Fosta inspectoare ISJ Constanța Iulia Cabrancea, condamnată în două dosare pentru șpagă, unde a recunoscut faptele, a obținut în instanță reangajarea ca profesor și toate salariile din urmă, cât timp a fost dată afară pentru corupție. Decizia este definitivă

9.101 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Iulia Cabrancea
Fosta inspectoare ISJ Constanța Iulia Cabrancea, condamnată pentru că a luat șpagă în două dosare distincte, trebuie să fie “reintegrată în postul deţinut anterior la școala unde preda”, Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea din Constanța, a decis definitiv Curtea de Apel Constanța, în data de 15.10.2024. În plus, școala trebuie să îi plătească salariile din perioada în care a fost dată afară pentru corupție. Amintim, Iulia Cabrancea a încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției în două cazuri – primul în care a primit 5.000 de euro pentru a transfera ilegal un elev și al doilea în care a luat o șpagă de 200 de euro pentru a obține o notă de trecere pentru o persoană la concursul de ocupare a posturilor rămase vacante în școlile din județ. Când va fi făcută publică motivația deciziei definitive a Curții de Apel Constanța, o vom prezenta.

Iulia Cabrancea, fosta inspectoare ISJ Constanța și profesoară de învățământ primar, trebuie să fie “reintegrată în postul deţinut anterior emiterii Deciziei anulate”, a dispus Curtea de Apel Constanța prin Hotărârea definitivă nr. 246/2024 din 15.10.2024. Deocamdată motivația deciziei încă nu a fost publicată.

Iulia Cabrancea preda la Școala Gimnazială nr. 24 “Ion Jalea” din Constanța ca profesor în învățământul primar, și potrivit portal.just, școala, prin decizia Consiliului de Administrație, a întrerupt contractul în data de 12 februarie 2024. În primă instanță, Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea avusese câștig de cauză.

Acum, Curtea de Apel a admis apelul și a schimbat “în tot sentinţa apelată”. În plus, instanța a decis definitiv să oblige școala să-i plătească Iuliei Cabrancea “despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat în perioada cuprinsă între 12.02.2024 şi data reintegrării efective”.

Mai mult, Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea e obligată să-i plătească și suma de 5.000 de lei, “cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanţă şi în apel”, mai scrie în decizia ce poate fi consultată mai jos în imagine.

Tribunalul Constanța i-a dat dreptate Școlii Gimnaziale în primă instanță – Cabrancea reclamă faptul că a încheiat un contract pe perioadă nedeterminată cu Inspectoratul Școlar, ca profesor, nu cu Școala nr. 24 Ion Jalea

În data de 26 iunie 2024, prin decizia nr. 2320/2024, Tribunalul Constanța a decis respingă cererea Iuliei Cabrancea prin care cerea anularea deciziei prin care i s-a încheiat contractul de muncă, “reintegrarea pe postul deţinut anterior și obligarea școlii la plata salariilor cuvenite de la data încetării contractului individual de muncă”.

Iulia Cabrancea motiva prin faptul că școala a desfăcut contractul individual de muncă și nu avea dreptul pentru că angajatorul ar fi Inspectoratul Școlar Constanţa, nu școala gimnazială.

“Contractul individual de muncă nr.2/01.09.2008, contract în care este prevăzut la pct C. că durata contractului se derulează pe perioadă nedeterminată, iar la pct D. ca loc de muncă Scoala ### #####”.

În contextul deciziilor de condamnare primite de Iulia Cabrancea în două dosare pentru luare de mită, în data de 12 februarie, Consiliul de administrație al școlii a decis să încheie contractul de muncă cu Iulia Cabrancea, angajată ca profesor în învățământul primar, în urma modificărilor legislative privind mobilitatea cadrului didactic, conform prevederilor art. 168 alin. (7) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.

  • Art. 168, alin 7 din legea Educației nr. 198/2023 – “Nu poate ocupa/exercita o funcție didactică de predare, de îndrumare și control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învățământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății, contra libertății persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărțuire, trafic de minori, proxenetism, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, luare și dare de mită, trafic de influență“.

Potrivit ordinului de ministru nr. 6.877 din 22 decembrie 2023, “în vederea verificării situațiilor prevăzute la alin. (7), în perioada de încadrare a personalului didactic de predare, conducerile unităților de învățământ solicită cadrelor didactice să depună la secretariatul unității de învățământ certificatul de cazier judiciar și certificatul/adeverința de integritate comportamentală prevăzut(ă) de Legea nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum și pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare, denumit în continuare Registru. În situația în care, în urma verificărilor certificatului de cazier judiciar, respectiv a certificatului/adeverinței de integritate comportamentală, se constată faptul că un cadru didactic are antecedente penale pentru infracțiuni prevăzute la alin. (7), pentru care nu a intervenit reabilitarea sau este înscris în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, acesta pierde dreptul de a fi încadrat și este eliberat din funcția didactică.

(9) Eliberarea din funcția didactică a personalului didactic de predare angajat în unități de învățământ preuniversitar de stat se dispune prin decizia directorului unității de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, cu informarea ISJ/ISMB, iar în unitățile de învățământ preuniversitar particular de către persoana juridică angajatoare, cu informarea ISJ/ISMB, în situațiile prevăzute la alin. (8) la data constatării acestora.

