Folosim tichete pozitive sau negative, pentru a aprecia o activitate a copilului sau pentru a atenționa părintele, spune directorul Școlii Gimnaziale Ion Luca Caragiale din Sibiu, care utilizează catalogul Viva

Foto: Pexels.com

Constantin Romulus Simion, director al Școlii Gimnaziale Ion Luca Caragiale din Sibiu, a vorbit despre avantajele catalogului electronic VIVA pentru părinți, elevi și profesori: „Folosim acele tichete pozitive sau negative, pentru a aprecia o activitate suplimentară a copilului sau pentru a atenționa părintele că apar anumite situații. Tichetele respective nu se transformă în scăderi de note la purtare, dar sunt atenționări care să-l facă părinte să dorească să vină către noi, să putem comunica cu privire la anumite incidente din timpul orelor sau din pauză”

Care sunt motivele care v-au determinat să treceți la catalogul electronic?

Constantin Romulus Simion: Aveam o problemă cu lipsa resursei umane și cu cantitatea mare de documente care trebuiau completate de învățători, de diriginți, comunicarea cu părinții. Și ne-am gândit că aceasta e metoda cea mai bună, practică și utilă de a reuși să îmbinăm o nevoie de comunicare cu părintele și cu elevul. În momentul în care folosim Viva catalog, părintele și copilul primesc nota respectivă automat, plus că primesc și un raport lunar al rezultatelor școlare și au un bonus. Primesc, pe lângă notele respective, și o ierarhie a copilului și o situație în timp: cum se descurcă copilul, dacă crește sau dacă scade.

Ce sunt tichetele care pot fi transmise elevilor și ce înseamnă culoarea atribuită fiecărui tichet

Directorul Școlii Gimnaziale Ion Luca Caragiale din Sibiu a explicat ce sunt tichetele care pot fi transmise elevilor și ce înseamnă culoarea atribuită fiecărui tichet, în funcție de comportamentul copilului. „În momentul în care părintele primește 1-2-3 tichete negative legate de diferite aspecte, el vine către școală și vorbește cu profesorul, cu dirigintele sau cu învățătorul, ca să vadă un pic ce s-a întâmplat”, a precizat aceasta.

Mai avem un avantaj. Folosim acele tichete pozitive sau negative, pentru a aprecia o activitate suplimentară a copilului sau pentru a atenționa părintele că apar anumite situații. Tichetele respective nu se transformă în scăderi de note la purtare, dar sunt atenționări care să-l facă pe părinte să dorească să vină către noi, să putem comunica cu privire la anumite incidente din timpul orelor sau din pauză.

Mai întâi atenționăm părintele, dar la primirea mai multor tichete negative el vine către școală și vorbește cu profesorul

Fiecare profesor poate să transmită, prin Viva Catalog, pentru fiecare elev mesaje pozitive sau negative – apar cu roșu sau cu verde (roșu – tichet negativ; verde – tichet pozitiv – n.red). Se transmite părintelui o mică atenționare. Vă dau câteva exemple: în momentul în care un copil nu și-a făcut proiectul și a avut un anumit comportament, care nu este neapărat un comportament radical, care să ducă la o sancțiune, trebuie atenționat că se întâmplă ceva cu acel copil: nu e atent, nu participă sau încalcă anumite mici prevederi ale regulamentului școlar. Decât să radicalizăm situația ta, preferăm mai întâi să atenționăm părintele. Iar în momentul în care părintele primește 1-2-3 tichete negative legate de diferite aspecte, el vine către școală și vorbește cu profesorul, ca să vadă un pic ce s-a întâmplat.

Sunt copii care întârzie la oră, de exemplu. Sunt copii care, la un moment dat, din varii motive își scot telefonul, așa că trebuie atenționați cu privire la folosirea lui. Sunt copii care au un limbaj mai colorat și atunci trebuie cumva atenționați. (..)”.

Foto: Constantin Romulus Simion, director al Școlii Gimnaziale Ion Luca Caragiale din Sibiu – arhivă personală

Cadrul didactic a vorbit și despre cazurile în care profesorii trimit prin Viva Catalog tichete pozitive și „puterea exemplului îi face și pe ceilalți copii să își dorească să fie apreciați”:

Puterea exemplului îi face și pe ceilalți copii să își dorească să fie apreciați

Putem cumva să trimitem și lucruri bune despre copil: a avut un anumit comportament, un anumit Iimbaj, a ajutat un coleg, s-a implicat într-un anumit proiect, adică a reușit să facă un lucru care nu neapărat duce la o notă. Din ce am văzut, efectele sunt destul de bune. (…) În momentul în care unii copii primesc mai multe tichete pozitive, avem alți colegi de-ai lor care n-au primit și care doresc și ei să primească. Puterea exemplului îi face și pe ceilalți copii să dorească să fie apreciați, mai ales cei din învățământul primar, cei din prima parte a învățământului gimnazial. (..)”

