Florian Lixandru, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației, este al doilea pe lista PSD Vrancea la Senat, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, potrivit mai multor publicații locale.
După cum scriu Monitorul de Vrancea, Vrancea 24, Jurnal de Vrancea și Ediția de Vrancea, Lixandru este pe poziția numărul doi din lista PSD în județ pentru un post de senator, după Cătălin Graur, actualul șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.
Inițial, conform surselor citate, Florian Lixandru a fost luat în calcul pe listele PSD București pentru alegerile parlamentare. Acesta însă s-a retras și ar fi fost „parașutat” de la nivel central pe listele de la Focșani, mai notează publicațiile locale.
- De altfel, decizia întârziată a Biroului Electoral de Circumscripție Vrancea în legătură cu admiterea candidaturilor la Parlament a fost cauzată de faptul că Lixandru, candidatul de pe locul al doilea la Senat, figura inițial pe lista de candidaturi depuse de PSD București.
Tot potrivit publicațiilor locale, un scenariu luat în calcul de PSD Vrancea ar fi ca, dacă și după ce obține locul de senator de pe prima poziție, de altfel eligibilă, Cătălin Graur să revină la DSP Vrancea și locul său să fie ocupat de Florian Lixandru, de pe poziția a doua pe lista partidului, considerată neeligibilă.
Această variantă locală de lucru a fost însă negată de președintele la nivel de județ al PSD, Nicușor Halici (sursa).
Ediția de Vrancea mai scrie și că numirea de la centru a lui Lixandru pe lista pentru Senat și a ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, pentru Camera Deputaților, a creat nemulțumiri în rândul primarilor PSD din județ, care nu ar mai vrea să se implice la fel de mult de acum încolo în campania electorală.
Legătura secretarului de stat din ministerul Educației Florian Lixandru cu Vrancea este doar politică. El nu locuiește în acest județ, nu profesează în Vrancea, nu este membru PSD Vrancea. El este membru PSD Sector 1.
Situația este similară cu cea a Ligiei Deca, ministra Educației, care candidează la Senat de pe prima poziție în lista PNL Vâlcea. Potrivit surselor citate de presa locală, Deca ar fi „aterizat” cu recomandare direct de la Cotroceni.
La fel ca Lixandru, și ministra Educației a figurat mai întâi pe lista altei organizații de partid, mai precis la PNL București. Cum ar fi urmat să nu prindă un post de senator de acolo, a fost trecută pe listele din județul Vâlcea. Întrebată recent care este legătura ei cu acest județ, Ligia Deca a precizat că este una „emoțională”.
- Edupedu.ro a arătat într-o analiză că sunt peste 20 de inspectori școlari, majoritatea inspectori generali și generali adjuncți, care candidează pentru alegerile parlamentare din 2024, care sunt programate pentru 1 decembrie. Zece sunt candidați din partea PSD, iar unsprezece sunt de la PNL.
Calendarul alegerilor parlamentare 2024 (sursa)
Alegerile parlamentare din 2024 se vor desfășura pe data de 1 decembrie.
17 octombrie 2024 este data limită până la care partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente în circumscripţiile electorale din ţară.
– 1 noiembrie 2024 – începerea campaniei electorale;
– 30 noiembrie, ora 7.00 – închiderea campaniei electorale;
– 30 noiembrie, ora locală 7.00 – începerea primei zile de votare în străinătate;
– 30 noiembrie, ora locală 21.00 – închiderea primei zile de votare în străinătate;
– 30 noiembrie ora locală 21.00 – 23.59 – continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votar;
– 1 decembrie, ora 7.00 – începerea votării în ţară. Începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate;
– 1 decembrie, ora 21.00 – încheierea votării în ţară. Încheierea celei de-a doua zi de votare în străinătate;
– 1 decembrie, ora locală 21.00 – 23.59 – continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votare.