Fizicianul Cristian Presură desființează apelul Academiei Române în problematica tehnologiei 5G: pericolele radiației 5G par să nu le depășească pe cele cunoscute – alimentația nesănătoasă, condusul mașinii

5.013 vizualizări
Cristian Presura / Foto: Unibuc.ro
Fizicianul Cristian Presură desființează punct cu punct poziția alarmistă a Academiei Române, care astăzi a cerut o analiză detaliată a impactului 5G asupra sănătății publice. “Pericolele radiației 5G, atât cât o cunoaștem, par să nu le depășească pe cele cunoscute: alimentația nesănătoasă, aerul pe care îl respirăm cu elementele sale radioactive, condusul mașinii, lumina soarelui cu radiația sa ultravioletă și așa mai departe”, spune Cristian Presură, cercetător la compania Philips în Olanda și autor al volumului “Fizica Povestită”.

Reacția vine după ce Academia Română a emis, joi, un comunicat prin care își “manifestă preocuparea față de consecințele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătății publice”. Instituția consideră că “aceasta este o temă de maxim interes în contextul în care România analizează aprobarea strategei de implementare a rețelei 5G la nivel național”.

Intervenția Academiei, ce folosește pe alocuri un ton alarmist, vine în condițiile în care impactul 5G asupra sănătății este în continuare obiectul multor cercetări, dar până acum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), între alte foruri, a constatat că “niciun efect advers asupra asupra sănătății nu a fost asociat expunerii la tehnologiile wireless”.

Analiza integrală semnată de Cristian Presură, publicată pe pagina sa de Facebook:

Am vazut comunicatul Academiei referitor la 5G. Din păcate nu are linkuri la referințe, așa încât e greu de discutat. Doar câteva puncte.

  • 1. ” oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune”. Standardele pentru 5G sunt aceleași ca 4G când vine vorba despre densitatea de energie. Simplu spus, dacă întindem mâna în aer, nu vom primi mai multă energie pe secundă de la o antenă 5G decât primim deja de la o antenă 4G. Nu văd cum se justifică factorul de 100 din comunicat.
  • 2. “dezvoltând practic un ocean artificial de radiații”. Cuvântul “ocean de radiații” sperie, deși suntem înconjurați și de “oceane” de alte radiații: lumina și particule neutrino. “Ocean de radiații” nu înseamnă neapărat periculos!
    3. “radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz )”. Tehnologia implementată până acum folosește până la 10GHz și, pe viitor, se vorbește de atingerea a maximum 70 GHz. În niciun caz 300 GHZ, care e o limită superioară teoretică ce apare doar în standardul www.icnirp.org. Cu alte cuvinte, până să se atingă 70 GHz va curge multă apă de Dunăre, iar când se va discuta de implementarea 300 GHz fie va fi trecut o generație sau două, fie standardul va fi ajustat.
    4. “autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om”. E adevărat, la aceeași categorie sunt incluși și castraveții murați. Categoria indică cum, dacă punem intensități uriașe, mult mai mari, putem observa efecte în animale. La o categorie mai gravă este “probabil cancerigen”, acolo unde fumul de țigară are 9 molecule din această categorie (https://bit.ly/2EEAG0u). Iar la cateoria “sigur cancerigen” intră carnea procesată. Citesc că 50 de grame zilnice de carne procesată cresc șansa de cancer de colon cu 18% (https://bit.ly/2Qriqul). Zic asta doar să vedeți cât de sănătoși sunt castraveții murați față de fumul de țigară sau carnea procesată. Iar 5G-ul intră la castraveți murați.
  • 5. “radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm”. Aici chiar ața e, e foarte bine că se spune. Radiația 5G nu penetrează dincolo de piele, e important de știut asta, pentru ca să nu ne fie frică că radiația asta ajunge “să ne citească gândurile”.

Comunicatul continuă:

  • 6.” iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului.” Singurele efecte locale sunt cele termice, dar astea pot fi neglijate în raport cu variația temperaturii din mediul ambiant. Dacă există alte efecte, ar fi trebuit link cu o dovadă clară a faptului că pericolul este mare.
  • 7. Și, la sfârșit, comunicatul spune:” Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației”. Cuvantul cheie este “poate”. Din experiența mea, România nu are singură capacitatea necesară să facă studii pe scară largă. Singurul lucru pe care îl poate face este să se intereseze la “frații mai mari” din UE, iar aici răspunsul este clar: În afară de cazuri izolate (care sunt discutabile), “frații mai mari” au permis dezvoltarea 5G pe propria lor populație și pe scară largă.

Personal, nu cred că sunt nebuni să facă asta dacă nu știu despre ce e vorba. Ei știu despre ce e vorba: pericolele radiației 5G, atât cât o cunoaștem, par să nu le depășească pe cele cunoscute: alimentația nesănătoasă, aerul pe care îl respirăm cu elementele sale radioactive, condusul mașinii, lumina soarelui cu radiația sa ultravioletă și așa mai departe. Atât timp cât nu sunt semne clare de pericol, “frații noștri mai mari” nu se sperie și lasă să se dezvolte acest motor nou al economiei. Când pericolele sunt mari, cum e cu pandemia, pun și ei piciorul pe pedală, dar la 5G nu e cazul”.


