Fostul deputat PSD Camelia Gavrilă a fost numită, vineri, de către șefa Inspectoratului Școlar Județean Iași, director al Colegiului Național „Costache Negruzzi”. Numirea acesteia este una controversată și a fost criticată și de primarul Iașiului, Mihai Chirică, însă presa locală scrie că ar fi vorba, de fapt, de un blat politic. Gavrilă a fost propunerea fostului premier Viorica Dăncilă pentru funcția de Ministru al Educației în locul Ecaterinei Andronescu, în septembrie 2019, și are un istoric de traseism politic, fiind membră PNL vreme de 12 ani timp în care a fost și șefa Inspectoratlui Școlar Iași, ulterior alăturându-se PSD și devenind deputat social-democrat în legislatura 2016-2020. Ea a candidat la primăria Iași din partea PSD la alegerile locale din 2020, însă a pierdut. Alți patru directori au mai fost numiți astăzi de către conducerea Inspectoratului Școlar Iași, la unități de învățământ gimnaziale și liceale din Iași, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Inspectorul Școlar General din Iași, Genoveva Farcaş, a decis să nu mai prelungească mandatul directoarei Elvira Rotundu la Colegiul „Costache Negruzzi” și a numit-o pe Camelia Gavrilă în schimb. Primarul Mihai Chirică spune că este „indignat” de lucrul acesta. El va solicita Corpului de Control al ministrului Educaţiei evaluarea modului de desemnare a noului director interimar la Colegiul Negruzzi, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Cred că este un imens pas înapoi şi este păcat că unul dintre cele mai îndrăgite Colegii din ţară să intre în circuitul nefiresc al sinecurilor politice. Am crezut că actualul inspector şcolar general a ieşit din «lanţul moştenirilor pe funcţie», cel puţin în ceea ce priveşte relaţia ei cu doamna Camelia Gavrilă, căci nu doamna Gavrilă a lăsat-o «moştenire» la Inspectorat pe doamna Farcaş, cum nici doamna Farcaş nu a lăsat-o «moştenire» la Colegiul Negruzzi pe doamna Rotundu. Cel puţin eu nu cred aşa ceva. Dacă tot nu vroia să-i prelungească mandatul doamnei Rotundu, sunt sigur că interimatul ar fi fost asigurat cu acelaşi profesionalism de oricare dintre dascălii care predau acum la acest prestigios Colegiu. Practic, inspectorul general nu a găsit nicio altă soluţie decât cea a unei sinecuri politice, oameni care au preţuit mai mult funcţiile decât calitatea profesională”, a transmis Chirică într-un comunicat de presă.
În replică, inspectorul general Genoveva Farcaș spune că nominalizarea s-a făcut pe „criterii de competență profesională”.
„Facem precizarea că doamna prof. dr. Elvira Rotundu a refuzat numirea în continuare pe această funcție, aflându-se la finalizarea celui de-al doilea mandat de director la instituția menționată. Inspectoratul Școlar Județean Iași a respectat toate condițiile legale în numirea unui alt director pe baza unei analize care a avut în atenție cadrele didactice din școală care îndeplineau calitatea de expert în management educațional, experiența managerială anterioară în conducerea acestui colegiu și competența profesională. În acest context, nominalizarea doamnei prof. dr. Camelia Gavrilă a respectat întocmai aceste referințe și numirea a fost făcută pe o perioadă determinată, până la finalul anului școlar sau până la desfășurarea unui nou concurs. Soluția identificată se raportează în exclusivitate la criterii de competență profesională, excluzând orice intruziune politică. De altfel, fac un apel la depolitizarea tuturor funcțiilor din educație”, a comunicat ISJ Iași, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Însă, potrivit site-ului dezvaluirea.ro, obiecțiile primarului nu ar fi reale.
„Trocul este următorul: Gavrilă este numita cu sprijinul lui Chirica pe functia de director la Colegiul Costache Negruzzi iar aceasta prin oamenii pe care îi are in CL îi asigură primarului majoritatea necesară să-și treaca proiectele. Sa nu uităm ca Gavrilă a candidat din partea PSD la Primăria Iași si a impus si lista de candidati pentru CL iar cei mai multi dintre cei care au obtinut mandate in Consiliul Municipal sunt oamenii sai. Insa, aceasta se bazeaza cel mai mult pe Elvira Rotundu (actual director la Negruzzi) si Marian Dalban care îi sunt fideli. Aceasta ”combinatie” este in asentimentul lui Marius Ostaficiuc presedintele organizatiei municipale a PSD care a fost tot timpul un sustinator al lui Mihai Chirica chiar daca s-au aflat in tabere diferite. In Consiliul Local Iasi sunt sunt 27 mandate de consilier, PNL a obtinut 11, USR – Plus -9, PSD – 5 mandate iar PMP are doua. Chiric are sprijinul PMP si i-ar mai trebui macar un vot de la PSD sa-si asigura majoritatea”, scriu jurnaliștii de la dezvaluirea.ro.
