Fizicianul transformat în vlogger, pentru a le explica tinerilor de la atomii microscopici, la galaxiile nemărginite. Cristian Presură: Să ieșim din turnul nostru de fildeș

3.416 vizualizări
Cercetătorul Cristian Presură se transformă în vlogger, pentru a explica fizica pe înțelesul tuturor. Pasionat povestitor al științei, acesta a declarat pentru Edupedu.ro că picătura decisivă în lansarea canalului Youtube numit Fizica cu Cristian Presură a fost “succesul pe care l-am avut la Zaiafet”. Un impuls puternic a primit de la băiatul său de clasa a XI-a, iar toate argumentele s-au împletit cu “filozofia mea că e bine să ieșim din turnul nostru de fildeș și să simțim strada”, a explicat pentru Edupedu.ro fizicianul Cristian Presură.
“Fac acest canal pentru tineri, cu două scopuri:
  • de a îi atrage și
  • de a-i învăța o parte din ceea ce am acumulat eu”, a scris Presură pe pagina sa de Facebook, unde a anunțat că și-a lansat un canal Youtube.

Contactat de Edupedu.ro, cercetătorul Cristian Presură a explicat motivele pentru care a decis să-și lanseze un canal Youtube. Argumentul hotărâtor a fost “succesul pe care l-am avut la Zaiafet [canalul Youtube lansat de vloggerul Horia Sârghi, unde Presură a fost invitat pentru a vorbi despre prima imagine a unei găuri negre realizată vreodată – n.red.]”.

Tinerii au zis că le place forma mea ‘informală’ de comunicare“, a povestit fizicianul, care a mărturisit pentru Edupedu.ro următoarele: “doar că mă temeam, că sunt mulți care au încercat fără succes. Adica muncești și ai câteva sute de vizualizări sau chiar mai puțin. Dar faptul că la Zaiafet au fost peste 1000 de comentarii, toate pozitive și cerându-mi să mai fac, m-a convins să încerc“.

Un imbold important pentru lansarea canalului a venit “de la băiatul meu”, a declarat acesta. Fizicianul a povestit pentru Edupedu.ro că “știam mereu că aș putea face așa ceva“, cu atât mai mult cu cât filozofia sa este că “e bine să ieșim din turnul nostru de fildeș și să simțim strada“.

Cine este Cristian Presură

Fizicianul Cristian Presură este cercetător la compania Philips în Olanda, autor al volumului “Fizica Povestită” publicată de Editura Humanitas și este cunoscut pentru evenimentele de popularizare a științei la care participă. Face parte din grupul construit de Universitatea din București, cu scopul de deschide știința și specialiștii către publicul larg.

În prima înregistrare video dedicată canalului “Fizica cu Cristian Presură, cercetătorul spune: “Știu, mulți v-ați plictisit de fizica de la școală. Fugiți când vedeți cât de complicată e, câte ecuații și concepte dificile are. Mai rău, poate: nu ați înțeles niciodată la ce vă folosește o astfel de învățătură. Sunt aici să vă reîncarc bateriile”. “Fizica este nu numai fascinantă, dar și utilă. Ce face fizica pentru noi?“, continuă omul de știință, care exemplifică aplicațiile fizicii pe care le întâlnim la tot pasul.

Un lucru nu cred ca voi face: să rezolv teme“, spune cercetătorul Cristian Presură, în înregistrarea video în care descrie temele pe care le va aborda: “de la atomii microscopici, la galaxiile nemărginite“.

În urmă cu 2 săptămâni, Cristian Presură a fost invitat al vloggerului Horia Sârghi, pe al cărui canal numit Zaiafet a vorbit despre prima imagine a unei găuri negre realizată vreodată.

Citește și:

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciolacu l-a numit consilier onorific pentru educație și cercetare pe Horia Iovu, profesor de la Politehnica București, care se afla la conducerea CNADTCU în momentul în care forul a încercat amnistierea plagiatorilor “vechi”

Premierul Marcel Ciolacu are un nou consilier onorific în domeniile educației și cercetării: Horia Iovu, profesor la Politehnica din București, potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial. În urmă…
Vezi articolul

DOCUMENT Metodologia de evaluare a profesorilor: Fișele se completează la final de semestru, iar profesorii prezintă elevilor, în prima săptămână din semestrul următor, propunerile de îmbunătățire a activității de la clasă / Fișa de feedback semestrial, modificată de minister

Evaluarea profesorilor de către elevi se realizează prin intermediul unei fișe de feedback semestrial, care este completată de către elevi în penultima săptămână a fiecărui semestru, se arată în metodologia…
Vezi articolul