Profesorul de matematică Flavian Georgescu a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „orele trebuie să fie mult mai practice”. „Evident, copiii au nevoie să înțeleagă practic cum stau lucrurile și la ce le folosesc. Noi nu mai putem veni să fim niște mașini de scris în fața lor”, a precizat acesta.
„Orele trebuie să fie mult mai practice. Ați spus că 25% dintre elevi nu sunt capabili să ia nota 5 la Evaluarea Națională. Pentru nota 5, cred că nici măcar nu trebuie să calculezi aria unui dreptunghi. Dacă te duci 2-3-4 ore cu elevii în curtea școlii și îi spui elevului „uite, domnule, terenul ăsta e un dreptunghi. Hai să-i măsurăm împreună, cu ruleta, lungimea, lățimea, tu calculează-i aria, le înmulțești”. Dacă faci asta o dată, de două ori, de trei ori în curtea școlii, n-ai cum să nu mai știi la Evaluarea Națională sa faci aria”, a spus cadrul didactic.
Moderatoare: Poți să faci și în sala de clasă. Și mai simplu. Nu pleacă nimeni din bancă.
Flavian Georgescu: Evident, copiii au nevoie să înțeleagă practic cum stau lucrurile și la ce le folosesc. Noi nu mai putem veni să fim niște mașini de scris în fața lor.
Moderatoare: Faceți ceva practic la școală?
Flavian Georgescu: Din fericire, stilul meu acesta este: înainte să pun pe tablă titlul lecției, îi întreb pe copii: „ia să vedem, în situația asta ce s-ar întâmpla, de ce avem nevoie?”. Și ei singuri găsesc titlul lecției, cumva să-i faci să înțeleagă de ce învață lecția respectivă. Dacă mă întrebați, eu cred că copiii nu știu nici măcar de ce merg la școală și asta, de multe ori, se învață de acasă.
Despre Matematică
Matematica este percepută, în general, de elevi ca fiind aridă, neprietenoasă și fără utilitate publică, potrivit unui document al Ministerului Educației publicat în Monitorul Oficial. Informația apare în nota de prezentare a disciplinei opționale „Matematica în natură și artă”, făcându-se referire la situația actuală. Este pentru prima dată când instituția recunoaște acest lucru într-un document oficial.
Gabriel Ciora, profesor de Matematică la Școala Gimnazială din Giarmata, a declarat, pentru TVR Info, că „nu trebuie să fie o sperietoare nici matematica, nici profesorul care o predă”. Declarația a fost făcută după ce au fost publicate rezultatele inițiale de la Evaluarea națională 2024.
„Nu trebuie să fie o sperietoare nici matematica, nici profesorul care o predă. Clasa a VIII-a ar trebui să fie cumva o clasă în care să fie o recapitulare a cunoștințelor acumulate în casele anterioare. Recapitularea aceasta trebuie să o faci în afara programului școlar. De asta foarte mulți apelează a meditații”, a spus cadrul didactic.
Mihaela Zaman, profesoară de matematică, a spus la emisiunea „Educația la putere” (TVR 2) că „eu văd greu și să duc un copil de la 3-4 la 5-6, cum este foarte greu să duc și un copil de la 9 la 10”. Aceasta a menționat ca fiecare cadru didactic „să găsească în fiecare elev targetul și nivelul maxim. Adică avem într-o clasă elevi care pot atinge maximum șapte și atunci trebuie să îi facem să ajungă la maximul lui.”
Un copil de nivel mediu „nu o să scape” fără meditații la Matematică, pentru că „așa cum e făcut sistemul, ca să beneficieze de școli bune, trebuie să intre în acest sistem de dopaj”, spune profesorul Radu Gramatovici de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI UB), într-o emisiune la televiziunea publică difuzată pe 4 aprilie.
„Pentru un copil peste medie meditațiile nu mai sunt ore remediale, ci ajung să fie sisteme de dopaj”, este de părere Gramatovici, conferențiar universitar și fost decan al facultății, care spune că în acest punct meditațiile înseamnă „antrenamente din acelea să visezi soluțiile la probleme”.
Dumitru Tudosoiu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, a declarat, după ce 52% din elevii de clasa a VIII-a nu au luat 5 la simularea probei la Matematică (EN), faptul că profesorii „au uitat cumva că meseria se face la clasă și nu la meditație, chiar dacă la meditație e plătită mai bine”. „Am să zgudui un pic această chestiune, că așa trebuie făcut, și sunt în plină desfășurare a unor modificări în graficul de inspecție cu toți colegii mei”, a precizat acesta. Declarațiile au fost făcute la Argeș TV.
Edupedu.ro a scris că peste 18.000 de elevi buni la Matematică în clasa a IV-a, în 2015, au intrat în „declin” în gimnaziu și au luat sub 5 la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, în 2019, conform unui raport oficial. Este vorba despre raportulul privind Rezultatele Evaluării Naționale de la clasa a VI-a pentru Matematică și Științe, publicat de Centrul Național de Evaluare și Examinare din subordinea Ministerului Educației.
„Pentru elevii care la probele de la Evaluarea Națională de clasa a IV-a din 2015 au rezolvat corect peste 50% dintre itemi, dar la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a din 2019 au obținut o medie sub 5 (în această situație au fost 18731 elevi dintre cei 105495 elevi pentru care există înregistrate rezultatele în ambele baze de date), declinul s-a produs între clasele a IV-a și a VI-a și nu a mai fost recuperat până la finalul clasei a VIII-a.” – potrivit raportului.
5 comments
Cei mai mulți dintre profesori nu sunt mașini de scris ,ci mașini de stat pe telefon in timpul orelor de curs.
Eu încerc să predau Fizica cât se poate de practic, prin exemple reale, dar tot nu merge. Mulți copii tot nu pricep, fac zgomot și mă aleg cu reproșuri, că de ce ce nu dictez text masiv ca să aibă proștii ce toci, că așa se face…
pe lângă înțelegere mai trebuie și cunoștințe însușite. Pe scara lui Bloom întâi sunt cunoștințele și apoi gândirea.
da,sunt total de acord cu dumnevoastră…nu așa se predă materia
Numai că în subiectele de evaluare nu se dă aria dreptunghiului asta ai uitat să spui