Fost secretar de stat în Educație, întrebare pentru parlamentarii care au introdus exmatricularea în noile legi ale educației: Să exmatriculezi un copil de până la 10 ani și ce să facă? Să umble pe străzi, să fie ținut în arest?

1.654 de vizualizări
Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com
Ce ar putea să facă un copil de 10 ani dacă este exmatriculat, ”să umble pe străzi, să fie ținut în arest?”. Acestea sunt întrebările pe care le pune Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației, parlamentarilor care au aprobat astăzi amendamentul prin care exmatricularea este reintrodusă în cele mai noi variante ale legilor educației, încă discutate în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților.

Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1.000 de amendamente, până joi, pe 27 aprilie, zilnic între 9 dimineața și 9 seara.

”Doamne ferește, atât pot să zic! Măi “experților” din Parlament, chiar nu vă este rușine de asemenea amendamente? Să exmatriculezi un copil de până la 10 ani și ce să facă? Să umble pe străzi, să fie ținut în arest?

Dar un amendament, cum poate fi protejat acest copil de mediul violent, de sărăcia de acasă nu ați gândit? Dar la cum atrageți profesorii în sistem în medii vulnerabile care să se ocupe de educația lui, v-ați gândit?”, scrie Mihaela Popa, pe Facebook.

Lăsați legea așa cum e, că e mult mai buna decât o “gândiți” voi! Nu ne întoarceți în epoca sclavagistă!”, continuă Popa. În mesaj, ea o etichetează și pe Monica Anisie, fost ministru al Educației, actual senator PNL, sugerându-i să corecteze la Senat ”asemenea anomalii”.

  • Mihaela Popa este profesoară în Iași, a fost europarlamentar PDL în perioada 2007-2008, senator PNL în perioada 2008 – 2016, iar în septembrie 2020 a fost numită în funcția de secretar de stat pe fonduri europene, funcție pe care a ocupat-o până în februarie 2021, când poziția a fost preluată de Marina Manea, odată cu schimbarea Guvernului Orban.

Context. În proiectul Legii Învățământului Preuniversitar a fost reintrodusă exmatricularea, printr-un amendament la art 13. lit 2, vineri, 21 aprilie. Amendamentul a fost scris de Ministerul Educației și susținut de PNL și PSD.

”(2) Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație”.

Anterior, în variantele proiectelor legii educației adoptate de Guvern și trimise la Parlament pentru dezbatere, Ministerul Educației nu susținea exmatricularea elevilor în nicio situație. Articolul 13. alin (2) prevedea:

”(2) Este interzisă exmatricularea preșcolarilor și a elevilor din învățământul obligatoriu”.

Amintim și că prevederea prin care elevii nu mai pot fi exmatriculați a fost introdusă de anul acesta în ROFUIP, după cum a anunțat Ministerul Educației în luna iulie 2022: „Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arătă în comunicatul Ministerului de la acea vreme.

Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Exmatricularea elevilor, reintrodusă în proiectele legilor Educației, printr-un amendament susținut de minister, PNL și PSD: Exmatricularea poate fi realizată doar în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar
Discuții aprinse pe legile educației pe tema supraaglomerării claselor / Ligia Deca spre o deputată: Vă rog să nu mă întrerupeți, că eu nu v-am întrerupt / Președinta comisiei de învățământ, Natalia Intotero: Nu trebuie să strigăm unii la ceilalți. Am s-o rog și pe doamna ministru să respecte instituția Parlamentului și pe colegii prezenți
Scandalul amânării dezbaterilor pe legea educației, în Parlament. Pălărie, USR: Reforma în Educație este utilizată ca o armă politică / Intotero (PSD) susține că Ministerul Educației nu a avut o opinie pe amendamentul legat de dogme religioase și de aceea a suspendat ședința
Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație: Alergăm prin materie, dăm “informație”, nu facem educație, nu avem timp să vorbim cu elevii
Fost secretar de stat în Educație: Este informată Comisia Europeană despre faptul că ni se interzice să lucrăm online, pentru recuperarea orelor pierdute de simulări?
Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație, susține trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și examen de admitere la liceu la 16 ani, vârstă la care elevul poate să facă școala de ucenicie la locul de muncă sau poate merge în învățământ dual

16 comments
  1. care e soluția domnului supărat? să lăsăm un copil problemă să terorizeze orele de curs. cum rămâne cu dreptul celorlalți la educație?

  2. Cred ca încet, încet nu vor mai fi deloc profesori.Pe lângă stresul imens din partea copiilor cel mai abuzator este angajatorul:reguli incorecte și inumane,plata cu mult sub valoarea mea.Modul nedemn de o ființă umana în care suntem tratați de angajator,de inspectorat, de minister.Suntem bătaia de joc a oricărui analfabet și avem șefi din ce în ce mai slabi calitativ,puși în funcție după numarul afișelor lipite în campanie.
    Nu mai merge nimic și e abia la început.

  3. Sa beneficieze de ședințe cu un psiholog, împreună cu familia. Problemele nu sunt doar ale copilului, sunt și ale părinților.

    1. Va rezolva psihologul problema sărăciei extreme (financiare și culturale) în care trăiesc acești copii și familiile lor?!

      1. Cu ce este de vina societatea pentru faptul ca unii parinti prefera ajutoarele sociale in locul unui loc de munca. Nu e suficient ca “le platim nemunca” din taxele si impozitele celor harnici ? ? Dintr-un salar cca 45 % sunt bani platiti pe tot felul de taxe – pensii, sanatate, impozit, iar din ce primim in mana mai platim TVA de cca 20 %.
        Evident exista si exceptii, dar sunt cazuri rare, exceptionale… acolo DA trebuie intervenit si ajutata familia in cauza.