Directorul unității de învățământ a vorbit și despre rapoartele generate de catalogul electronic Viva și despre posibilitatea de a monitoriza dinamica notării:

„Pentru unitatea școlară înscrierea în Catalogul Electronic Viva este un avantaj fantastic, pentru că, în momentul în care avem situații statistice sau, eventual, dorim să verificăm bursele școlare – și mă refer acum la analiza lunară cu numărul de absențe – noi avem rapoartele pe copil sau pe clasă, pe școală, la două clickuri distanță.

Cu catalogul letric ne trebuiau ore pentru verificări situații, dar cu Catalogul eletronic Viva totul este la două clickuri distanță

Pe lângă activitatea aceasta, putem monitoriza și activitatea colegilor în privința dinamicii notării. Când foloseam cataloagele în format letric, ne trebuiau undeva la câteva ore să verificăm în cancelarie dacă toată lumea a completat. În momentul acesta, cu Viva Catalog, la două clickuri distanță, putem să verificăm rapid toate situațiile și putem discuta în consiliul profesoral orice aspect care trebuie îmbunătățit, dacă apar semne de alarmare în privința unei anumite situații”, a menționat acesta.

Ce alte facilități ați observat la catalogul electronic Viva?

Constantin Romulus Simion: Câștigăm, în primul rând, resursa aceasta a timpului: și colegii din cancelarie, și noi, echipa managerială, și colegii care fac parte din categoria didactic-auxiliar. Pe lângă timp, prin folosirea Viva Catalog câștigăm și experiență în folosirea a tot ce înseamnă „echipament IT”, mai ales că am avut și colegi pensionari, de 73 de ani – din păcate, nu mai găsim resursă umană, fizică-chimie, spre exemplu – care au reușit foarte bine să folosească platforma.

Tocmai ce a trecut Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a. V-a ajutat într-un fel catalogul electronic?

Constantin Romulus Simion: Notele care au fost trecute în catalog, situația școlară, foile matricole, adeverințele copiilor pentru înscriere le-am scos direct din catalogul electronic Viva. Toate au fost conforme.

Constantin Romulus Simion a spus că profesorii pun la timp notele în catalogul electronic și nu mai sunt situații în care să fie trecute cu întârziere. Au fost și cazuri în care părinții au contestat notele elevilor de la lucrările scrise, conform cadrului didactic:

Legat de notare, inclusiv la testele scrise, avem acea condiție să li se comunice copiilor în 15 zile rezultatul. Unii colegi care poate întârziau, din varii motive, acum sunt obligați să respecte termenele. În momentul în care părinții doresc să facă o contestație – am avut anul acesta vreo patru sau cinci contestații la notarea de la evaluările scrise, evaluările sumative – au putut să facă în termen și am putut să discutăm punctual aspectele respective, pentru că în catalogul clasic am mai întâlnit colegi care, la un moment dat, puneau o notă și după 2 săptămâni și ceva, pentru că o aveau în agendă. Aici, în catalogul electronic Viva, ai un istoric, un jurnal de activități, unde vezi notele unui elev cu date, zile, ore.”

Catalogul eletronic Viva ajută la evitarea unor situații delicate în cazul copiilor cu părinți divorțați

Catalogul electronic Viva este de ajutor și pentru părinții divorțați, pentru că pot să vadă amândoi situația copilului, precum și pentru părinții plecați în străinătate:

„Sunt situații cu părinții divorțați, unde copilul stă la unul din părinți, prin hotărâre judecătorească, și al doilea părinte vrea și el să fie informat cu privire la situația copilului. În momentul în care au cont amândoi, evităm niște situații delicate. Dacă este o consiliere cu un învățător sau un diriginte și sunt chemați cei doi, care poate nu au întotdeauna relațiile cele mai bune, asistam la tot felul de de discuții care nu prea aveau legătura cu școala.

Părinții plecați în străinătate pot verifica ușor situația școlară a copilului în catalogul digital

Sunt și situații în care părinții sunt plecați în străinătate și atunci e foarte ușor pentru părintele care este plecat în străinătate să verifice situația școlară a copilului în catalogul digital Viva.”

Ați întâmpinat dificultăți tehnice? Cât de repede s-au rezolvat?

