Fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor, angajat la cabinetul ministrei Educației, Ligia Deca, după un internship în care a fost aproape nedespărțit de demnitar. Robert Avram: Este pur și simplu o evoluție pe plan profesional

7.486 de vizualizări
Foto: Facebook.com
Fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE), Robert Avram, a fost angajat în cabinetul ministrei Educației, Ligia Deca, potrivit informațiilor Edupedu.ro, confirmate de acesta. Angajarea în instituție vine la scurt timp după încheierea un stagiu de practică de tip internship la Ministerul Educației, în perioada iulie-august, la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar (DGIP), teoretic. Practic, însă, conform surselor Edupedu.ro, fostul șef al elevilor a fost nedespărțit de Ligia Deca, aceasta implicându-l inclusiv în chestiuni de concepere a actelor normative, lucru negat de Avram. Acesta a fost președintele CNE, structură de reprezentare a elevilor, independentă de Ministerul Educației, timp de un an, din ianuarie 2022 până în ianuarie 2023.

Conform informațiilor Edupedu.ro, angajarea acestuia la cabinetul Ligiei Deca este recentă, de cel mult 10 zile și vine după ce Avram a încheiat pe 31 august un internship la Ministerul Educației în urma apelului de selecție derulat în primăvară de Secretariatul General al Guvernului, la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar (DGIP), însă în mai multe fotografii postate de ministra Deca acesta apare alături de ea la diverse întâlniri la Minister și este singurul din echipa de tineri interni care o însoțește la acestea – foto mai jos în articol. În plus, Avram a fost singurul fost reprezentant al elevilor care a participat la Cotroceni, la ceremonia de semnare de către președintele Klaus Iohannis a decretelor de promulgare a legilor Educației Deca-Iohannis, pe 4 iulie.

Foto: Presidency.ro

Poziția pe care este încadrat în prezent este de referent, pentru că are doar studii medii după ce a terminat liceul în iunie anul acesta, a spus Robert Avram pentru Edupedu.ro. Acesta a mai precizat că este vorba despre o angajare „pe perioada mandatului demnitarului”.

Întrebat ce presupune poziția de referent, Avram a răspuns: „Atribuțiile date de demnitar”. Întrebat ce înseamnă acest lucru mai exact, acesta a precizat că „atribuțiile sunt oferite de ministru în funcție de expertiză. Nu aș putea să dau detalii pentru că este un contract abia început”.

Robert Avram a mai spus că „este o fracțiune de normă”, acesta fiind acum student în anul I la Facultatea de Sociologie a Universității din București, cursuri la zi.

Conform situației veniturilor brute din Ministerul Educației la data de 30.09.2023, salariul brut al unui referent, gradația 4 însă, poziția cea mai mică existentă și ocupată acum în Minister, era de 8434 de lei.

Întrebat dacă mai are vreo legătură cu Consiliul Național al Elevilor sau cu membri din conducerea CNE, Robert Avram a răspuns: „De ce aș mai avea? (…) Acum, după 2 ani petrecuți în consiliu, rămâi cu prietenii. Ne cunoaștem, suntem amici, vorbim, nu e vorba de relații instituționale sau nu știu. Sunt formate în diferite contexte”.

Edupedu.ro: Ce mesaj este angajarea ta la Minister pentru elevi?

Robert Avram: Nu aș putea să dau eu un mesaj pe tema asta.

Edupedu.ro: Dar de ce s-ar angaja un fost președinte CNE la Ministerul Educației, ce mesaj este acesta pentru elevii din țară pe care până acum 9 luni i-ai reprezentat în Consiliul Elevilor?

Robert Avram: Nu cred că este un mesaj adresat cuiva anume. Este pur și simplu o evoluție pe plan profesional.

Edupedu.ro: La Direcția Generală Învățământ Preuniversitar (DGIP) cum ai aplicat, care au fost condițiile de internship de la apelul din aprilie-mai?

Robert Avram: Condițiile sunt pe site, același ca la edițiile din anii anteriori. Vârsta – 16 spre 27 de ani. Comisia de evaluare decide în funcție de documentele pe care le solicită ei dacă te califici pentru instituția pentru care ai aplicat.