Astfel, pe baza ordinului de ministru privind mobilitatea personalului didactic care cere ca în situația în care un cadrul didactic are antecedente penale, directorul școlii în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, decide încetarea contractului, Tribunalul Constanța a decis să respingă în data de 26 iunie, cererea Iuliei Cabrancea.

Informații de context

În martie 2022, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Constanța a decis încetarea detașării în funcția de inspector școlar al Iuliei Cristina Cabrancea, din data de 29 martie, potrivit inspectorului general, Sorin Mihai, într-o declarație pentru Edupedu.ro. Decizia fusese luată după primul caz în care a semnat un acord de vinovăție, când a recunoscut că a luat șpagă 5000 de euro pentru a transfera ilegal un elev la un Colegiu Național. Faptele s-au petrecut în perioada august – septembrie 2021, potrivit DNA.

Întrebat atunci dacă Iulia Cristina Cabrancea va mai putea preda în continuare în învățământ, adică la Școala Gimnazială nr. 24 “Ion Jalea”, din Constanța, inspectorul general, Sorin Mihai a spus că “instanța trebuie să stabilească dacă poate rămâne sau nu profesor. Noi avem deocamdată doar un comunicat de la DNA în baza căruia am decis să întrerupem detașarea în inspectorat”. Potrivit informațiilor din justiție, abia în februarie 2024 i s-a dispus încetarea contractului de muncă Iuliei Cabrancea, cu Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea.

Între timp, în decembrie 2023, Iulia Cabrancea a fost condamnată de instanță la muncă în folosul comunității la un muzeu sau spital în alt doar, după ce a recunoscut că a luat și o șpagă de 200 de euro pentru a obține o notă de trecere pentru o persoană la concursul de ocupare a posturilor rămase vacante în școlile din județ.

Pe de altă parte, în 7 martie anul acesta, Tribunal Constanța a decis prin Hotărârea nr. 89/2024, confiscarea “sumei de 200 de euro şi a sumelor de 750 lei (echivalent al cantităţii de 15 kg de brânză, calculat în funcţie de preţul mediu de pe piaţă) şi, respectiv, 480 lei (echivalent al peştelui din specia crap de 12 kg, calculat în funcţie de preţul mediu de pe piaţă)“.

Citește și:
Inspectoarea școlară care a recunoscut că a luat șpagă ca să transfere ilegal un elev, a fost dată afară din cadrul instituției, potrivit inspectorului general școlar din Constanța. Acesta spune că instanța va decide dacă mai poate fi învățătoare / Inspectoratul școlar județean încă nu a deschis o anchetă
Șpagă de 5.000 de euro, luată de un inspector școlar din Constanța, ca să transfere ilegal un copil de la o școală gimnazială la un colegiul național din oraș, anunță DNA

4 comments
  1. Scuzati dar de ce ne dati cazuri in acestea? Si cu doamna zambind in poza? Sau, mai bine zis, razandu-ne in facies! Un fel de zambet iliescian? Sau ce e? Ca sa facem haz de necaz, cine era dl acela cu carnatii-spaga in portbagaj?
    “…Tribunal Constanța a decis prin Hotărârea nr. 89/2024, confiscarea “sumei de 200 de euro şi a sumelor de 750 lei (echivalent al cantităţii de 15 kg de brânză, calculat în funcţie de preţul mediu de pe piaţă) şi, respectiv, 480 lei (echivalent al peştelui din specia crap de 12 kg, calculat în funcţie de preţul mediu de pe piaţă).”
    WOW, natie! Mai avem sa ii vedem si ca exponate de muzeu sau sa ne schimbe pansamentul, la munca in folosul comunitatii?! Pai comunitatea dansei ar fi scoala 24, la spalat baile s-ar fi cuvenit reabilitatrea, nu la muzee, ca acolo nu are in fata cui a se rusina. Eei, acum cu banii “retroactivi” isi va lua o vacanta si va veni ca noua in fata copiilor. Curat-murdar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marcel Ciolacu: Clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională / Lista celor 450 de școli care organizează programul „Masa caldă” va fi validată azi, potrivit premierului

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței de Guvern că „în domeniul învățământului, clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională”. Este…
Vezi articolul

Sondaj: 61% dintre profesorii care au răspuns unui chestionar într-un program de digitalizare a școlilor din mediul rural susțin că vor să creeze lecții digitale pentru a-și stimula elevii să fie atenți și să învețe mai bine

Aproximativ 68% dintre profesorii din mediul rural spun că îmbunătăţirea abilităţilor digitale este principalul lor beneficiu în contextul desfăşurării multor ore online din cauza pandemiei, conform unui sondaj desfăşurat de…
Vezi articolul

Bursele de merit „Ligia Deca“ vor fi încasate și de 10 deținuți din Penitenciarul Târgu Jiu / Nu știm ce facem cu deținuții care își ispășesc pedeapsa și se eliberează, dacă le sistăm bursa sau plata va continua, în cazul în care își vor continua studiile, susține directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă

„În prezent, 112 persoane aflate în detenție la Penitenciarul Târgu Jiu frecventează cursurile de învățământ din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă. 10 urmează să primească burse de merit”, a…
Vezi articolul