Constantin Romulus Simion: În momentul în care aveam o nelămurire, sunt două metode prin care noi rezolvăm: fie prin intermediul telefonului și imediat ne răspunde cineva din echipa Viva, ne ajută. Sau a doua variantă, dacă sunt colegi care nu înțeleg anumite lucruri, ei pot să trimită mesaj direct din aplicația Viva Catalog și primesc răspuns de la echipa de suport, prin serviciul de Asistență online direct în catalog. (…)

VIDEO Constantin Romulus Simion, directorul Școlii Gimnaziale Ion Luca Caragiale din Sibiu explică de ce și când a decis să digitalizeze școala și care sunt avantajele acestei digitalizări
Care sunt cele mai importante beneficii ale Platformei de Management Scolar Viva Catalog?

Beneficiile Platformei de Management Școlar Viva Catalog se pot împărți în două ramuri: una pentru profesori și cealaltă pentru părinți.

Beneficii pentru profesori:
  1. Utilizare ușoară: Interfața prietenoasă face ca totul să fie simplu și accesibil, de la gestionarea notelor și a absențelor, până la teme și lecții realizate cu ajutorul platformei. Nu este necesar să aveți abilități digitale avansate pentru a folosi Viva Catalog.
  2. Îmbunătățirea comunicării: Permite comunicarea directă cu părinții și elevii prin intermediul platformei, oferind informații detaliate despre performanțele școlare ale copiilor.
  3. Eficiența: Viva Catalog calculează automat mediile școlare, pune la dispoziție statistici și rapoarte lunare sau de sfârșit de an școlar.Reduce semnificativ timpul acordat sarcinilor administrative și permite astfel îndreptarea focusului spre ceea ce este prioritate – actul educațional, permițând o mai bună monitorizare a elevilor pe parcursul anului.
  4. Notare rapidă: Procedura de notare este optimizată pentru a acorda o notă sau o absență în doar cateva momente.
  5. Rapoarte automate: Viva Catalog vă pune la dispoziție toate rapoartele necesare pentru  sfârșitul anului școlar, inclusiv raportul lunar de monitorizare al absenteismului.
  6. Aplicații mobile: oferă aplicații pentru dispozitivele mobile Android, dar și iOS, facilitând accesul și utilizarea în mișcare.
  7. Mesagerie: Oferă posibilitatea de a interacționa și de a schimba rapid informații atât între unitatea de învățământ și părinți sau elevi, cât și între cadrele didactice și conducere, direct pe Platforma Viva Catalog.
Beneficii pentru părinți:
  1. Informări de la școală în timp real și acces la întreg catalogul pentru utilizatorii de Android și iOS
  2. Email-uri cu notele, absențele și mesajele introduse
  3. Raportări periodice automate
  4. Acces securizat la contul propriului copil în interfața WEB a aplicației Viva Catalog
  5. Mesagerie prin care se poate comunica cu cadrele didactice, conducerea școlii sau cu ceilalți părinți din clasă
  6. Confidențialitatea situației școlare a copilului și siguranța acestor informații.
Beneficiile unităților de învățământ care colaborează cu Platforma de Management Școlar Viva Catalog:
  1. Pregătirea unității, adăugând toate informațiile și datele necesare pentru noul an școlar Introducerea de note, absențe sau observații într-un timp foarte scurt
  2. Generarea catalogului în format PDF
  3. Imprimarea catalogului
  4. Rapoarte solicitate de către alte instituții, statistici și grafice de evoluție pentru monitorizarea progresului
  5. Mesagerie internă: comunicarea între elevi, părinți, profesori și conducere, dar și între grupuri de părinți, profesori, etc.
  6. Managementul întregii unități de învățământ, prin monitorizarea și coordonarea activității cadrelor didactice, elevilor, etc.
  7. Adaptarea modulelor pentru fiecare utilizator: Administratorul contului are posibilitatea de a configura fiecare modul, drepturile fiecărui utilizator, etc.
  8. Video conferințe: efectuarea de apeluri video, susținerea de prezentări, întâlniri online ale CA, CP, ședințe cu părinții, etc
  9. Tutoriale video și asistență online asigurate de echipa Viva Asistentă telefonică, chat live și prin email
  10. Vizualizarea orarului clasei și al fiecărui profesor
  11. Modul teme online și corectare teme
  12. Stocare și transfer fișiere, cu posibilitatea distribuirii către alți utilizatori, grupuri, etc
  13. Situația școlară generală: note, absențe, medii, la zi, pentru fiecare elev
  14. Scutiri și învoiri, operate de către fiecare diriginte
  15. Resurse educaționale pentru elevi și profesori
  16. Anuarul clasei și al școlii, cu fotografiile elevilor și ale profesorilor
  17. Conturi dedicate pentru directori, secretari, profesori, diriginți, învățători, educatori, părinți și elevi
  18. Soft de generare automată a orarului
  19. Statistici individuale, grafice de evoluție, pe clasă, dar și pe unitatea de învățământ
  20. Condică de prezență pentru profesori
  21. Adeverințe generate automat
  22. Training asigurat la sediul unității de învățământ, dar și ulterior online.
Despre Viva-Catalog

