„S-ar putea, după nouă luni de zile, mult mai mulți dintre români să aibă probleme, chiar dintre cei care acum își pot plăti ratele, atunci ar putea să aibă probleme (…). Economia s-ar putea să fie în colaps peste nouă luni de zile”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-un interviu acordat vineri Știrilor ProTV. Răspunsul oficialului a venit în contextul în care corespondentul ProTV Paul Angelescu l-a întrebat dacă nu cumva capitalizarea ratelor, în cazul amânării plății creditului pentru nouă luni de zile, conform Ordonanței de Urgență date de Guvern joi, va deveni o povară suplimentară pentru cei care aleg această opțiune, sumele de plată fiind în creștere.
Ministrul Florin Cîțu a oferit o serie de detalii și a explicat faptul că aceste soluții privind amânarea plății ratelor au fost luate pentru ca „oamenii să stea liniștiți” și să „rezolvăm mai întâi problema de sănătate”. Oficialul a spus apoi că peste nouă luni, adică la finalul acestui an, economia ar putea fi în colaps, în condițiile în care „toată Europa este în criză astăzi”, iar „noi suntem încă ok”, dar a menționat că nu ar vrea să ducă discuția în „ce va fi peste 9 luni”.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „Nouă luni de zile e o perioadă lungă, deci noi nu știm cât durează starea de urgență. În această perioadă primește somaj tehnic, da, deci sunt niște bani pe care îi primește și din care nu trebuie să consume ca să plătească rata. Asta pe de o parte. În al doilea rând, este clar s-ar putea să fie afectat… nu această dobândă să fie problema, e adevărat că pentru foarte mulți români după această perioadă de nouă luni de zile s-ar putea să fie probleme cu plățile la toate, dar nu doar pentru cei care au suspendat, pentru toți românii care au contracte de credite.
Paul Angelescu: De acord, de-asta vă întreb, ce măsuri pregătiți după aceea?
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Nu, nu, stați puțin! Aia este o problemă pe care trebuie s-o rezolvăm atunci. S-ar putea ca atunci foarte mulți români, nu doar cei care au suspendat, nu doar companiile care au beneficiat de această suspendare, dar toți românii să aibă probleme!
Vom rezolva acea problemă atunci. De aceea avem nevoie să avem amuniție și atunci, nu doar să aruncăm acum toate gloanțele și atunci să căutăm și să nu găsim soluții. Deci nu știm cum va arăta situația după nouă luni de zile, nu știm cum va arăta economia României după nouă luni de zile, nu știm câți români vor avea nevoie de ajutoare atunci. Haideți să vedem atunci. Acum rezolvăm problema pentru situația de astăzi, iar ce doreau românii astăzi era să: cei care au fost afectați direct să aibă un venit și am rezolvat acest lucru prin șomaj tehnic, companiile care au fost închise dar vor să facă reconversie să aibă acces la bani ieftini, să facă producție și bineînțeles mai era problema cu ratele la bancă pentru ca vream să stea liniștiți oamenii. Și am rezolvat și această problemă pentru nouă luni de zile. Ce se va întâmpla după nouă luni de zile, câți vor fi afectați, cum vor fi afectați vom vedea atunci pentru că s-ar putea să fie problema mult mai mare decât ne uităm acum la un credit care a avut nu știu ce rată și cât va fi pentru o persoană ipotetică. Vă spun, s-ar putea după nouă luni de zile ca mult mai mulți dintre români să aibă probleme, chiar dintre cei care astăzi pot să-și plătească, și poate că pot să-și plătească nouă luni de zile și firma să le dea faliment, economia s-ar putea să fie în colaps peste nouă luni de zile și să avem o altă problemă. Deci haideți să ne gândim la soluții…
Paul Angelescu: Economia s-ar putea să fie în colaps după nouă luni de zile, să auzi asta din partea unui ministru de finanțe nu este foarte încurajator…
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Stați puțin, toată Europa este deja în criză economică, astăzi. Noi ne menținem oarecum și suntem ok. Vom vedea ce este peste nouă luni de zile, dar ne pregătim ca și până acum, mă pregătesc pentru orice scenariu. M-am pregătit pentru scenariu negativ, avem „buffer”-ul și putem să ne finanțăm. Dumneavoastră vă uitați doar la o problemă anume, dar gândiți-vă că noi trebuie să plătim în această perioadă pensii, salarii, ajutoare de șomaj, să finanțăm companii, toate aceste cheltuieli sunt lunare, deci asta înseamnă că trebuie să mă finanțez din piață, îmi trebuie și un sistem bancar din funcționabil, care să mă finanțeze și-apoi să pot să plătesc aceste dări. Nu aș duce problema în „ce se întâmplă după nouă luni de zile”. Aș vrea să vedem cum rezolvăm astazi, pentru ca oamenii să stea acasă liniștiți, să rezolvăm problema de sănătate. Asta e problema noastră astăzi problemă de sănătate.”
Înregistrarea VIDEO a interviului poate fi văzută aici
Informații de background
Despre amânarea ratelor unui credit: Guvernul a aprobat o OUG prin care în perioada stării de urgență o persoană fizică poate opta pentru amânarea plății ratelor la creditul/creditele pe care le deține, pentru o perioadă de maximum 9 luni de zile, dacă nu avea restanțe la data instituirii stări ide urgență (16 martie). Regula amânării înseamnă că persoana nu va plăti nicio rată, dar dobânda acumulată pentru acele luni în care nu plătește va fi inclus apoi în principalul creditului și, teoretic, suma de plată va crește, iar creditul se va prelungi cu numărul de luni pentru care plata ratelor a fost suspendată. În consecință, dacă 9 rate de 100 de lei (cu câte 5 lei dobândă lunară) se vor amâna, atunci creditul se prelungește cu 9 luni (la care se va plăti dobândă), plus dobânda din perioada suspendării (5 lei x 9 luni = 45 lei) se va adăuga creditului, iar sumele lunare de plată vor crește. Calculele sunt cu titlu de exemplu și doar pentru informare, modul exact de calcul va fi detaliat în normele metodologice pe care Guvernul le va aproba, cel mai probabil săptămâna viitoare.
