“Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Televiziunea Română organizează programul de formare pentru cadrele didactice – ‘TeleȘcoala profesorilor’”, anunță Ministerul, într-un comunicat remis Edupedu.ro.
TeleȘcoala profesorilor va avea 15 cursuri în cadrul cărora cadrelor didactice le va fi prezentată utilizarea platformelor educaționale pentru susținerea de lecții on-line. “Tematica abordată vizează funcționalitățile puse la dispoziție, în mod gratuit, de către Google și Microsoft, respectiv platformele G Suite for Education și Microsoft Office 365”, precizează Ministerul.
Cursurile TeleȘcoala încep să fie difuzate pe 24 august, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-9.30, cu reluare în aceeași zi, în intervalul orar 15:00-15:30, pe postul TVR2.
Aceste cursuri vor fi disponibile atât pe canalul de YouTube al Televiziunii Române, cât și pe cel al Ministerului Educației și Cercetării.
„Pentru că educația trebuie să continue în orice condiții, Ministerul Educației și Cercetării vine în sprijinul tuturor cadrelor didactice din România prin acest program de formare, un program complementar-suport, menit să susțină învățarea on-line atât de necesară în condițiile actuale!”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării.
8 comments
Utilizez un Google Classroom din noiembrie 2019, iar din martie l-am folosit pentru predarea online. Comunic și acum cu elevii mei. Nu mi-a cerut nimeni nimic. Este gratuit.
Va rugam mult sa ne ajutati si luati masuri pentru a putea sa mai intram pe platforma “forum.portal.edu.ro” care nu functioneaza de aproximativ o luna de zile. Pentru noi, cadrele didactice, este foarte important sa aflam noutati, sa ne consultam si sa ne informam de pe aceasta platforma oficiala a Ministerului Educatiei.
Va rugam mult sa faceti sa devina din nou functional acest forum.
Cu multumiri,
Prof. Mihaela Manea – Bucuresti
>> G Suite for Education și Microsoft Office 365
Ce bascalie :).
Dar, nu te poti astepta de la niste incompetenti sa te invete cum sa faci invatare sincron, asincron si mixt, cat sincron si cat asincron, cum sa faci un management al clasei online, ce se schimba cand faci lectii online, cum sa colaborezi cu parintii si cum ii motivezi sa se implice, ce sa faci cand nu ai G Suite for Education si Microsoft Office 365 si ai doar un prapadit de email, cum faci evaluare online, care sunt limitele invatarii online. Sau poate toate aste sunt stiute deja si profii trebuie sa invete doar cum sa dea click in G Suite.
Exact, de parca asta ne trebuia: inca un video din mii ca sa invatam cum sa folosim 2 platforme. Tu ceri livestreaming si asincroane si predare si proiectare online si imi dai lectii despre 2 platforme, pe care le pot gasi in o sa ta de video-tutoriale youtube sau webinarii Google sau Teams. Ce are bula cu prefectura? Ca am sau nu o mie de tutoriale de acest gen eu tot habar nu am cu sa fac planificarea la 14 septembrie, tot nu stiu cum plimb laptopul dupa mine prin clasa in livestreaming, cum si ce trebuie sa prrdau cand am elevi mici care doar coloreaza, decupeaza, repeta, le por mana. Niste inconstienti. Sa coboare din scaunele inalte sa vada realitatea din teren. Predare online nu se poate face inca decat ‘asa cum se poate, nu cum viseaza ei. Descentralizarea poate presupune si lasarea posibilitatii profesorului sa predea dupa propriile posibilitati, cat si ale elevilor. Adaptat devices-urilor pe care ambii le au si adaptat mediului social, uman etc. Nu sefeuri de livestreaming in locuri in care nici curent nu au.
Cele două platforme, G Suite for Education și Microsoft 365, SUNT gratuite (și sunt gratuite de câțiva ani). Puține școli din țară și-au activat astfel de licențe înainte de pandemie, dar cred că pot confirma acest lucru.
Într-adevăr, există niște module (facilități) suplimentare care ușurează anumite operațiuni în administrarea platformei și pentru care se plătește. Dar ele nu sunt absolut necesare. O școală se poate descurca foarte bine cu aplicațiile puse la dispoziție de platformă GRATUIT.
Ceea ce lipsește școlilor este personalul specializat în activarea, setarea și administrarea acestor platforme, precum și instruirea elevilor, profesorilor și părinților ( pentru copiii mai mici de 10-11 ani) în folosirea eficientă a aplicațiilor.
Da. Dar cele 2 platforme sunt gratuite doar 6 luni.
Apoi costă.
Unele școli au folosit deja variantele trial si nu am auzit sa fie alocați bani scolilor pentru platforme digitale unitare.
Poate daca prelungeste starea de alerta negociaza guvernul cu aia si va fi free in continuare
Ce refuzăm noi să vedem este că “gratuit” înseamnă tot pe banii noștri, doar că fondurile nu mai pleacă din bugetul alocat școlii.