Viva-Catalog transcende rolul tradițional al unui catalog școlar, devenind un ecosistem digital complet și inovator, dedicat optimizării managementului educațional. Un aspect esențial care îl diferențiază este implicarea directă a Echipei Viva în procesul de implementare, asigurând o tranziție lină și personalizată către mediul digital pentru fiecare unitate de învățământ.

Un alt element distinctiv este Condica de prezență a personalului didactic, o unealtă interactivă și intuitivă. Aceasta se alătură funcției de generare automată a orarului, care, odată configurat, cu restricțiile specifice fiecărei unități, elimină complet efortul și timpul alocat acestei sarcini în mod tradițional.

Viva-Catalog se remarcă și prin modulul dedicat elevilor cu burse, care calculează automat și păstrează o evidență completă a acestora, oferind școlii date statistice relevante pentru o gestionare eficientă a resurselor. Comunicarea transparentă și în timp real este realizată prin mesageria integrată și notificările personalizateatât pentru profesori și părinți, cât și pentru elevi. Mai mult, rapoartele automate, generate cu un singur click, elimină sarcinile administrative repetitive, permițând cadrelor didactice să se concentreze pe ceea ce contează cu adevărat: actul educațional.

Viva-Catalog nu este doar un instrument digital, ci un partener de încredere în modernizarea școlii, oferind suport tehnic complet și o interfață intuitivă, accesibilă de pe orice dispozitiv. Prin funcționalitățile sale unice și abordarea personalizată, Viva-Catalog transformă managementul școlar într-un proces eficient, transparent și centrat pe nevoile reale ale comunității educaționale.

Unitățile de învățământ care intră în programul de management școlar Viva Catalog pentru a le oferi elevilor, profesorilor și părinților din comunitatea lor educațională cea mai modernă experiență de interacționare școlară, vor primi gratuit acces pe Platforma Viva de Management Organizațional, timp de 2 luni, potrivit reprezentanților companiei.

Modele de documente din platformă:

Exemple de cursuri de formare din platformă:

Resurse educaționale în platformă:

Catalogul VIVA oferă o gamă largă de beneficii, de la eficientizarea comunicării și a proceselor administrative, la creșterea implicării părinților și a elevilor în viața școlară. Prin implementarea acestuia, școlile își demonstrează angajamentul față de îmbunătățirea calității educației și față de pregătirea elevilor pentru provocările viitorului.

Citește și:
E extraordinar că la finalul anului ne aduce catalogul integral printat, nu mai facem noi asta, spune Olga Hrițcu, directorul Școlii Gimnaziale Scobinți, județul Iași, despre soluția aleasă de școala sa, cu finanțare de la primărie: „Tichetele din catalogul electronic funcționează la copii mai bine decât notele, am observat”
Încheierea mediilor în 5 secunde. „Dăm două clickuri și avem situația fiecărui elev”, spune Maria Stoian, directoarea Școlii “Carmen Sylva”, Neamț, despre utilizarea Catalogului Viva / Florentina Golea, director Școala „Sturdza” din Tecuci: Generează adeverințele și foile matricole / Eduard János Poti, directorul Liceului Reformat din Satu Mare: Notarea automată e foarte bună
VIDEO Directorii de școli să nu se mai zbată singuri în această încercare de a le cuprinde pe toate, spune Bianca-Virginia Ibadula, managerul Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, care folosește platforma Viva cu documentele necesare pentru fiecare unitate de învățământ
A lucrat timp de 7 ani în două școli, apoi a creat platforma ce reduce povara birocratică pentru directori, personal auxiliar și profesori din peste 2.100 de școli / Narcis Alexandru, CEO și fondator Viva: Ne gândim zi de zi cum putem ajuta unitățile de învățământ
Simplifică munca profesorilor și directorilor, reface relația dintre școală și părinți, provoacă schimbări în bine prin transformarea digitală – acesta este impactul Viva Catalog în școli (P)
Cele 35 de beneficii pentru profesori, elevi și școală, plus două luni gratuite în platforma de management organizațional, folosită de 2.100 de directori de școli
Exit mobile version