Sursă foto: INQUAM Photos/George_Calin
10 comments
Mihai Chirica, acest Eufuro Furoyama al Iasului are tupeul sa critice alti hoti mai mici, rad de ma stric.
@Liviu
Hop ! Iata CLONA unui B(ou) care habar n-are ce e CITAREA / PARAFRAZAREA si ALTO / SOPRANA.
Dar e cult si fudul, stie despre Beatles si Apocalypse Now…
E postac CurCu(B)ou cu numele de B(ou) !
Hai cu idei constructive la obiect, B(ou), nu critica de pe islaz…
Propune variante daca nu iti place alegerea Directorului de catre parintii copiilor din scoala !
Astept !
@morț.
O sa astepti la fel de mult cat o sa astepti si sa-ti creasca neuronul la loc. Adica for ever. A fost fun sa ma contrazica o nevertebrata aurie repetitiva si saraca intelectual, dar acum gata, ca pierdem vremea si chiar avem treaba. Si ca sa paracitez/citefrazez un cintec celebru, va las, pe tine si pe ringobingodingo ala al tau in al vostru “yellow submarine”. Cum ce e? Mintea ta/voastra care e facuta sa navigheze la adancime. Acolo nu e oxigen, e intuneric si creierul e afectat. Se vede. Hai, szia🏳️🌈 !
@Liviu
Lasati-l pe motz ca are norma la postaceala pe Edupedu. Asa l-au insarcinat partidul aurit si idolul lui, Ringo star de la Craiova. Si sa nu credeti ca-si spune moț gandindu-se la Apuseni. Nu. El se crede mai cu moț, dar e Păcală rau. Dati-i ignor!
@ Liviu
Deocamdată sunt alții care nu LASĂ ȘCOALA ÎN PACE.
Iar TREABA nu prea e de calitate, mai e nevoie sa justific ?
Altfel, numirile politice de azi si din ultimii 31 ani nu se deosebesc cu nimic fata de cele facute de comuniști inainte de ’89. Asa ca ironiile sunt de prost gust, scuze…
In plus, ortografia numelui meu e la latitudinea mea, vedeți-va de a d-voastra, va rog.
Daca se poate, rezumati-va sa dați lectii de calitate elevilor si combateti opinii cu care nu sunteti de acord in mod civilizat, propunând alternative, de exemplu.
Oare astfel de oameni nu cunosc sentimentul de rusine? Cameliei si cum o mai cheama nu-i e rusine? Ce vor spune elevii, parintii cu panarama pesedisto-pnl-ista in fruntea scolii?
Domnule Părinte, v-aș ruga să vă abțineți.Poate ca expertiza și calitatea demersului educațional al doamnei Camelia Gavrilă v-a cam încurcat pe timpul școlii dar ar fi cazul să vă plecați moaca și să lăsați pe alții să hotărască. Din fericire o cunosc pe doamna ca pe un bun specialist și un bun manager. Dacă aveți simpatii politice se pare că România se trezește și nu va mai fi nevoie să numim politruci în diferite funcții, iar părinții ca dumneavoastră să își vadă de meserioa lor, nu de a altor persoane. În calitate de părinte se pare că părinții dumitale nu te-au educat prea frumos.
…expertiza si calitatea formeaza un subiect multiplu. Habar n-ai sa faci acordul subiectului cu predicatul, in schimb te lauzi ca o cunosti pe Camelia penelisto-pesedista. In rest esti tare educat, parintii tai ti-au cultivat valori autentice precum `plecatul moacei`…Tine-o tot asa, aceata atitudine iti face cinste si iti onorezi si familia! Bravo!!
Aceleasi vechi Jocuri Politice mizerabile in detrimentul Școlii…
Directorii trebuie aleși de catre Adunarea Generală a Părinților / Tutorilor pe principiul 1 elev = 1 vot. Mandat de 2 ani cu obligativitatea prezentarii de catre Director a unui raport anual, in fața Adunării Părinților. Posibilitate de revocare imediată a Directorului de către Adunare.
Părinții sunt cei mai in măsura să aleagă un Director bun fiindcă ei iși doresc Binele copiilor. Politicienii iși doresc Binele lor și pe cel al Partidului.
Mai aveați puțin și scriați „Marea Adunare Națională”. Domnule Moț (fiți mândru cu „ț”-ul nostru românesc), părinții să le asigure copiilor toate condițiile pentru a se pregăti acasă și să lase școala în pace să-și facă treaba cum trebuie.