Florian Lixandru, despre „camera de detenție”: Când s-a gândit această normă, nu ne-am gândit că vor fi simultan zeci de elevi care vor perturba ora de curs în același timp și vor fi toți trimiși în acest spațiu. Considerăm că sunt cazuri izolate

1.406 vizualizări
Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com
„Când s-a gândit această normă, nu ne-am gândit că în această zi vor fi simultan zeci de elevi care vor perturba ora de curs în același timp și vor fi toți trimiși în acest spațiu. Considerăm că sunt cazuri izolate, că sunt cazuri excepționale și nu, nu este o regulă, nu va deveni o regulă”,a declarat Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la Canal 33
  • Din anul școlar 2024-2025, elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.

Pentru că nu s-a luat în considerare că mai mulți elevi ar putea ajunge în acest spațiu, în același timp, „spațiul acesta rămâne să fie stabilit de conducerea unității de învățământ prin regulamentul intern, a precizat Florian Lixandru. 

„Vor fi școli care nu dețin un spațiu disponibil sau vor fi școli unde nu există acte de indisciplină, lucrurile funcționează absolut normal, nu s-au întâlnit cu astfel de situații și atunci vor considera că nu este necesar să asigure un astfel de spațiu, dar sunt și situații în care, având în vedere antecedentele, școlile știu cu cine se confruntă, știu cu ce s-au confruntat în trecut și atunci conducerea unităților de învățământ va lua o decizie în acest sens, decizie care va fi practic transpusă în regulamentul intern al fiecărei unități de învățământ”.

În ceea ce privește spațiul din școală, Florian Lixandru a spus că acesta poate fi biblioteca școlară, sala de sport, cum a văzut la televizor cazul unui liceu cu program sportiv și a oferit exemplul Belgiei unde elevul este trimis în alt spațiu, în anumite condiții și „nimeni nu mai comentează, nimeni nu se plânge”.  

„Acest spațiu poate fi biblioteca școlară și atunci elevul este dus acolo sub supravegherea bibliotecarului, deci poate să fie supravegheat și să citească o carte. Am văzut că această practică se regăsește și în școli din dinafară. 

De exemplu, în Belgia, un elev care timp de 3 ore vine cu tema nefăcută, profesorul are dreptul să-l trimită la această sală pentru a își rezolva temele pe care nu le-a rezolvat timp de 3 ore la rând și nimeni nu mai comentează, nimeni nu se plânge, trebuie să ne gândim și la cei care sunt în clasă în momentul când apar astfel de situații, pentru că săracii n-au nici o vină, nu sunt obligați să suporte deranjul pe care un coleg mai zgubilitic, să-i spun așa, s-a gândit să-l producă în timpul unei ore de curs.

Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. “S-a gândit” această normă..Pe ea însăşi, poate, singură…Nu a “gândit” nimeni nimic la ministerul non-educaţiei, ați făcut copy-paste, aşa, să fie! Mai pe şleau, ați făcut PLAGIAT/FURT DE IDEI, din sisteme străine.
    Fără nicio noimă, darămite studii de impact, logistică, spații adecvate, personal calificat care să supravegheze, consilieze, sprijine elevii cu “tulburări”.
    Şi uite aşa, se învârt Spiru Haret şi Gheorghe Lazăr prin morminte…de ce aţi făcut din moştenirea lor…
    Şi mai faceți, că voi “munciți”, nu ” gândiți”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea externă a școlilor și grădinițelor de stat și private din Republica Moldova a fost suspendată de ministrul Educației. Dan Perciun: Punem moratoriu timp de 1 an pe controale, pentru că nu includeau asistarea la ore și nu țineau de finalități

Ministrul moldovean al Educației, Dan Perciun, a anunțat astăzi că sistează pentru un an toate evaluările externe din școlile și grădinițele din Republica Moldova. „Vom suspenda începând cu 1 ianuarie…
Vezi articolul

Grecia închide pentru 2 săptămâni școlile primare, grădinițele și creșele. Rămân deschise școlile speciale / Ministrul grec al sănătății: Școlile primare au fost ultimul lucru pe care am vrut să îl închidem, iar acesta e un mesaj despre cât de gravă este situația

Guvernul grec a anunțat astăzi noi măsuri urgente pentru școli, pentru a combate pandemia de coronavirus: școlile primare, creșele și grădinițele se închid pentru următoarele două săptămâni, până pe 30…
Vezi articolul