Fostul ministru al Educației, Monica Anisie: Iubirea de carte se transmite nu doar la școală, ci se naște din familie, prin puterea exemplului. Cred că tinerii, dincolo de rețelele sociale, încă îndrăgesc lectura și văd asta zilnic la elevii mei

454 de vizualizări
Foto: Monica Anisie
„Tinerii, dincolo de rețelele sociale, încă îndrăgesc lectura și văd asta zilnic la elevii mei”, a spus fostul ministru al Educației, senatoarea Monica Anisie, la un eveniment organizat de Ziua Națională a Lecturii, desfășurat la Biblioteca Academiei Române, potrivit unui comunicat de presă. Aceasta a participat alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ambii senatori fiind inițiatori ai legii care a stabilit ca ziua de 15 februarie să fie Ziua Națională a Lecturii. La eveniment au mai fost și elevi de la colegii din Capitală, plus scriitorul Tudorel Urian și actrița Adriana Moca.

„Iubirea de carte se transmite nu doar la școală, ci se naște din familie, prin puterea exemplului. În cazul meu, bunicul este cel care mi-a cultivat pasiunea pentru citit. Cred că tinerii, dincolo de rețelele sociale, încă îndrăgesc lectura. Și văd asta zilnic la elevii mei.

Câți dintre voi ați împlinit 18 ani? Știu că sunteți la vârsta la care se conturează personalitatea/individualitatea voastră. De aceea, îmi doresc ca toți să aveți oportunitatea de a descoperi și de a vă însuși modele sănătoase de referință în formarea voastră ulterioară. Iar lectura joacă un rol esențial în acest proces.

În acest sens, am gândit pentru elevii mei proiectul educațional “Cred în dreptate, adevăr, valoare și libertate”, prin care analizăm și dezbatem o varietate de tematici, experiențe, valori morale/culturale cu care ne identificăm”,  a spus la eveniment Monica Anisie. 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a trecut în revistă statisticile europene privind cititul în România și a încurajat tinerii să se bucure de cărți.

„Românii citesc mai puțin de cinci minute pe zi, iar 35% dintre aceștia declară că n-au citit niciodată o carte. 68% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an, doar 8% citesc zilnic. Prin lectură suntem mai buni, mai informați, într-un punct critic al vieții putem ști dacă o luăm la stânga sau la dreapta, în funcție de ce am citit într-o carte. Pentru această inițiativă,  m-am inspirat puțin din SUA, unde am stat 12 ani, și unde există sărbătoarea Read Across America Day. Americanii au făcut din asta o tradiție și au vrut să asocieze lectura cu un lucru plăcut, mai ales pentru copiii de școală primară. Acolo nu e nimic atipic ca în Read Across America Day să te duci la școală în pijamale și să citești. Ne dorim să apropiem lectura de toți românii. Cu această idee am mers la doamna Anisie și am pus bazele acestei inițiative. Cea mai mare împlinire pentru inițiatori este că această sărbătoare nu a rămas doar o dată în calendar, ci a devenit un fenomen”, a spus Sebastian Burduja.

Pe 14 ianuarie 2022 a fost promulgată de către preşedintele ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: De foarte multe ori elevii nu fac diferența între o faptă făcută în glumă și o faptă penală. Rog părinții, bunicii, cadrele didactice, să raporteze și faptele de consum de droguri, nu doar pe cele de violență. Nu vă temeți de reacția părinților și a societății

Alina Gorghiu, ministra Justiției, a spus că e nevoie de educație juridică în școli, că “partea de prevenție trebuie făcută mult mai bine” și a subliniat că profesorii și elevii…
Vezi articolul

Utilizarea inteligenței artificiale în educația din România, discutată de Ligia Deca cu reprezentanții Coreei de Sud și ai Braziliei, pentru viitoare acorduri internaționale / Ministrul anunță și trei proiecte comune cu OCDE

Utilizarea inteligenței artificiale în educație este una dintre temele pe care ministrul Ligia Deca le-a discutat cu reprezentanții Braziliei și Coreei de Sud, scrie oficialul într-un mesaj pe Facebook. „Am…
Vezi articolul

Sesizările anonime în universități – blocate explicit prin noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a comisiilor de etică, în absența schimbărilor legislative promise de Guvernul Ciolacu după cazurile de abuzuri sexuale / Noile reguli pentru Comisii au fost publicate în Monitorul-Oficial după 4 luni de consultări

„Sesizările și reclamațiile anonime nu sunt luate în considerare”, prevede noul Regulament-cadru privind organizarea și funcționarea comisiilor de etică universitară, publicat în Monitorul Oficial după circa patru luni în care…
Vezi articolul