Florian Lixandru revine ca secretar de stat la Ministerul Educației, după doi ani, din poziția de consilier general PSD la Primăria Capitalei / În mandatul trecut, când ministru era Ecaterina Andronescu, susține că a “contribuit la realizarea idealului educaţional al şcolii româneşti“

8.151 de vizualizări
Foto: PSD
Florian Lixandru a revenit pe postul de secretar de stat la Ministerul Educației, potrivit unei decizii a premierului Ciucă, publicată aseară în Monitorul Oficial. Lixandru a fost secretar de stat pentru învățământ preuniversitar în Guvernul Dăncilă, în perioada 28 martie 2018 – 11 noiembrie 2019, în perioada mandatelor de miniștri ale lui Valentin Popa, Rovanei Plumb (interimar), Ecaterinei Andronescu și Daniel Breaz (interimar).

Cea mai mare parte a mandatului său s-a suprapus însă pe mandatul Ecaterinei Andronescu (16 noiembrie 2018 – 2 august 2019).

Lixandru este în prezent consilier general la Primăria București din partea PSD, mandat câștigat la alegerile din 2020. Este vicepreședinte al organizației PSD Sector 1.

A participat la concursul pentru directori organizat de Ministerul Educației în această toamnă și a fost admis pentru postul de director al Colegiului Național Sfântul Sava din Capitală, după cum a scris Edupedu.ro la începutul lunii.

Susținător puternic, pe rând, atât al monopolizării editării manualelor inițiate de Liviu Pop, cât și al cumpărării de manuale prin licitație în mandatul Ecaterinei Andronescu, Lixandru a fost cunoscut, succesiv, ca “omul lui Liviu Pop”, “protejatul Ecaterinei Andronescu”, apropiat și susținut de Gabriela Firea, pentru ca apoi să se întoarcă la sprijinul lui Andronescu.

Gabriela Firea a folosit Inspectoratul Școlar București, în perioada în care Lixandru îl conducea, pentru a împiedica protestele de stradă din Piața Victoriei în noiembrie 2017, față de modificările pe care Guvernul PSD le făcea legilor justiției. ”Urmare a unei solicitări primite din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Primăria Capitalei va organiza, prin intermediul PROEDUS și ARCUB, în perioada 05 – 17 decembrie, în Piața Victoriei, evenimentul cultural dedicat copiilor “Târg de sărbători – Festival de colinde și obiceiuri de iarna”, transmitea atunci PMB. Lixandru, consilier PSD la Primăria Sectorului 1, le spunea atunci celor de la Recorder că “Este un festival propus din dorința de a promova tradițiile românești cu ocazia sărbătorilor de iarnă, precum și ansamblurile de elevi talentați din școlile bucureștene, care în fiecare an pregătesc momente artistice dedicate sărbătorilor de iarnă. Piața Victoriei era singurul loc cu vizibilitate din București unde nu erau organizate deja manifestări cu ocazia sărbătorilor de iarnă”.

“Persoană foarte volatilă”, care s-a declarat mereu un sprijin pentru ministrul în funcție, Lixandru a fost numit secretar de stat responsabil cu învățământul preuniversitar în martie 2018 după ce anterior fusese inspectorul școlar general pe București în perioada 2015 – 2018, iar mai înainte inspector general adjunct.

Lixandru este cel care a inițiat eliminarea, în 2019, a obligativității ca lucrările de BAC și Evaluare Națională să fie corectate încrucișat între județe (detalii aici), corectată apoi de ministrul Monica Anisie.

Tot Lixandru este cel care a semnat procedura privind desfășurarea examenului de titularizare 2019, care a prevăzut posibilitatea de a te retrage din examenul de titularizare, din motive personale sau medicale, fără nicio repercusiune (detalii aici).

A fost director al Școlii gimnaziale “Titu Maiorescu” din București, în 2009-2012. Este licențiat în contabilitate și informatică de gestiune la ASE București, iar în 2016 a obținut o diplomă în domeniul “Securitate și bună guvernare” de la Colegiul Național de Apărare. Vezi aici CV-ul lui Florian Lixandru

Recent a primit titlul de doctor în Științele Educației al Universității din București, titlu obținut în martie 2021, cu teza “Mecanisme și alternative de finanțare a unităților de învățământ preuniversitar în contextul asigurării unui act educațional de calitate“ (rezumat). Coordonator științific i-a fost profesorul Emil Păun, la vârsta de 84 de ani.

