Florin Nicoară a fost repus în funcția de director al Colegiului Gojdu din Oradea, printr-o decizie a Tribunalului

4.408 vizualizări
Colegiul National Emanuil Gojdu Oradea / Foto: Google Street View
Profesorul Florin Nicoară este din nou, de vineri, directorul Colegiului Naţional “Emanuil Gojdu”, după ce Tribunalul Bihor i-a admis cererea de suspendare a deciziei Inspectoratului Şcolar, prin care a fost demis, transmite Agerpres.

“Eu cred că justiţia a făcut dreptate. Abuzul inspectorului general şi al echipei din Consiliul de administraţie a fost cel puţin azi dat la o parte, pentru că nu e normal ca în preajma examenelor să destabilizezi o şcoală doar ca să te răzbuni pe conducătorul ei sau pe şcoala însăşi sau, cine ştie, să invoci nişte motive care nu au nicio legătură legea şi normalitatea”, a declarat, pentru Agerpres, profesorul Nicoară.

Chiar dacă nu este definitivă, sentința este executorie. Potrivit hotărârii publicate pe site-ul instanţei, judecătorii au dispus suspendarea deciziei 3867 din 21 mai, prin care Nicoară a fost demis, până la pronunţarea instanţei de fond.

“Eu am considerat, la fel ca întregul colegiu, că decizia demiterii directorului Nicoară este nelegală şi injustă. Tribunalul Bihor nu a făcut decât să ne dea dreptate. Eu, ca părinte, sper ca această decizie să nu fie atacată, pentru că s-a făcut destul rău şcolii. Ca avocat, nu am nicio emoţie, eu nu-mi fac iluzii pentru că ştiu că va fi atacată. Sentinţa, eu cred că trebuie să rămână în aceeaşi formă, pentru că este legală. Decizia demiterii a fost una abuzivă dincolo de orice închipuire. Doar ca să vă dau exemplu a ceea ce înseamnă perturbarea activităţii liceului, Inspectoratul Şcolar a detaşat trei inspectori ca să ajute directorul adjunct numit în conducerea liceului! În această perioadă, când Colegiul Gojdu este centru de Bac, centru de Capacitate, examen pentru clasa a V-a, logistica este infernală şi trebuie asigurată. Au detaşat trei inspectori, lucru care este de noaptea minţii”, a declarat, pentru AGERPRES, avocatul directorului, Bogdan Bodea.

Inspectoratul Şcolar i-a imputat directorului Nicoară că a permis ca o zi pe săptămână cursurile să fie ţinute on-line şi ca orele să aibă o durată de 40 de minute, cu pauze de câte cinci minute, în condiţiile în care elevii purtau tot timpul mască.

Avocatul a explicat faptul că, în primul rând, articolul 15 din Ordinul comun 3235 prevede expres că unităţile de învăţământ preuniversitar pot emite norme proprii prin care să reglementeze măsuri complementare celor prevăzute de actul normativ, prevedere legală ignorată de şeful IŞJ. Ziua on-line precum şi durata orei de curs fac parte integrantă a orarului înaintat ISJ. Decizia privind desfăşurarea cursurilor aparţine Consiliului de Administraţie al Colegiului, iar nu directorului şcolii.

“Dl Blage (inspectorul şcolar general, n.r.) în loc să atace în instanţă acea decizie şi să respecte ordinea de drept (astfel cum am procedat noi), a aruncat întreaga responsabilitate pe director şi l-a destituit abuziv. Ziua on-line permite profesorilor ce au probleme de sănătate să se protejeze iar aceştia sunt în număr de 9. Tot astfel astfel s-au reglementat şi situaţii speciale precum limba a doua străină (pentru care sunt grupaţi elevi din clase diferite, în funcţie de limba pentru care optează) sau utilizarea laboratoarelor de informatică ce sunt utilizate în comun de toate clasele colegiului. Inspectoratul a recunoscut, pus în faţa evidenţei, că nu a prevăzut toate consecinţele deciziei de destituire. Personal, repet, sunt ferm convins că este o decizie justă şi ţin să le mulţumesc şi celorlalţi colegi avocaţi care au sprijinit acest demers al nostru”, a precizat avocatul Bodea.

Citește și:
Directorul Colegiului Gojdu din Oradea, dat afară pentru că a decis că elevii pot face o zi pe săptămână online și în scenariul verde: Trebuia să-mi închidă gura / Șeful ISJ: Eu nu dau pe nimeni afară, l-am demis atâta tot. Școlile îmi sunt mie subordonate aici
Cazul directorului Colegiului Gojdu, demis de inspectorat – Peste 100 de elevi din patru licee mari din Oradea au protestat față de decizie / Fostul director: Inspectorul a trimis o inspectoare la școală ca să o preseze pe directoarea interimară să facă orele de 50 de minute. Dar nu inspectorul școlar general conduce școala
Ministrul Educației, despre scandalul de la Colegiul Gojdu, unde directorul a fost schimbat din pix: „Inspectorul general poate să aplice această sancțiune pentru directorii care nu sunt stabilizați printr-un concurs”, dar „nu este oportună cu doar câteva săptămâni înainte de susținerea examenelor naționale”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Orientarea școlară a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) în funcție de 4 niveluri de sprijin, CJRAE și unitățile de învățământ special ar urma să asigure educația acestora în toate grădinițele, școlile și liceele, de masă sau speciale – proiectul legii Deca

Există mai multe modificări care privesc copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) în proiectul legii învățământului preuniversitar: 4 niveluri de sprijin, adaptarea curriculumului și servicii complementare în funcție de cele…
Vezi articolul

PNL anunță că va propune ministrului Ligia Deca ca profesorii să predea o nouă disciplină în școli: Riscurile consumului de droguri / Florin Roman: Considerăm că astfel găsim și resursa umană necesară – VIDEO

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat luni, de la Parlament, că Partidul Național Liberal va propune săptămâna viitoare înființarea unei noi discipline școlare. Acesta a spus că propunerea va avea…
Vezi articolul