Noua componență a Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), organism consultativ al Ministerului Educației care verifică respectarea eticii în universități, a fost publicată în Monitorul Oficial. Ciprian Ion Preda, cel care a condus până acum instituția și în legătură cu care Ministerul Educației a constatat activități “cu încălcarea legii”, rămâne în CEMU tocmai la propunerea Ministerului Educației.
Ciprian Ion Preda, cel care era președintele CEMU, era numit în componența vechiului Consiliul de către Consiliul Național al Cercetării Științifice. În noua configurație, el este propus de chiar de către Ministerul Educației, instituția care descoperea printr-un control că a făcut activități „cu încălcarea legii”.
Asta reieșea dintr-un document al Ministerului Educației, realizat în urma unui control la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, consultat de Edupedu.ro, care arăta că, timp de un an, Preda a fost titular la două universități, lucru nepermis de lege. Mai precis:
- “Din adresele Universității de Vest din Timișoara și a Universității ‘Dunărea de Jos’ din Galați rezultă faptul că în anul universitar 2018/2019 domnul Preda Ciprian Ion a avut calitatea de titular la ambele instituții de învățământ superior cu încălcarea articolului nr. 291, alin. (6) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”.
Art. 291, alin (6) din LEN 1/2011 prevede:
- “(6) Calitatea de titular există numai în raport cu o singură instituție de învățământ superior sau cu o singură instituție de cercetare-dezvoltare; când un cadru didactic desfășoară activități didactice sau de cercetare științifică în mai multe instituții de învățământ superior ori de cercetare-dezvoltare, calitatea de titular poate fi numai la una dintre ele, iar în celelalte, calitatea este de cadru didactic sau de cercetător asociat.”
Contactat de Edupedu.ro, la momentul respectiv, Ciprian Ion Preda a apreciat că, “moral, nu există niciun fel de problemă”, având în vedere că în acel an era suspendat la una dintre universități și a luat un singur salariu. “Formal, am acționat cu absolut bună credință”.
- Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) este un organism consultativ al Ministerului Educației. Misiunea acestuia este de dezvoltare a culturii eticii și integrității în universitățile din România, potrivit regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului de etică și management universitar. CEMU este desemnat să se pronunțe asupra litigiilor de etică universitară. Printre atribuțiile sale se număr și auditarea comisiilor de etică din instituțiile de învățământ superior.
- Persoanele nominalizate sunt numite membri ai CEMU pentru un mandat de 4 ani, prin ordin al ministrului educației naționale, prevede regulamentul Consiliului.
Iată din cine este format noul Consiliu de Etică și Management Universitar:
- reprezentanți numiți de către Consiliul Național al Rectorilor:
a) prof. univ. dr. Gavril Budău; (neschimbat)
b) prof. univ. dr. Anca Meda Georgescu; (neschimbat)
c) prof. univ. dr. George Darie; - reprezentanți numiți de către Ministerul Educației:
a) prof. univ. dr. Cătălin Silviu Săraru; (neschimbat)
b) conf. univ. dr. Ciprian Ion Preda; (neschimbat)
c) prof. univ. dr. Flavius Antoniu Baias; (neschimbat) - reprezentant numit de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior: prof. univ. dr. Cristina Daniela Ghițulică;
- reprezentant numit de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior: prof. univ. dr. ing. Claudia Popescu;
- reprezentant numit de către Consiliul Național al Cercetării Științifice: prof. univ. dr. Gabriela Carja;
- reprezentant numit de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare: prof. univ. dr. Adrian Miroiu;
- reprezentant numit de către federațiile naționale ale studenților: Ștefan-Marius Deaconu (neschimbat)
În comparație cu componența de până acum, stabilită din Ordinului ministrului educației naționale nr. 5.552/2017, cele 6 persoane înlocuite sunt următoarele:
- Bogdan Emanuel Ionescu, înlocuit cu George Darie
- Flavius Mihai Frigură-Iliașa, înlocuit cu Ciprian Ion Preda
- Luca Iamandi, înlocuit cu Cristina Daniela Ghițulică
- Marcel Dîrja, înlocuit cu Claudia Popescu;
- Ciprian Ion Preda, înlocuit cu Gabriela Carja
- Ioan Doroftei, înlocuit cu Adrian Miroiu
Cine sunt noii membri ai CEMU
George Darie – profesor la Facultatea de Inginerie Medicală, Universitatea Politehnica din București. CV-ul poate fi citit aici.
Cristina Daniela Ghițulică – vicepreședintă a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și profesor la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Universitatea Politehnica din București. Are funcția de director adjunct la Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă din Ministerul Educației. CV-ul ei poate fi consultat aici.
Claudia Popescu – Președintele Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), Universitatea Politehnica din București. În perioada, 2008 – aprilie 2012 a fost decan al Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Universității Politehnica din București și în 2004-2008 a ocupat funcția de prodecan al aceleași facultăți. Aici este CV neactualizat din 2013.
Gabriela Carja – profesor la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași. Date despre activitatea profesională pot fi aici citite.
Adrian Miroiu – profesor universitar doctor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Face parte din comisia consultativă a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Potrivit CV-ului, în perioada 2001-2005 a fost decan al SNSPA. De asemenea, a mai ocupat funcția de decan în cadrul Facultății de Filozofie, Universitatea din București, în 1993-1995.
Informații de context
Conform Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului de etică și management universitar, președintele și vicepreședintele CEMU sunt aleși prin vot deschis, cu majoritate de două treimi, de către membrii CEMU, pe baza propunerilor sau autopropunerilor făcute de oricare dintre membrii CEMU. În prima ședință, condusă de către decanul de vârstă al acestuia, se procedează la alegerea președintelui și a vicepreședintelui și la numirea unui secretar general. Secretarul general este numit de către președintele ales dintre membrii CEMU. Președintele, vicepreședintele și secretarul general constituie Biroul executiv al CEMU, care asumă activitatea operațională între ședințele CEMU.
Articolul 12 din regulamentul amintit anterior stipulează că președintele CEMU are următoarele atribuții:
- a) aplică prevederile prezentului regulament;
- b) conduce ședințele de lucru ale CEMU;
- c) stabilește ordinea de zi a ședințelor de lucru ale CEMU, pe baza propunerilor membrilor; aceasta poate fi modificată prin vot, la propunerea oricărui membru al CEMU;
- d) asigură legătura operativă a CEMU cu ministrul educației naționale, în vederea informării acestuia despre activitatea CEMU;
- e) reprezintă CEMU în relația cu terții și poate fi purtătorul său de cuvânt;
- f) în cazul indisponibilității președintelui, atribuțiile sale sunt preluate de vicepreședinte.