„Nu împărtășesc opiniile exprimate de unele persoane potrivit cărora decizia de ieri a Curții Constituționale este o „amnistie a plagiatelor”. Ieri, CCR nu a făcut nimic altceva decât să clarifice o procedură”, susține rectorul Școlii Naționale de Studii Police și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie.
- Curtea Constituțională a decis că titlul de doctor poate fi retras doar dacă ”nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Această decizie se întemeiază pe o prevedere care spune că nu poate retrage acest act ulterior dacă a produs efecte, după cum a scris G4Media.ro.
Cu referire la decizia Curții Constituționale, Remus Pricopie este de părere că „această clarificare de natură juridico-constituțională nu înseamnă însă amnistie, care, de altfel, în cazul plagiatului, nu poate funcționa.”
„Putem avea două situații, pe care, în acest moment, Legea Educației nr. 1/ 2011 nu le tratează distinct:
a) Se constată plagiatul înainte de eliberarea unei diplome de doctor în științe. În acest caz, Ministerul Educației/universitatea blochează/anulează procesul de eliberare a diplomei. Evident, persoana în cauză (doctorandul), se poate adresa instanței pentru a contesta decizia Ministerului/universității cu privire la constatarea plagiatului;
b) După eliberarea diplomei de doctor în științe, se constată că aceasta a fost obținută pe baza unei teze de doctorat plagiată. În acest caz, Ministerul Educației/universitatea se adresează instanței pentru anularea diplomei – „retragerea titlului de doctor” – și pentru deliberarea în raport cu efectele juridice deja produse (obținerea unor sporuri salariale, a unor poziții academice care sunt condiționate de deținerea titlului de doctor – de exemplu, conferențiar sau profesor universitar etc.).
Această a doua speță (b) este motivul pentru care a fost necesară intervenția CCR, care, de altfel, a decis ceea ce ar fi decis în cazul oricărui alt act administrativ sau civil emis de o instituție publică, care a produs efecte juridice. Aceste acte nu pot fi anulate/retrase de către emitent, ci numai de către o instanță. Această clarificare de natură juridico-constituțională nu înseamnă însă amnistie, care, de altfel, în cazul plagiatului, nu poate funcționa.”, a scris fostul ministru.
1 comment
Retragerea titlului necuvenit trebuie sa se faca de un for stiintific capabil sa evalueze acel lucru! Recuperarea foloaselor incasate pe baza acelui titlu este alta treaba, si trebuie facuta prin justitie, care trebuie as pedepseasca si vinovatia dobandirii titlului prin frauda!
Sa separam lucrurile, altfel, ne vom balaci in continuare in aceeasi mizerie morala, academica, politica, in continuare diplomele plagiatorilor sau titlurile de doctor cumparate din Moldova sau de pe la noi, de la universitati cartonate sau galonate, vor da putere unor impostori care vor distruge orice speranta pentru viitorul acestei tari!