Florin-Alexandru Bologa, tânărul cu deficiențe de vedere care a reușit să obțină medalia de aur la judo la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, a fost invitat de onoare la deschiderea anului universitar 2024-2025 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în calitate de absolvent. El a ținut un scurt discurs în care a subliniat că „doar prin muncă perseverență poți să atingi excelență” și că după ce va termina cariera sportivă vrea să ajute persoanele cu dizabilități vizuale, de aceea a urmat psihopedagogia specială din cadrul Facultății de Psihologie și Științe al Educației.
- La ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice, Alexandru Bologa a fost purtătorul de drapel al României, a anunțat Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR).
Florin-Alexandru Bologa, medaliat cu aur la judo pentru nevăzători, a fost invitat de onoare în cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar 2024-2025 la Universitatea Babeș-Bolyai și a ținut un scurt discurs în care a subliniat că „doar prin muncă perseverență poți să atingi excelență. Aceste valori eu le-am aplicat atât în viață, în mediul academic, cât și în sport. Jocurile Paralimpice: Obiectivul oricărui sportiv este să participe la cea mai înaltă competiție a planetei. Să ajungi acolo, să obții o medalie este ceva extraordinar, dar să ieși campion este un vis”, a spus el.
Florin-Alexandru Bologa a absolvit și cursurile departamentului de psihopedagogie specială din cadrul Facultății de Psihologie și Științe al Educației pentru a-i ajuta la rândul său pe cei care au deficiențe de vedere.
- România a obținut două medalii la Jocurile Paralimpice care s-au încheiat în această seară la Paris. Florin-Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la judo pentru nevăzători, cat. 73 kg (J1), anunța Comitetul Olimpic Sportiv Român.
- Pentru Alexandru Bologa este primul titlu olimpic, după medaliile de bronz obținute la Tokyo 2020 și Rio 2016.
Discursul integral al lui Florin-Alexandru Bologa:
„Se spune că omul fără școală nu are un viitor în societate. Drumul meu în sport începe încă de când eram elev la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, când am urmat cursurile departamentului de psihopedagogie specială din cadrul Facultății de Psihologie și Științe al Educației. Am ales această disciplină din acest departament deoarece îmi doream foarte mult să mă autocunosc, să pot ca la rândul meu să ajut persoanele cu dizabilități vizuale când îmi voi încheia cariera sportivă.
Acolo am învățat de la profesorii foarte bine pregătiți, cum ar fi domnul Adrian Roșan, Marian Pădure, care sunt aici de față, că doar prin muncă perseverență poți să atingi excelență. Aceste valori eu le-am aplicat atât în viață, în mediul academic, cât și în sport. Jocurile Paralimpice: Obiectivul oricărui sportiv este să participe la cea mai înaltă competiție a planetei. Să ajungi acolo, să obții o medalie este ceva extraordinar, dar să ieși campion este un vis.
Mă bucur că am reușit să obțin această medalie, să reușesc să-mi îndeplinesc visul de copil, acela de a deveni campion paralimpic și mi-am demonstrat că dacă dorești ceva cu adevărat, poți. În încheiere, aș dori să transmit studenților ca timpul petrecut în această universitate să fie în scop academic, să muncească, să asculte de cadrele didactice, deoarece ele îi vor ajuta să treacă peste orice barieră și astfel să-și îndeplinească visul mult dorit”.