Mesaj al fostului secretar de stat Mihaela Popa la un an de la declanșarea grevei în învățământ. Dacă cineva îmi spunea acum 10 ani că vom avea un președinte profesor și soția sa profesoară – colegă de generație cu mine, iar că educația va fi umilită, aș fi spus că e imposibil, constată într-o postare pe Facebook Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației.
Fosta demnitară scrie pe rețeaua socială la un an de la începutul celui mai mare protest al profesorilor din ultimele două decenii că ar fi crezut că e imposibil ca profesorii „să fie atât de umiliți încât să piardă vechime în muncă pentru o grevă”.
Și, continuă Popa, imposibil „să fie nevoiți să stea aproape 2 luni în grevă pentru dreptul de a supraviețui”.
- Profesoară de matematică la Colegiul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Mihaela Popa a fost secretar de stat responsabil cu fondurile europene în Ministerul Educației în mandatul de ministru deținut de Monica Anisie, a fost parlamentar PNL pentru două mandate și europarlamentar PDL.
„Dacă cineva, acum 10 ani, îmi spunea că vom avea un Președinte profesor din preuniversitar și soția tot profesor preuniversitar, din aceeași generație cu mine, și (…) educația atât de umilită încât să ajungem să nu mai existe profesori și în primul rând profesori de științe, și să fim pe ultimul loc la PISA și pe primul în Europa la abandon școlar, aș fi spus că este imposibil!”, scrie Mihaela Popa.
“Uite ca a fost posibil!”, conchide profesoara.
4 comments
Întrebare retorică :
I-a făcut doamna Popa campanie electorală in 2014 și 2019 emițătorului de vorbe goale de la Cotroceni? L-a votat?
Atunci toate aceste lamentări pe Facebook ale d-nei fost ministru secretar de stat , sunt doar grețoase remușcări tardive.
E trista dar adevarata constatarea ca invatamantul din Romania e umilit chiar prin asa zisul program pompos numit “Romania educata”. Atata vreme cat prin toate masurile luate, copiii axati pe invatatura cu performante reale nu sunt incurajati sa ramana in Romania, ci se pune semnul egal intre ei si cei cu note sub 4, adolescentele sunt incurajate sa ramana insarcinate si rasplatite financiar pentru asta, sunt incluse materii nefolositoare, pierzatoare de timp pretios, obligatorii prin trunchiul comun, si multe alte masuri luate de-a lungul timpului de ministrii educatiei, toate conduc invariabil spre pierderea materiei cenusii in defavoarea Romaniei. iar profesorii sunt, la randul lor, umiliti prin promisiuni desarte si salarii nesatisfacatoare, precum si prin acordarea prea multor drepturi unora dintre parinti si elevi (sunt nenumarate cazurile nefericite dezvaluite cu curaj de edupedu) de a pune presiuni pe profesori sub diverse forme, mai ales la gimnaziu.
Poate asta se vrea de fapt: un popor needucat, care isi pierde treptet cultura, valorile, istoria, radacinile, este un popor usor de manipulat.
Dacă aș fi văzut acest articol la finalul primului mandat, as fi zis “jos pălăria”. Acum că Mutu nu mai candidează, haideți să spunem oamenilor cine a condus 😀 …tardiv…
In mod normal, n-ar fi obtinut un al doilea mandat. Dar “opozitia” i-a pus pe tava continuarea, in momentul in care au venit cu o alternativa si mai proasta.
Alegerile, intr-o tara ideala, n-ar trebui sa mearga pe logica binara.
Buletinul de vot ar trebui sa aiba si a treia alternativa, un pseudo-candidat, numit “Niciunul”.
Daca “Niciunul” castiga, o luam de la capat.
Dar Romania ne-a aratat ca se aranjeaza alegeri, la orice nivel, astfel incat sa alegi un candidat din 1-2 optiuni. De multe ori (vezi universitatile), o singura optiune, si aia proasta.