Edupedu.ro: La Ministerul Educației, la DGIP, la particularitățile de selecție, scrie că ar trebui să fie acoperite domeniile de studii „Științe administrative” și „Științele educației”…

Robert Avram: … În condițiile de aplicare și metodologiile lor se referă și la situația elevilor, pentru că la liceu nu vorbim de un profil de „Științe administrative”. Comisia în momentul în care evaluează, pe baza experienței și a corelării profilului de la liceu, decide dacă este sau nu oportun. Practic pentru elevi, neavând studii superioare, este cumva o procedură puțin diferită. Nu este în mod expres pe site. Mai sunt cazuri de elevi care se înscriu și nu au fost deloc puțini.

Edupedu.ro: Au mai fost elevi la Ministerul Educației în internship?

Robert Avram: Sunt date care sunt publice pe site-ul internshipului. Nu aș vrea să dau eu date despre criteriile de la Minister, unde au fost repartizați, nu ține de mine. Repartizarea a fost făcută de SGG, Ministerul Educației asigură condițiile de lucru.

În mai multe fotografii din perioada iulie-august, Avram apare alături de ministra Deca la întâlniri de lucru cu diverse organizații. De remarcat că este singurul dintre tinerii interni care apare alături de oficial la masa discuțiilor.

Robert Avram și Ligia Deca pe 3 iulie la începerea internshipului / Foto: Facebook.com
Robert Avram și Ligia Deca pe 25 iulie / Foto: Facebook.com
Robert Avram și Ligia Deca pe 22 august la discuții pe procedura de management a cazurilor de violență școlară / Foto: Facebook.com
Tinerii stagiari și Ligia Deca pe 29 august la încheierea internshipului / Foto: Facebook.com

Avram a fost în rolul ministrului Educației la simularea ședinței de Guvern din 21 august, organizată în cadrul programului de internship:

Foto: Gov.ro
Sesiunea de debut a internshipului la Guvernul României 2023 / Foto: Gov.ro
În a doua zi de internship, la semnarea legilor Educației

În a doua zi de internship la Ministerul Educației, pe 4 iulie, Robert Avram a însoțit-o pe Ligia Deca la ceremonia de semnare a legilor Educației, organizată de Administrația Prezidențială la Palatul Cotroceni. Acesta apare în fotografie în zona în care sunt situați mai mulți angajați din instituție, precum secretarii de stat Sorin Ion și Bogdan Cristescu.

La acea vreme, președinte al Consiliului Național al Elevilor, organizație pe care Ministerul Educației susține că a consultat-o în elaborarea noilor legi ale educației, era Miruna Croitoru, însă aceasta nu apare printre invitații fotografiați la ceremonia de promulgare a actelor normative.

Foto: Administrația Prezidențială

În plus, chiar dacă internshipul s-a încheiat oficial la finalul lunii august, Avram apare alături de Ligia Deca și pe 6 septembrie la o întâlnire, însă nu despre învățământul preuniversitar, domeniul în care a făcut practica, ci organizată de ARACIS, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Robert Avram (în primul rând) și Ligia Deca pe 6 septembrie / Foto: Facebook.com – ARACIS

Potrivit surselor Edupedu.ro, contrar fișei cu atribuțiile și responsabilitățile unui intern aflat în practică într-un minister, Robert Avram ar fi fost implicat în elaborarea mai multor acte normative din legislația subsecventă legilor Educației, inclusiv în elaborarea hotărârii de guvern privind transportul elevilor. De altfel, acesta a putut fi văzut în sediul Ministerului Educației, pe camera pregătită pentru unul dintre demnitarii moderatori, la începutul dezbaterii publice în sistem de videoconferință, pe data de 5 septembrie 2023, ora 14:00. Era vorba chiar despre proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi. Avram a evitat să dea un răspuns clar pe acest subiect:

Edupedu.ro: La elaborarea actelor normative ai fost implicat?

Robert Avram: Atribuțiile pe care le-am avut eu în vară sunt scrise în fișa de la internship. Sunt listate pe site.

Edupedu.ro: Pe site scrie că este vorba de elaborarea de documente suport pentru implementarea politicilor și strategiilor…

Robert Avram: … Prin documente suport nu înțeleg acte normative.

Edupedu.ro: Atunci confirmă dacă ai elaborat sau nu.

Robert Avram: În moment ce scrie acolo într-un fel, cum aș putea da alte informații? Acelea sunt atribuțiile.

