Fost consilier al ministrului Cîmpeanu și fost șef de cabinet al Ecaterinei Andronescu, Radu Szekely a fost numit consilier al Mădălinei Turza, la Cancelaria premierului Ciucă

762 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Radu Szekely a anunțat pe pagina sa de Facebook că este consilierul Mădălinei Turza, fiind numit prin ordin de către aceasta la cabinetul său. Mădălina Turza este consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului Ciucă și conduce Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile.

Radu Szekely a fost consilierul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, până când acesta a demisionat în urma acuzațiilor de plagiat, pe 29 septembrie 2022. Szekely și-a dat demisia atunci spunând că nu va face parte din echipa Ligiei Deca și că „îmi voi dedica eforturile pentru educație din nou în mediul privat, de unde vreau să contribui în continuare la transformarea educației din România”.

După 4 luni de la acel moment Szekely susține că „săptămâna trecută am primit un telefon și iată-mă din nou pe baricadele politicilor publice. De data asta la “sediul central”, în cadrul cancelariei prim-ministrului”.

Înainte să fie consilierul lui Cîmpeanu, Szekely a fost secretar de stat în Ministerul Educației, din partea USR-PLUS, timp de 8 luni. În septembrie 2021, când USR-PLUS a ieșit de la guvernare, Szekely declara că „Nu ne dăm demisia, așteptăm să fim demiși”, câteva zile mai târziu să anunțe, în condițiile în care toți cei de la USR-PLUS fuseseră demiși sau au plecat din funcțiile deținute, că vrea să mai rămână la Ministerul Educației pe poziția de consilier al lui Cîmpeanu.

Szekely e co-fondatorul unei școli private, membră a Asociației Școlilor Particulare din România, pe care consilierul Szekely a propus-o să facă parte din Consiliul General al ARACIP și să aibă drept de vot – propunerea a devenit fapt, chiar act normativ. Școala lui Szekely a fost printre primele care au primit acreditare după ce noua instituție ARACIP, „reformată”, și-a început activitatea, în mandatul ministrului Cîmpeanu.

Tot școala lui Szekely este și prima care a intrat în programul de școli-pilot inițiat în 2021. El a fost cel care a condus comisia de aprobare a școlilor care au aplicat pentru a intra în program.

În timpul mandatului de consilier, Szekely a declarat și că „s-a luat hotărârea ca școala să înceapă de acum înainte în prima zi de luni a lunii septembrie”, în condițiile în care se stabilise pentru prima dată o structură modulară. Aparent decizia fusese luată doar de ministrul Cîmpeanu și apropiații săi – în mandatul Ligiei Deca ordinul propus pentru calendarul anului școlar următor prevede începerea cursurilor pe 11 septembrie 2023, nicidecum în prima zi de luni din septembrie.

Radu Szekely a fost și consilierul Ecaterinei Andronescu, în perioada ultimului mandat al acesteia la Ministerul Educației, în 2018-2019, devenind directorul de cabinet al ministrului. A coordonat și scris documentul “Planul de acțiune pentru educație” care a făcut parte din viziunea “Educația ne unește” a fostului ministru PSD. Toate școlile din România au fost obligate să dezbată documentele și ideile propuse în respectiva viziune.

Szekely a acordat în luna mai 2019, din poziția de consilier al ministrului Educației, un interviu site-ului Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, interzis în Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei de către Rusia, în care vorbea despre viziunea sa asupra titularizării.

Foto: captura sputnik

După ce Ecaterina Andronescu a fost demisă de Viorica Dăncilă pe 5 august 2019, Szekely a fost pe lista propunerilor de posibili miniștri. Szekely a fost și candidat independent la Consiliul Local Sibiu, în alegerile locale din septembrie 2020.

Revenind la cel mai recent anunț al lui Radu Szekely, acesta susține că va „contribui mai departe la programul “Din Grijă pentru Copii” la care am lucrat împreună (n. red. cu Mădălina Turza) cât timp am fost în Ministerul Educației. De asemenea, voi lucra îndeaproape cu colegii din Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, de unde sperăm să promovăm politici publice în domeniul incluziunii, echității și egalității de șanse în sens larg, personal fiind interesat de perspectiva dreptului fundamental de a învăța pe tot parcursul vieții”. Mădălina Turza este vicepreședinte PNL – Sector 6.


1 comment
  1. Radu Szekely un politruc care se unge cu toate ra (alifiile)haturile politicii pentru scoala lui particulara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Carne păstrată impropriu și probleme de igienă la Cantina studențească a Universității București, descoperite de Direcția pentru Siguranța Alimentelor

Cantina studențească de la Facultatea de Drept a Universității București are mari probleme de igienă, potrivit Direcției pentru Siguranța Alimentelor. Autoritatea informează că inspectorii au confiscat 101 kilograme de piept…
Vezi articolul

DOCUMENT Ordinul comun care prevede modul în care vin elevii la școală după Paște a fost semnat. Sunt doar două scenarii și apare viziera transparentă în loc de mască, pentru profesori, acolo unde predarea „impune un contact vizual complet”

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății care prevede felul în care vin elevii la școală după Paște a fost semnat vineri. Documentul obținut de Edupedu.ro prevede modificarea actualelor reguli…
Vezi articolul

Patru din cinci elevi din mediul rural din Iași au luat note sub 5 la simularea Evaluării Naționale 2024, la Matematică. Luciana Antoci, ISJ: Mergem deja în școli țintit pentru a vedea ce se întâmplă acolo unde rezultatele sunt îngrijorătoare. Patru luni înseamnă suficient cât să putem schimba semnificativ aceste date

Raportul privind rezultatele simulării de la Evaluarea Națională 2024 pe județul Iași arată un decalaj foarte mare între procentul elevilor cu note sub 5 la Matematică din mediul rural față…
Vezi articolul