  4. Cu exmatriculatii la muncă, la construirea de șosele ,autostrăzi, reparații, etc. Deci la muncă ,așa vreo 15, ia sa vezi cum ne reconstruim tara, ce terapie, doar munca îi va deschide ochii , dacă nu e bolnav psihic. Iar părinții lor, puși la muncă deasemenea, fără ajutoare sociale ,alimente de la UE vaucere și alte facilități.

  5. Sunt clase cu 2-3-4 astfel de elevi. Incluziune cu orice preț. Un preț scump plătit de ceilalți copii. Nici nu se reglează efectivul clasei în care profesorii lucrează în aceste condiții. Nu se aplică prevederile legale. Dar se cere performanta celorlalți copii și profesorilor. Cereți, dar nu-i cum s-o obții. Păcat! Sistemul de învățământ este grav afectat pe toate palierele.

  6. Sa-l ia doamna acasa, sau in clasa unde preda, la Colegiul National. Ca de aia vor Colegiile Nationale admitere, sa scape de loaze, ca apoi sa tine altora morala seaca, traind intr-o lume paralela.

    1. Această doamnă – fost secretar, prea își dă importanță, dar când a fost pe jilț ce a făcut pentru educabilii din România?! Un copil se vede încă de la vârste fragede ce fel de soi este! Ce vrea doamna să stea profesorii să le bage bețe – n ochii astfel de elevi, care – și cunosc drepturile și apoi aplică ei,, corecție ” dascălilor sau altor colegi de clasă, iar la sfârșitul scolarității băiatul să promoveze…!
      Câte calculatoare a dat profesorilor doamna când a fost învățarea online ?????
      Pupați prea mult politica, iar țara noastră se dezumanizează, nu credeți?!
      Personajele lui Caragiale trăiesc și pe lângă dvs., dar vă prefaceți că nu le vedeți!

    2. Hristos a Inviat! De acord: mi se pare corect ca cei din invatamantul primar sa nu poata fi exmatriculati. Incepand insa de la gimnaziu, ar putea fi exmatriculati pe o perioada de 1-5 zile. Dar trebuie sa le asiguram si reinsertia, asadar lectiile le vor fi retransmise. Cred ca este nevoie si de ”detention room”. Dumneavoastra nu?

  7. Fosta PDL ista nu suportă amendamente că pe vremea lor nu se dezbătea nimic. Era jale.
    Acum se dă lup moralist pe Facebook!

    Dacă acum nu mai poate ,,de grija lor” poate să facă un ONG sa ii ia acolo sa arate că există alternative.

    Dar nu, ea are politica pdl ista (trecută în neființă) dar care rezistă se pare prin asemenea specimene.

    P.S.
    A trecut vremea vorbelor goale. Trebuie luate măsuri urgent chiar acum.
    Vârsta nu contează. Copilul trebuie să învețe că indiferent cât de hâdă e societatea la școală trebuie să creeze și să se simtă în siguranță. Toți. Nu doar el.

  8. De ce nu ? Sa aiba timp sa se “trateze”, sa se gandeasca la ce a facut si cum ar trebui sa se comporte. Iar minunatii parinti sa fie obligati sa urmeze cursuri de parenting.
    Ar trebui reinfiintate centrele de reeducare, unde acesti elevi problema sa beneficieze de consiliere, tratament (daca e necesar dpdv medical) si tot ce au nevoie ca sa se intoarca pe calea normala.
    Sa nu reintre in colectivele de elevi normali fara avizul unui psiholog/psihiatru sau alt serviciu existent de acest tip.

  9. Nuu!! Cum sa-i lasam pe strazi sau tinuti in arest cind ii putem tine in clasa cu ceilalti sa-i bata si sa faca circ din ora?! Plus alte beneficii, de exemplu, alti copii pot invata de la el sa-si faca de cap ca oricum nu patesc nimic.
    Progres tovarasi, ca doar nu ne intoarcem la “epoca sclavagista”.

  10. Cum ce sa faca? Acel elev sa stea acasa si sa adauge la “cei 7 ani de-acasa, sa faca terapie… iar ceilalti 25 de elevi din clasa, care au si ei dreptul la educatie, sa invete in tihna.
    Ce-ai vrea? sa sacrificam 25 pentru 1? Iti sugerez sa te duci intr-o clasa in care exista un asemenea specimen… care pune muzica pe telefon in timp ce profesorul preda la tabla, arunca cu ce nimereste in colegi in timpul orelor, canta , latra, se plimba prin clasa, pe la alte clase… doar pentru propriul amuzament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Copiii români din Marea Britanie

UPDATE Din toamnă, copiii români din Marea Britanie vor putea învăța din nou limba română, cultură și civilizație românească, cu profesori români stabiliți în Regat / Comunitățile de români pot cere școlilor și grădinițelor predarea cursului

Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) va fi predat din nou în școlile și grădinițele din Regatul Unit, anunță Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Modele de subiecte Bacalaureat 2025, publicate de Ministerul Educației – descarcă teste la Română, Matematică, Istorie, Română pentru candidații maghiari, Anatomie, Biologie, Chimie, Fizică, Geografie, Informatică, Socio-umane

Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2025 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a XII-a, care susțin anul acesta examenul…
Vezi articolul

Cardurile de primă didactică și „respectul” față de profesori. Pe lista actualizată a magazinelor apar, printre altele, farmacii, hoteluri și agenții de turism

Ieri, Ministerul Educației a anunțat că lista magazinelor pentru prima didactică, pe fiecare județ, a fost actualizată. De menționat că lista cuprinde și farmacii, hoteluri, pensiuni, magazine de bijuterii, supermarketuri,…
Vezi articolul