Forul care propune finanțarea pentru universități, CNFIS – îndemnat să respecte legea și decizia instanței care permit tuturor doctoranzilor înmatriculați la buget, cu frecvență, să primească și ei burse / Argumentele avocatului Alexandru Bajdechi

229 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Avocatul Alexandru Bajdechi, cel care a obținut în instanță o decizie care ar permite studenților doctoranzi care au început studiile la buget cu frecvență, dar fără bursă, să primească și ei bursă, cere forului responsabil cu finanțarea universităților, CNFIS, să „respecte cadrul legal în vigoare”, inclusiv cel rezultat din decizia instanței când pregătește metodologia de finanțare pentru anul 2025 . El spune că, dacă acest for și Ministerul Educației „vor ține cont de hotărârea judecătorească și de lege, începând cu ianuarie 2025 toti doctoranzii de la buget, frecvență, vor primi bursa doctorală”, care tocmai a fost majorată.

Edupedu.ro a relatat, acum două săptămâni, că Ordinul 6901/2023 al Ministerului Educației, ce stabilește Metodologia finanțării de bază și suplimentară a universităților pentru 2024, a fost modificat printr-o decizie a Curții de Apel Constanța, decizie care poate fi, însă, contestată cu recurs. Aceasta spune că ordinul ME trebuie modificat așa încât studenții doctoranzi care au început studiile la buget, cu frecvență, dar fără bursă, conform vechii legi a educației, să primească la rândul lor bursă până la finalizarea studiilor, așa cum prevede noua lege a învățământului superior. 

  • Procesul a fost inițiat de avocatul Alexandru Bajdechi, actualmente doctorand la ASE București. El a arătat, atunci, pentru Edupedu.ro că în acest dosar a argumentat că legea nouă, ce include alte prevederi cu privire la acordarea burselor, i se aplică și lui, care a început studiile pe legea veche și nu primea bursă, deși era la studii cu frecvență: „M-am adresat instanței arătând că legea nouă mi se aplică și mie. Nu există nicio dispoziție prin care dispozițiile legii vechi să mai fie în vigoare. Deci legea nouă se aplică imediat”.

Acțiunile lui de acum, în relația cu Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), au loc în condițiile în care forul pregătește metodologia de finanțare a universităților pentru 2025, dar și în condițiile în care Ministerul Educației poate face recurs față de decizia Curții de Apel Constanța. Bajdechi atrage atenția că este vorba despre o situație cu impact asupra studenților: dacă se respectă hotărârea judecătorească, spune el într-un mesaj pe Facebook, „toți doctoranzii de la buget, frecvență, vor primi bursa doctorală, care a fost majorată recent la 3700 lei/lună”.

Ce mesaj transmite avocatul Bajdechi CNFIS

În adresa transmisă acum CNFIS, consultată de Edupedu.ro, Alexandru Bajdechi cere CNFIS „să propuneți metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază și finanțarea suplimentară a instituțiilor de învățământ superior de stat din România, pentru anul 2025, cu respectarea dispozițiilor art. 33 alin. (7) și art. 63 alin. (5) din Legea învățământului superior nr. 199/2023,”

  • Art. 33 alin. (7) din LIS 199/2023 prevede: „Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență sunt cu bursă. Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă sunt fără bursă.”
  • Art. 53 alin. (5) din LIS 199/2023 prevede: „Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență redusă.”

În adresa sa către CNFIS, Alexandru Bajdechi își prezintă cazul și notează că această Comisie „a propus o metodologie de alocare a fondurilor bugetare contrară Legii nr. 199/2023”, ceea ce l-a și determinat să apeleze la instanță, obținând anularea unor prevederi din metodologia pe 2024. El notează că instanța „dispune anularea în parte a Ordinului nr. 6901/2023 emis de Ministerul Educaţiei în sensul înlăturării sintagmei “cu bursă” din art. 6 alin.1 şi a sintagmei “şi bursă” din art. 6 alin.2 din metodologia anexată, precum şi a sintagmei “locuri cu bursă” din Anexa nr. 2 a metodologiei anexate”.

În același document, Alexandru Bajdechi amintește că, potrivit celor dispuse prin hotărâre judecătorească, trebuie să i se plătească 24.150 lei „reprezentând cuantumul burselor datorate pe perioada septembrie 2023-aprilie 2024”, precum și sumele datorate începând cu luna mai 2024 până la finalizarea studiilor.

Totodată, avocatul notează și temeiul din Legea 199 în baza căruia face aceste demersuri:

  • „Noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023 a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023 și prevede următoarele: ‘Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvenţă şi nu includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvenţă redusă’ (art. 63 alin. 5).
  • Potrivit art. 33: ‘(7) Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă sunt cu bursă. Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă sunt fără bursă.’”

Și, scrie el, „prin urmare, trebuie eliminate sintagmele, care au fost propuse în vechea metodologie: “cu bursă” din art. 6 alin.1 și sintagma “și bursă” din art. 6 alin.2 din metodologia anexată, precum și sintagma “locuri cu bursă” din Anexa nr. 2 a metodologiei anexate.”

Alexandru Bajdechi își încheie adresa scriind că, „în caz contrar, voi lua măsurile legale care se impun”.

Citește și:
Doctoranzii înmatriculați la buget, cu frecvență, pe legea veche trebuie să primească burse, în temeiul noii legi a educației, conform unei decizii a instanței ce corectează un ordin emis în 2023 de Ministerul Educației / Instituția poate face recurs / Contestatarul ordinului: „Ministerul a mărit bursele considerabil, dar nu le-a acordat”
OFICIAL Bursele pentru studenții de la doctorat cresc cu 500 de lei pe lună / Decizia ministrei Educației – luată la o lună de la începerea anului universitar, publicată cu o săptămână înainte de începutul campaniei electorale

Foto: © Tero VesalainenDreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Are dreptate, dintr-un motiv extrem de simplu: aproape toate articolele legii 1/2011 au fost abrogate, inclusiv cele legate de studiile doctorale. Aceasta anuleaza automat si diferitele ordine ale ministrului, metodologii care se bazeaza pe legea 1/2011. Prin urmare, nu mai raman decat prevederile legii 199/2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Schimbări la CNATDCU, anunțate de ministrul Educației: Studenții vor putea asista ca observatori la ședințele Consiliului care se ocupă de verificarea tezelor de doctorat

De acum încolo, reprezentanții studenților vor putea asista în calitate de observatori la ședințele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a anunțat astăzi ministrul Educației,…
Vezi articolul

Lista celor 57 de universități cu programe de formare psihopedagogică în anul universitar 2024-2025, publicată în Monitorul Oficial. Cei mai mulți studenți care pot deveni profesori – la Babeș-Bolyai, Universitatea din București și „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

57 de universități vor organiza în anul universitar 2024-2025  programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică (nivelurile I și II), potrivit unui ordin publicat…
Vezi articolul

Prescrierea plagiatelor în tezele de doctorat, în termen de 1 an de la obținerea titlului de doctor, e permisă în proiectul Legii învățământului superior, adoptat de guvernul Ciucă, avertizează Alianța organizațiilor studențești

“Forma actuală a legii permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat, în cazul unei teze de doctorat, în termen de 1 an de la obținerea titlului de…
Vezi articolul