„Nu împărtășesc opiniile exprimate de unele persoane potrivit cărora decizia de ieri a Curții Constituționale este o „amnistie a plagiatelor”. Ieri, CCR nu a făcut nimic altceva decât să clarifice o procedură”, susține rectorul Școlii Naționale de Studii Police și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie.
- Curtea Constituțională a decis că titlul de doctor poate fi retras doar dacă ”nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Această decizie se întemeiază pe o prevedere care spune că nu poate retrage acest act ulterior dacă a produs efecte, după cum a scris G4Media.ro.
Cu referire la decizia Curții Constituționale, Remus Pricopie este de părere că „această clarificare de natură juridico-constituțională nu înseamnă însă amnistie, care, de altfel, în cazul plagiatului, nu poate funcționa.”
„Putem avea două situații, pe care, în acest moment, Legea Educației nr. 1/ 2011 nu le tratează distinct:
a) Se constată plagiatul înainte de eliberarea unei diplome de doctor în științe. În acest caz, Ministerul Educației/universitatea blochează/anulează procesul de eliberare a diplomei. Evident, persoana în cauză (doctorandul), se poate adresa instanței pentru a contesta decizia Ministerului/universității cu privire la constatarea plagiatului;
b) După eliberarea diplomei de doctor în științe, se constată că aceasta a fost obținută pe baza unei teze de doctorat plagiată. În acest caz, Ministerul Educației/universitatea se adresează instanței pentru anularea diplomei – „retragerea titlului de doctor” – și pentru deliberarea în raport cu efectele juridice deja produse (obținerea unor sporuri salariale, a unor poziții academice care sunt condiționate de deținerea titlului de doctor – de exemplu, conferențiar sau profesor universitar etc.).
Această a doua speță (b) este motivul pentru care a fost necesară intervenția CCR, care, de altfel, a decis ceea ce ar fi decis în cazul oricărui alt act administrativ sau civil emis de o instituție publică, care a produs efecte juridice. Aceste acte nu pot fi anulate/retrase de către emitent, ci numai de către o instanță. Această clarificare de natură juridico-constituțională nu înseamnă însă amnistie, care, de altfel, în cazul plagiatului, nu poate funcționa.”, a scris fostul ministru.