Context. Robert Avram a preluat funcția de președinte al Consiliului Național al Elevilor în ianuarie 2022 după ce predecesorul său, Silviu Morcan, a fost demis de Adunarea generală după ce a fost acuzat că ar fi făcut un pact cu ministerul pe tema burselor școlare și că ar fi ascuns emailuri de restul conducerii executive a CNE. Morcan era primul președinte primul președinte al CNE care este dat afară din organizație sau care demisionează la jumătatea mandatului.


11 comments
  1. Care este problema? Este o forma prin care se formează tinerii de azi sa devina viitorii lideri de mâine. Lideri de care România are foarte mare nevoie.

  2. Atâta timp cât foștii securiști ceaușiști sau fiii lor sunt liderii de sindicat de azi, băietul ăsta n-ar trebui să ne mai mire. Toate școlile mai cu moț din țară put de foști UTC-iști care se zbat să influențeze opiniile colegilor sau care pur și simplu toarnă la partid.

  3. Din pacate nu prea mai e nimic de facut. Aceasta societate se duce rau …da e normal, atunci cand nu iesim in strada sa ne asumam lucruri. Comentariile din tribuna, nu fac 2 bani. Noapte buna Romania!

  4. Din rasupunsuri: limbaj de lemn.
    Viitorul educatiei din tara: pe mana asa demagogi pregatiti din tinerete.
    Concluzie: dragi elevi bine pregatiti plecati din tara asta!

  5. Observati ca deja are niste raspunsuri seci, evazive si in limbaj de lemn specifice politicienilor ?
    Observati cum deja s-a detasat si de mediul din care provine ? Un fel de “mi se falfaie de ce se mai intampla in CNE”….
    Halal conducatori, asijderea urmasi….

  6. Pai cum altfel a reusit ma manipuleze consiliul elevilor cu legea educatiei, cum le-a inchis gura :)))) … Asa racola si securitatea pe timpuri… Deca nu aplica decat ce a invatat pe”vas” :)))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ 241 de școli „mici”, cu mai puțin de 50 de elevi de gimnaziu, pot aplica în PNRAS pentru reducerea abandonului școlar. Apel deschis până pe 30 noiembrie 2023 pentru 1.500 euro/elev sprijinit

Ministerul Educației a deschis apelul „Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) Runda a II-a – Școli mici”. Alocarea financiară pentru apelul de proiecte este de 25 de milioane de…
Vezi articolul

UPDATE Curtea Constituțională a respins sesizările de neconstituționalitate pe cele două legi ale Educației Deca-Iohannis / Admiterea la liceu, transportul elevilor sau exmatricularea elevilor în timpul învățământului obligatoriu, printre chestiunile reclamate

Curtea Constituțională a respins sesizările de neconstituţionalitate depuse de USR şi Forţa Dreptei, în legătură cu noile legi ale Educaţiei. Procedura care a stat la baza adoptării proiectelor de lege…
Vezi articolul

VIDEO Premierul Ciucă: Am decis, la nivelul coaliției și în deplin consens cu liderii de sindicat ca, odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta și ne vom ține de cuvânt – cum am făcut și până acum – prin adoptarea OUG cu elementele de conținut așa cum au fost ele agreate cu sindicatele

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat de la Palatul Victoria că în acord cu sindicatele, imediat cu primesc scris de la acestea acordul ca profesorii să se întoarcă la clase, vor…
Vezi articolul

Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, despre transferul la primării al palatelor și cluburilor copiilor, pe care tot ministerul spunea acum 3 luni că refuză să îl facă: Prin noua lege nu se face descentralizarea, ci abia după doi ani de la intrarea în vigoare încep procedurile

„Prin noua lege nu se face descentralizarea. Prin noua lege se prevede că, la doi ani de la intrarea în vigoare a legii, vor fi inițiate aceste procese de descentralizare…
Vezi articolul

Drept la replică: Clarificări în legătură cu articolul despre proiectul de 165 milioane de lei pentru wireless în școli / Nova Tech a devenit Metaminds, iar Andrei Cruceru, CEO-ul companiei, a fost director de vânzări la Asesoft timp de 2 ani și jumătate, neavând nicio altă legătură cu Sebastian Ghiță

Legat de articolul publicat de către dumneavoastră pe platforma Edupedu.ro: Mega-contractul de 165 milioane de lei pentru wireless în școli: Care este stadiul de implementare a contractului câștigat anul trecut…
Vezi articolul