Ce ar putea să facă un copil de 10 ani dacă este exmatriculat, ”să umble pe străzi, să fie ținut în arest?”. Acestea sunt întrebările pe care le pune Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației, parlamentarilor care au aprobat astăzi amendamentul prin care exmatricularea este reintrodusă în cele mai noi variante ale legilor educației, încă discutate în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților.
Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1.000 de amendamente, până joi, pe 27 aprilie, zilnic între 9 dimineața și 9 seara.
”Doamne ferește, atât pot să zic! Măi “experților” din Parlament, chiar nu vă este rușine de asemenea amendamente? Să exmatriculezi un copil de până la 10 ani și ce să facă? Să umble pe străzi, să fie ținut în arest?
Dar un amendament, cum poate fi protejat acest copil de mediul violent, de sărăcia de acasă nu ați gândit? Dar la cum atrageți profesorii în sistem în medii vulnerabile care să se ocupe de educația lui, v-ați gândit?”, scrie Mihaela Popa, pe Facebook.
”Lăsați legea așa cum e, că e mult mai buna decât o “gândiți” voi! Nu ne întoarceți în epoca sclavagistă!”, continuă Popa. În mesaj, ea o etichetează și pe Monica Anisie, fost ministru al Educației, actual senator PNL, sugerându-i să corecteze la Senat ”asemenea anomalii”.
- Mihaela Popa este profesoară în Iași, a fost europarlamentar PDL în perioada 2007-2008, senator PNL în perioada 2008 – 2016, iar în septembrie 2020 a fost numită în funcția de secretar de stat pe fonduri europene, funcție pe care a ocupat-o până în februarie 2021, când poziția a fost preluată de Marina Manea, odată cu schimbarea Guvernului Orban.
Context. În proiectul Legii Învățământului Preuniversitar a fost reintrodusă exmatricularea, printr-un amendament la art 13. lit 2, vineri, 21 aprilie. Amendamentul a fost scris de Ministerul Educației și susținut de PNL și PSD.
”(2) Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație”.
Anterior, în variantele proiectelor legii educației adoptate de Guvern și trimise la Parlament pentru dezbatere, Ministerul Educației nu susținea exmatricularea elevilor în nicio situație. Articolul 13. alin (2) prevedea:
”(2) Este interzisă exmatricularea preșcolarilor și a elevilor din învățământul obligatoriu”.
Amintim și că prevederea prin care elevii nu mai pot fi exmatriculați a fost introdusă de anul acesta în ROFUIP, după cum a anunțat Ministerul Educației în luna iulie 2022: „Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arătă în comunicatul Ministerului de la acea vreme.
Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.