Iată declarațiile făcute de ministrul Finanțelor la Guvern, joi seara, în momentul adoptării OUG repsective:
”Florin Cîțu: În ședința de guvern a fost aprobată o Ordonanță de urgență privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare a anumitor categorii de debitori. În această seară am să vă prezint câteva elemente importante din această ordonanţă. Urmează ca normele de aplicare să fie aprobate prin hotărâre de guvern și publicate în 15 zile de la aprobarea acestei ordonanţe.
În primul rând, debitorii, cine sunt cei care pot să beneficieze de această ordonanţă?
Persoane fizice sau juridice. Aici includem pe toată lumea, care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Excepţii, bineînţeles, sunt instituţiile de credit definite de OUG a Guvernului 99/2006. Deci, toţi cei care sunt persoane fizice, persoane juridice, care au calitate de împrumutat în contractele de credit.
În al doilea rând, pe ce perioadă se pot suspenda ratele?
La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se suspendă, la cererea debitorului, cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci, ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Aici am introdus încă o clarificare: debitorul poate opta, prin solicitarea transmisă creditorului, să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând ratele de capital, dobânzi şi comisioane, pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.
De ce am făcut acest lucru? Pentru că s-ar putea să fie persoane sau companii care doresc doar să suspende pe o perioadă de o lună, două sau trei luni. Le-am oferit această flexibilitate. În ceea ce a circulat până acum în spaţiul public, se suspenda pe o perioadă de nouă luni şi foarte multe persoane poate că nu ar fi vrut acest lucru.
Cine, dintre persoanele fizice sau juridice, poate să acceseze această facilitate?
Având în vedere că decizia Asociaţiei Băncilor Europene şi decizia Băncii Centrale a venit în urma pandemiei de COVID-19, iar decizia Băncii Centrale din România se referă explicit la această pandemie, a trebuit să includem un articol care spune foarte clar: măsura prevăzută la aliniatul 1, deci, suspendarea plăţii, se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19. Aici, iarăşi, vom discuta în norme ceea ce înseamnă acest lucru, direct, este foarte clar, indirect, vom spune acolo, dar vedeţi că este o plajă largă de persoane fizice care pot să acceseze această facilitate, pentru că astăzi, în România, cam toţi am fost afectaţi de această pandemie, direct sau indirect.
Până când se pot face aceste cereri, cei care doresc suspendarea ratelor?
Cel mai târziu, până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Deci, vorbim de următoarele două săptămâni, trei săptămâni, trebuie să se facă solicitarea către instituţiile financiar-bancare.
Ştiu că, iarăşi, era o întrebare în spaţiul public, ce se întâmplă cu dobânzile în momentul în care a trecut perioada de suspendare şi dacă trebuie să plăteşti imediat rata mărită cu suma dobânzilor. Nu se întâmplă acest lucru. Articolul 4 a stipulat că dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente acolo unde plata este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului, deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă.
Excepţia creditelor ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim cinci ani. De ce această excepţie? Aici, pentru că statul român a intervenit să-i ajute pe cei cu credite ipotecare. Şi în articolul 5 spunem foarte clar: “statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, garantează în procent de sută la sută plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare”. Deci în cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă să fie plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării.
Așa cum am spus, aplicarea ordonanței se va face după momentul în care vor fi elaborate și publicate normele de implementare, inclusiv modalitățile și condițiile de acordare și recuperare a garanțiilor de stat în maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgenţă. Eu cred că oricum săptămâna viitoare o să fim gata şi cu aceste norme. Am lucrat foarte mult la ele deja împreună cu sistemul bancar și cu Banca Națională și sper să fie operabile săptămâna viitoare. Acestea au fost elementele principale din această ordonanță. Înțeleg că mai sunt întrebări.
Reporter: Această solicitare de suspendare la plata ratelor dacă se poate face pe parcursul celor două luni, oricând pe parcursul celor nouă luni?
Florin Cîţu: Nu! Solicitatea se face cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Se poate face atât prin sistem electronic, letric sau prin telefon. Bineînțeles că nu este nevoie de semnat acte adiționale, pentru că se face la cererea clientului. Nu va fi nevoie de semnarea de acte adiționale pentru suspendarea plății ratelor pe această perioadă.
Reporter: Sunt condiţii referitoare la nivelul de venit, gradul de îndatorare…?
Florin Cîţu: Nu, se aplică persoanelor, așa cum am spus, afectate direct sau indirect, ale căror venituti au fost afectate direct sau indirect. În același timp, se aplică persoanelor care nu au restanțe la momentul în care au făcut această solicitare.
Reporter: Capitalizarea ratelor de dobândă va însemna creşterea principalului şi implicit a ratelor. Dacă dobânda va fi garantată de stat și nu suportată de stat, ce sens are garantarea, dacă oricum aceste dobânzi intră în capitalul creditului, deci vor crește suma de plată? Nu ar fi o dublă plată?
Florin Cîţu: Nu, nu este o dublă plată. Aici este vorba de a-i ajuta pe cetăţeni. Poate că după această perioadă nu toți pot să-şi revină imediat şi atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plăti această dobândă în locul cetățenilor şi după aceea statul va recupera de la cetăţeni pe o durată mai lungă această dobândă. Deci ne asigurăm că cetăţenii nu vor avea probleme în perioada următoare cu plata ratelor”.
FOTO: Florin Cîțu/gov.ro