În calitate de director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor și președinte al unei comisii de examinare în octombrie – decembrie 2021, Mioara Țigan a fost trimisă în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, potrivit unui comunicat de presă. Ea a falsificat lucrarea inculpatului Ioan Sorin Cuc, care a obținut astfel, în mod fraudulos, postul de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea. Mioara Țigan și-a pierdut funcția în iulie 2022, după ce ministrul educației de atunci, Sorin Cîmpeanu, a semnat un ordin prin care înceta detașarea ei din funcție.
- Edupedu.ro a scris în iulie 2022 despre cazul directoarei Casei Corpului Didactic Bihor și a directorului Școlii „Avram Iancu” din Oradea, cercetați penal de DNA pentru instigare la abuz în serviciu. Mioara Țigan a falsificat, la contestații, lucrarea de la proba scrisă a concursului de directori pentru candidat și l-ar fi instigat pe șeful ISJ Bihor să-l numească director.
Potrivit DNA, Mioara Țigan, în calitate de director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor și președinte al unei comisii de examinare, la vremea respectivă (n. red. octombrie- decembrie 2021) a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare (sub forma participației improprii) la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite
– fals material în înscrisuri oficiale
– uz de fals
Comunicatul DNA arată că și Ioan Sorin Cuc, director al Școlii „Avram Iancu” din municipiul Oradea a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în forma instigării.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
”În perioada 15 octombrie – 08 decembrie 2021, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din municipiul Oradea, la care s-au înscris doi candidați, unul dintre ei fiind inculpatul Cuc Ioan Sorin.
Cu ocazia susținerii probei scrise (grilă), inculpatul Cuc Ioan Sorin nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului. În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Țigan Mioara, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin (prin modificarea răspunsului dat de candidat la un număr de șapte întrebări) cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00.
Acest demers, pe care inculpatul Cuc Ioan Sorin l-ar fi cunoscut, i-ar fi permis acestuia să se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv.
Ulterior, la instigarea aceleiași inculpate, inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor”, se arată în comunicatul de presă al DNA.
Informații de context
Ancheta DNA Oradea a început audierile în acest caz în februarie 2022. Potrivit Bihor Online, ancheta a pornit de la o plângere penală, după ce nota unui candidat pentru o funcție de director a crescut mult după corectare.
În iulie 2022, Sorin Cîmpeanu, atunci ministru al Educației, a semnat ordinul de ministru prin care se înceta detașarea Mioarei Țigan din funcția de director al Casei Corpului Didactic din județul Bihor.
„Știu că orice fraudă trebuie să fie aspru pedepsită. De aceea, să știți că aceste sancțiuni sunt pentru prima oară extrem de clar definite și nu sunt deloc blânde pentru astfel de abateri de la etică. Atunci când se trece cu aceste abateri spre infracțiuni, definită în Codul Penal, deja sunt alte instituții care se ocupă. Pot să vă spun că în timpul ședinței de Guvern, acum mai puțin de două ore, am semnat un ordin de ministru de încetare a detașării unui director al Casei Corpului Didactic din județul Bihor, nu facem un secret, tocmai pentru aceste motive. Fără niciun fel de întârziere, chiar dacă eram în ședința de Guvern, am făcut acest lucru și îl voi face ori de câte ori vor fi semnale certe, verificate de către instituțiile abilitate ale statului român, cu privire la aceste abateri”, declara atunci fostul ministru.
3 comments
La ce naiba este necesar în sistemul de învățământ tot felul de sinecuri, care doar consumă fondurile Atâta timp cât școlile sunt subordonate organelor locale, care au direcții și servicii de învățământ, nu mai este nevoie nici de inspectorate .
😂😂😂😂
doar la Bihor???
Dar atunci când politrucii de la putere trafichează funcțiile de conducere de la toate nivelurile instaland fara concurs directori incompetenți, aerieni, care habar n-au de domeniul in care sunt parașutați pentru a încasa salarii mari fara să facă nimic decât să răspundă la comenzi politice , ei nu fraudează ci w&u judeca pe ei pentru măgăriile care le fac.