Ca toți membrii PSD, a bagatelizat programul România Educată cu fiecare ocazie pe care a avut-o, prin postări pe Facebook sau diverse apariții în presă. Acum, programul de Guvernare asumat și de PSD prevede implementarea proiectului România Educată.

Câteva postări despre România Educată ale lui Florian Lixandru:

29 octombrie 2020: ““România Educată” a lui Iohannis și Orban este cea în care 800.000 de copii sunt pur și simplu excluși de la educație pentru că nu au niciun echipament care să permită accesul la școala online; în care peste 2000 de școli nu au deloc internet; și-n care profesorii sunt expuși infectării, sunt lăsați fără nici un mijloc de protecție și li se refuză creșterile salariale cuvenite legal; în care părinții sunt siliți să facă alegeri imposibile – să sacrifice educația copilului sau slujba, să stea acasă și să supravegheze copilul la cursurile online sau să meargă la slujbă pentru a nu rămâne fără surse de trai“.

17 octombrie 2020: “Pentru PNL, școala înseamnă doar secția de votare. „România Educată” a tandemului Iohannis – PNL este cea a falsificatorilor fără bacalaureat, a impostorilor fără diplome de facultate, a escrocilor ajunși în funcții înalte, a învățământului online fără internet și fără tablete, în care sute de mii de copii nu pot avea acces la învățătură“.

Ce spune Lixandru despre el, în prezentarea electorală dinainte de alegerile locale din 2020: “Sunt absolvent al Academiei de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, promoția 1998, iar după finalizarea facultății mi-am început activitatea didactică, ca profesor, la Catedra de Contabilitate de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Bucureşti.

În perioada martie 2018 – noiembrie 2019 am activat în cadrul Ministerului Educației Naționale, în funcția de Secretar de Stat pentru Învățământul Preuniversitar, funcție publică deosebit de importantă, în care mi-am asumat elaborarea și punerea în aplicare a deciziilor cu privire la politicile statului în domeniul educației din sistemul Preuniversitar de la educaţia timpurie și până la învăţământul terţiar nonuniversitar, contribuind astfel la realizarea idealului educaţional al şcolii româneşti, dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane, în formarea personalităţii autonome şi creative.

Pregătirea în domeniul contabilității și informaticii de gestiune m-a ajutat să devin, în urma promovării unor examene de specialitate, expert contabil în cadrul C.E.C.C.A.R. București dar şi consultant fiscal în cadrul Camerei Consultanților Fiscali“.

Declarațiile de avere și de interese pe anul 2020:


3 comments
  1. Absolut impresionant CV-ul acestui individ. Ar fi trebuit sa fie cel putin ministru. Cum de l-au jignit cu un post de secretar de stat?

    Cu atatea stagii de formare in strainatate aceasta mediocritate absoluta a ramas la nivelul B1 (nivel elementar, de balta) cu limba engleza. Probabil a avut traducator. Acest specimen are “abilitatea de a lucra si coabita cu alte persoane”. Wow, wow, wow.

    O resuciteaza PEE SEE DEE-u’ si pe fosila aia abramburita in curand.

  2. Se perinda aceleași gunoaie, nimic nou sub soare. Se învârt aceleași persoane, că într-o scară de bloc unde locatarii își schimbă doar apartamentele între ele. Asta e reforma mare, nu le-ar fi rușine de nesătui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cazul directorului Colegiului Gojdu, demis de inspectorat – Peste 100 de elevi din patru licee mari din Oradea au protestat față de decizie / Fostul director: Inspectorul a trimis o inspectoare la școală ca să o preseze pe directoarea interimară să facă orele de 50 de minute. Dar nu inspectorul școlar general conduce școala

Peste 100 de elevi din patru licee mari din Oradea au protestat față de decizia inspectoratului școlar de a-l demite pe directorul Colegiului Național “Emanuil Gojdu”, luată vinerea trecută. protestul…
Vezi articolul