Fostul președinte al ARACIP, Silviu Iordache: Cele mai cunoscute colegii și școli din țară nu au fost evaluate niciodată pe standarde de calitate

Foto: CCD Iași

În 18 ani de activitate, ARACIP a reușit să evalueze 1.500 de școli din cele peste 6 mii existente, scrie într-un mesaj pe Facebook fostul președinte al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Silviu Iordache. Acesta comentează situația cu trimitere la articolul Edupedu.ro despre funcționarea ilegală a agenției, după intrarea în vigoare a legii 198/2023, prin abrogarea legii de funcționare a ARACIP.

Iordache a fost președintele ARACIP toimp de 4 luni, în perioada 12 septembrie 2021-12 ianuarie 2022. ARACIP este agenția care autorizează, acreditează și evaluează toate școlile și grădinițele din România, publice și private.

„Am spus și eu asta ca fost președinte al acestei agenții (ARACIP) și am constatat că sunt puțin peste 6 mii de școli cu personalitate juridică în România cu 18 mii de structuri care funcționează în peste 31 de mii de corpuri de clădiri, multe necorespunzătoare. În 18 de ani de funcționare instituția a reușit să evaluaeze aproximativ 1500 de școli (25%), iar cele mai cunoscute colegii și școli din țară nu au fost evaluate niciodată pe standarde de calitate deoarece multe dintre ele funcționează în clădiri vechi de peste o sută de ani și nu sunt conforme cu standardele europene.

Doar printr-o semnătură au fost acreditate toate creșele din România și transformate în unități de învățământ fără să fie verificate sau evaluate de nimeni în timp ce grădinițele și creșele private sunt supuse unui jihad al acreditarii de multe ori exagerat. (vezi scara de incendiu).

Conform legii abrogate în septembrie toate clădirile în care funcționează unități de învățământ ar fi trebui să aiba la intrare o bulină roșie sau verde care să ne indice dacă respectă standardele de calitate însă asta nu se întâmplă pentru că ar trebui să închidem mai bine de jumatate dintre ele. E clar că instituția nu este funcțională în acest format și am propus în noua lege a educației, care din păcate nu se aplică, să se înființeze birouri în fiecare județ pentru a fi mult mai eficientă. Principalul obiectiv al acestor entități ar trebui să fie asigurarea stării de bine și siguranța elevilor și profesorilor în școală. Până la următoarea tragedie ar trebui să nu uităm că trăim cu toții în țara care merge din durere în necaz și că atunci când nu avem un accident, incendiu sau o clădire prăbușită împrumutăm știri despre tragedii din alte părți ale planetei”, a scrie Silviu Iordache.

Edupedu.ro a scris pe 2 februarie 2023 despre cum ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n. red.) funcționează ilegal, deoarece legea sa de înființare a fost abrogată când a intrat în vigoare Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Concret, a fost abrogată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, care la articolul 14 prevedea înființarea ARACIP. Informațiile au fost verificate de Edupedu.ro cu mai mulți juriști și avocați care au analiza cadrul legislativ în vigoare. Concluzia lor a fost unanimă: ARACIP nu are o bază legală de funcționare, prin urmare orice act, acreditare și autorizare emise de agenție pot fi lovite de nulitate.

Amintim că Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023. Acest lucru înseamnă că, din 3 septembrie 2023 și până în prezent, ARACIP funcționează fără cadru legal.

În scurtul său mandat Silviu Iordache a avut o ieșire publică la o emisiune locală din Iași, unde a declarat despre ARACIP că, împreună cu ministrul Cîmpeanu, care i-a propus să preia acest post, „încercăm să-i dăm o altă față pentru că se pune accentul foarte mult pe calitate, atât în învățământ, dar în general în tot ceea ce facem și, în general, nu toate instituțiile, la momentul acesta, fac performanță și cred eu că este și un moment zero pentru că așteptăm fondurile acesta europene prin PNRR, un moment zero prin care instituțiile care nu performează și care nu au un management performant și care nu au o utilitate reală, din punctul meu de vedere, nu ar mai trebui ținute.

Despre ARACIP nu o să vorbesc, nici despre personalități, nici despre persoane, nici despre personaje, vreau să vă vorbesc despre instituția în sine. Sunt de aproape o lună la conducerea acestei instituții. E o instituție frumoasă. Acum 16 ani, când această instituție s-a înființat, semăna, dacă vreți, cu o mașină foarte frumoasă, europeană, și care avea rolul să ducă învățământul, și în special calitatea învățământului românesc, înspre Europa. Vorbim despre anul 2006. Din păcate, în tot acest timp, pe această mașină s-a așezat foarte mult praf, praf care este și în interior – și la propriu și la figurat – și dacă ar fi praf care s-a depus în timp datorită muncii pe care a făcut-o această mașină – uzură prin țară, să viziteze toate școlile din țara asta, ar fi avut timp în 16 ani, până în ultimul cătun din România – chiar nu ar fi fost o problemă că mașina e prăfuită. Dar, din păcate, ea este prăfuită fiindcă a stat mai mult pe loc, în parcare. Îmi propun să elimin acest praf și de la interior, și la exterior și pentru asta trebuie să facem, pentru că nu pot să fac singur, cu sprijinul Ministerului Educației și bineînțeles al Guvernului României, urmează să facem un plan de reformare, de reorganizare”.

Exit mobile version