”

      Pe șantierul naval e adevărat… Nu e nevoie de gramatica, dar pentru a veni la școală în fata unui colectiv de elevi pe care sa îl modelezi nu numai întru știința, ci pentru a-l pregăti pentru a face față nevoilor societății actuale… E nevoie de o buna pregătire profesionala pe care dvs clar nu o puteți cuantifica și în drepturi salariale meritate

    4. Dvs vă meritați salariul , iar în combinat ,la munca bruta despre care vorbiți, ati ajuns tocmai pentru ca nu prea v- a plăcut școala..Din perspectiva dvs, meseria de dascăl pare ușoară, tocmai pentru ca ati fost paralelă cu școala și nu ati dat doi bani pe ea!

    5. Buna dimineața! Nu este genul meu sa va răspund pentru că nu am timp, in schimb e nevoie de un răspuns pentru voi, “filosofii internetului”. Nu știu ce profesie aveți, doar după cum ați scris îmi dau seama că nu sunteți capabilă d.p.d.v. profesional sa îndepliniți sarcinile unui portar de școală. Înainte să vă pregătiți copiii, pregatiti-va pe dvs. Rămân uimit sa vad persoane mature care trimit astfel de mesaje. SAI, SAI, SAI. Nu sunt profesor . Doamna draga haideți mai bn SA-I vedem așa cum trebuie pe profesori și SA-I înțelegem, nu trebuie SA-I ducem nicăieri, locul lor este la catedra, dacă nu vă plac profesorii de la clasa copilului puteți să-l mutați la alta clasa/școală. O ZI MINUNATA! PS: Va rog să mă iertați dacă am fost prea dur în exprimare.

  9. buna ziua eu unul nu am nici coopii noci nepoti la scoala si sunt deacord cu cresterea salariilor profesorilor dar nu ale tuturor multi vor marire ca le este rusine cum sunt imbracati fata de anumiti elevi de ce nu propun uniforme in scolii cum au majoritatea scolilor din vest si salariile dsa se des in functie de performanta ex in localitatea mea de5,- 6 ani nu a luat 1 elev bacalaureatul 1 macar ce- au facut profesorii aia dna profesoara la ore

    1. În localitatea dumneavoastră nu sunt copii de calitate, sunt proveniți din medii fără tradiție intelectuală. Profesorii nu pot suplini lipsa educației familiale.

      1. Hai ca ai scos o gogomănie din putul gândirii tale! Tu știai ca marile diamante, în stare naturala, arata jalnic? Numai după o atenta șlefuire strălucirea și valoareaor iese la iveala!

  10. De ce nu ati făcut greva mai prin luna Martie a.c ….Cine va “împins ” la finalul lu Mai ca să distrugeți tot anul școlar…..Rușine să vă fie !!

    1. Dacă făceau greva atunci, nu era eficientă. Totuși, aici e vorba de intelectuali, care au suficienta inteligență încât să își aleagă momentul optim. Acum înțelegi de ce nu au făcut greva în martie?

    2. Eu cred că supraestimați cadrele didactice bine că nu le ridicați statuie și cred că acel individ care a făcut acea comparație dintre un profesor și un muncitor din șantierul naval nu are nici un defect în educație ba din contră câți domni profesori pot să facă munca de muncitor pe șantier naval, sau câți dintre domnii profesori sunt in stare să cultive pământul să facă munca fizică brută pentru de-a le gurii. Nu multi dar când vin să cumpere ponegresc țăranul că deh cine sunt ei la fel și cu muncitorii se poartă cu superioritate ,așa că dragi domni profesori cei care nu înțelegeți ce vreau eu să vă spun știu că sunt vremuri grele dar mai încet cu papagalul chiar dacă asta vă este meseria să dați din papagal că s-ar putea supără țăranul și muncitorul ăla prost și să vă lese să faceți aperitive din foițe de algebră.

    1. Indiferent cucoana cine ii da sunt de luat nu de dat,iar cine conduce astazi Romania a trecut prin scolile girate de profesorasii de azi.Ne meritam soarta la ea au contribuit din plin nistor,hadar,abranburica si majoritatea “cadrelor didactice” care au acceptat cu buna stiinta legitimitatea unor derbedei fara carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA 126 de școli au primit bani să-și facă toalete, anunță ministrul Educației de la Guvern. Mai rămân 199 cu latrine, iar pentru „o bună parte din ele s-a decis deja comasarea cu alte structuri”, adică desființarea / Cîmpeanu: Dacă autoritățile locale vor utiliza sumele, vom elimina în scurt timp total această problemă

Un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat, în care învață peste 18.340 de elevi, sunt pe lista aprobată de Guvern miercuri pentru primirea de fonduri ca…
Vezi articolul

Liga Studenților din Iași acuză că proiectul Legii învățământului superior propus de Ligia Deca îi “scapă pe rectori de răspunderea publică și de sancțiunea revocării din funcție”, prin limitarea posibilității de a reclama încălcări ale legislației

Proiectul legii învățământului superior, ce urmează să fie dezbătut în Parlament, “îi scapă pe rectori de răspunderea publică și de sancțiunea revocării din funcție”, pentru că organizațiile studențești sau alte…
Vezi articolul