Foarte mulți profesori încep să fugă când își văd „cârca” de responsabilități. Mi-e foarte greu să mai găsesc diriginți, spune directorul Școlii Centrale din București

Lucian Octavian Popa / Foto: Captură video TVR Info

Directorul Școlii Centrale din București, Lucian Octavian Popa, spune că profesorii sunt de la an la an tot mai încărcați cu atribuții, de altfel, “atribuțiile pentru orice personal din învățământ dospesc în loc să se simplifice”. Invitat la TVR Info, Lucian Popa a spus că unul dintre motivele pentru care învățământul nu e atractiv este legat de salarii și de faptul că profesorii au “o cârcă de responsabilități”. Întrebat cât ar trebui să fie salariul unui profesor debutant pentru ca tinerii să își dorească să intre în sistemul de învățământ, directorul Școlii Centrale a spus că “cel puțin 1.400 de euro”, față de 3.700 de lei cât este în prezent.

Directorul Școlii Centrale din București, Lucian Octavian Popa, spune că angajații din învățământ au tot mai multe atribuții, iar cât privește profesorii, îi este tot mai greu să găsească diriginți, tot din cauza faptului că aceștia trebuie să facă dosare pentru burse și statistici tot timpul.

“Foarte mulți profesori încep să fugă când își văd cârca de responsabilități. Mi-e foarte greu să mai găsesc diriginți, pentru că numai când știu câte dosare pentru bursă, orice situație trebuie gestionată prin diriginte, orice statistică trebuie făcută”, spune Lucian Octavian Popa.

Întrebat de ce nu e atractiv sistemul de învățământ, directorul Școlii Centrale a spus că “până acum câțiva ani, sistemul de învățământ, în primul rând, nu a fost atractiv din perspectiva salariilor”, dar nici majorarea obținută în urma grevei de anul trecut nu este suficientă.  

“Din punctul meu de vedere, net salariu de intrare ca să-l aduci în sistem și să rămână pentru că a fi în sistem presupune un life-long learning. (n. Red învățare continuă), cel puțin 1.400 euro în mână, salariu de intrare în sistem”, a mai spus Lucian Octavian Popa.  

Redăm dialogul integral pe acest subiect:

Lucian Octavian Popa, directorul Școlii Centrale din București: Mie mi se par că de la an la an, atribuțiile pentru orice personal din învățământ dospesc în loc să se simplifice (…)

Diana Dumitrașcu, moderatorul TVR Info: De ce nu-i atractiv sistemul de învățământ? Din punctul dumneavoastră de vedere? 

Lucian Octavian Popa, directorul Școlii Centrale din București: Până acum câțiva ani, sistemul de învățământ, în primul rând, nu a fost atractiv din perspectiva salariilor. 

Moderator: Ce s-a dat acum e suficient?

Lucian Octavian Popa: Nu, absolut deloc. Și mă distrează, apropo de matematică, că tot timpul noi prezentăm strict salariile brute și nu știu câți mai știu, de la procentele din clasa a VI-a că din brutul care este prezentat la televizor scădem 47,3% și rămâi cu netul. Foarte mulți profesori încep să fugă când își văd cârca de responsabilități. Mi-e foarte greu să mai găsesc diriginți, pentru că numai când știu câte dosare pentru bursă, orice situație trebuie gestionată prin diriginte, orice statistică trebuie făcută, că nu trăim o epocă digitalizată în care să avem o dată introducem datele și să ne putem folosi de acel sistem și să-l interogăm și să ne spună ceea ce dorim. 

Moderator: Ar fi de dorit ca SIIIR-ul să poată să ofere toate acestea. 

Lucian Octavian Popa: Ar fi de dorit. Nu înțeleg de ce nu e folosit cum ar trebui. 

Moderator: Care ar trebui să fie salariul unui profesor în România? Unui profesor de matematică, de exemplu?

Lucian Octavian Popa: Nu discutăm despre salariul unui profesor de matematică sau profesor de muzică, unui profesor… Din punctul meu de vedere, net salariu de intrare ca să-l aduci în sistem și să rămână pentru că a fi în sistem presupune un life-long learning. (n. Red învățare continuă), cel puțin 1.400 euro în mână, salariu de intrare în sistem.  

Moderator: După ce ai experiență, ai gradul I, ce salariu ar trebui să aibă? 

Lucian Octavian Popa: Ar trebui să ajungă undeva pe la un 2000-3.000 de euro, net. 

Informații de context

Salariul profesorului debutant este, de la 1 iunie 2024, 3.700 de lei net (6.448 lei brut), potrivit grilelor de salarizare pentru personalul din învățământul preuniversitar. În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024 acest salariu al profesorului debutant a fost de circa 3.300 de lei (6.080 lei brut). Ambele creșteri au fost datorate grevei generale a personalului din învățământ din mai-iunie 2023 și nu vreunei politici publice a autorităților de la București.

Grilele cu salariile de bază ale profesorilor de la 1 iulie 2024, detaliate pe fiecare funcție, gradație și treaptă de vechime, publicate de Ministerul Educației pot fi consultate aici.

Cât ar fi trebui să fie salariul profesorului debutant în 2024

O analiză Edupedu.ro arată că după grevă, promisiunea pe care au primit-o sindicatele profesorilor, conform ordonanței de urgență nr. 57/2023, a fost că, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, iar acesta va fi baza de plecare pentru salariile celorlalți profesori din Învățământ.

OUG respectivă prevedea: „Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari”. Legea respectivă prevedea: „câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 este de 6.789 lei”.

Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat. Asta înseamnă că salariul net al debutantului la 1 ianuarie 2024 ar fi trebuit să fie de 3.970 de lei, cu 670 de lei mai puțin decât a fost în realitate – 3.300 de lei.

La această sumă de 3.970 de lei ar fi trebuit să se adauge și prevederea din OUG 57/2023; începând cu 1 ianuarie 2024, profesorii beneficiază de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin noua grilă. Maximul grilei nu a fost niciodată făcut public de autorități sau de sindicate, așa că nu există un reper despre cât ar fi însemnat asta. Marius Budăi, ministrul muncii în Guvernul Ciucă declara de la Palatul Victoria pe 12 iunie 2023, cot la cot cu Ligia Deca: Profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună. Deca s-a dezis de acea declarație câteva luni mai târziu: „Nu a fost promisiunea mea”.

Mergând pe mecanismul impus prin OUG 57/2023, salariul profesorului debutant în anul 2024 ar fi trebuit să crească anual până la nivelul „salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul anterior pentru profesori debutanți/asistenți universitari”, adică 2024.

Acesta este prevăzut de legea BASS: Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Prin urmare, salariul acesta brut ar trebui să fie cel al profesorului debutant, iar netul ar veni 4.426 de lei, cu 726 de lei peste nivelul de 3.700 de lei din prezent.

Citește și:
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată. Setarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei și actualizarea algoritmului de calcul pentru deducerea personală, printre modificări
Salariul profesorului debutant ar trebui să fie cel puțin 4.400 de lei net în 2025. Acum e cu 700 de lei mai mic – analiză
Exit mobile version