15 comments
  1. Aveți dreptate. Am uitat o categorie de “academicieni” (ghilimelele sunt obligatorii): colaboratorii Securității. Aceștia absolveau o facultate luând examenele doar în urma intervenției la profesori a securistului care-i racolase pe post de informatori. Și tot prin intervenții de-ăstea au ajuns și “academicieni”. Nu putea să rămână tocmai Academia Română fără informatori. Și având în vedere că academicienii pe merit nu se pretau la turnătorii, erau infiltrați în Academie “habarniști” de-ăștia. La fel era în toate domeniile, mulți dintre “monștrii sacri” din comunism n-au fost decât niște monștri. Nominalizările nu-și au rostul, “ei s-au demascat” (ghilimelele sunt iarăși obligatorii), s-au ddmascat prin comportamentul lor și-i știe toată lumea, chiar dacă unii se prefac că nu știu nimic, speriați că dictatura continuă și azi, sub aparențele unei democrații: “democrația originală”. Din păcate sunt doar aparențe. Trăiască libertatea, pacea și… Securitatea!

  2. Orice salt tehnologic trebuie f. bine studiat inainte de implementarea in viata de zi cu zi. Din moment ce multi oameni de stiinta din multe tari atrag atentia ca 5g poate fi periculos, cred ca ar mai trebui studiate efectele pe termen lung, deci un studiu amanuntit pe durata unui numar suficient de ani, 6-7-8-9 ani. Apoi SUA si multe tari europene si nu numai, au interzis colaborarea cu anumite firme chineze datorita pb de securitate. De ce avem nevoie asa urgenta de viteze ametitoare la net?! si asa Romania are una din cele mai bune viteze de net din lume. Nu mai poate astepta niste ani pana se studiaza efectele pe termen lung ale radiatiei masive 5g ?! La cei care stau la etajele superioare ale blocurilor pe care sunt antene 4g s-au observat pb de sanatate statistic peste medie aparute in urma instalarii acelor antene puyternice. Cu radiatia zilnica nu e de joaca. Presura asta prea se da mare “fizician”, prea isi face multa publicitate cu chestii de fizica de liceu. Am auzit pe unii ametiti ca cica ar tb sa i se dea premiul Nobel! Stati mai, de unde si pana unde, tipul e un fizician NU f. stralucit, lucreaza la o firma din Olanda, deci mai mult un inginer. Pt Nobel sau asa multa publicitate, ar tb sa aiba contributii serioase la fizica, multe articole tari, conferinte, etc. Zice musiu ca cica radiatia 5g intra la categoria de risc a castravetilor murati sau a pastramii. Pai daca mananci f. multi castraveti murati zilnic, in fiecare zi din an, in fiecare an, probabil te vei imbolnavi grav…! Deci tb studiate serios si de multe echipe independente efectele radiatiei 5g pe termen lulng inainte de a se implementa, nu asa pe ureche!

  3. O argumentatie superficiala, cu ironii ieftine, nedemna de cineva cu pretentia de a fi un om de stiinta.
    Nu inteleg de ce Edupedu publica asa ceva.

  4. Adevarul este ca tehnologia 5G este livrata in randul civililor in special cu posibile aplicatii militare. Daca nu ar fi fost asa, atunci nu era nicio problema sa incheiem un acord cu China, dandu-le posibilitatea de a realiza o harta informationala in timp real a tuturor activitatilor din marile oras unde va fi prezenta aceasta tehologie. Dincolo de toate aceste aspecte exista o scrisoare de protest legata de implementarea tehnologiei 5G care este semnata de peste 230 de cercetatori din peste 40 de tari (5gappeal.eu). Printre semnatari se numara medici si cercetatori renumiti care activeaza in domeniul medicinei si nu numai, oameni cu expertiza in domeniul medicinei avand sute si mii de citari. Printre semnatari avem urmatoarele persoane: Otto Hänninen (peste 7000 de citari, H-index 46), Annie J Sasco (peste 9000 de citari, H- index 46), Philippe Irigaray, Vic Norris, etc. Scrisoare este deschisa si este accesibila pe interet la adresa mai sus mentionata. Sa intelegem ca aceasta scrisoare de protest nu conteaza in opinia acestui domn care ne prezinta situatia doar din punct de vedere al fizicii, neglijand aspectele biologice care sunt redate in cadrul acestui protest.

  5. Comunicatul Academiei mi se pare de bun simt și de bun augur, comentariul în schimb e o parodie superficiala..

  6. Prostia cucerește România! Cei care au chiulit de la orele de fizică știu mai multe despre câmpurile electromagnetice decât un fizician, fără credibilitate în ochii unor asemenea “somități”, iar la Academia Română avem “academicieni” cu studii superioare “la particulară” și doctorat cumpărat online de la o fabrică de diplome, care “propaghează” teoria conspirației…

    1. Folositi cam multe ghilimele. Confundati clasa politica cu academia. Universitatile private au aparut dupa 90, greu de crezut ca sunt academicieni care au absolvit particulare, au cumparat doctorate si au si avut timp sa fie primiti in academie. Daca sunteti asa de informat, de ce nu nominalizati – academicianul x sau y.

  7. Astea sunt generalități, nu explică nimic. Un punct de vedere care poate impresiona un elev care a studiat fizica în clasa a șasea. Dar ne așteptăm ca fizicienii să facă un experiment, și sa vină cu date concrete și măsurători precise despre cât de nocivă este această tehnologie.

  8. Nici uraniul nu e foarte primejdios, dar dacă îl folosești ca țintă pentru neuroni… Hiroshima și Nagasaki! Este vorba despre modul cum folosești tehnologia.

  9. Inainte de toate domnul Presura ar trebui sa ne explice si de ce in capitala Uniunii Europene (“frații noștri mai mari”) de facto accesul la tehnologia 5G este restrictionat. Daca mai asteptam un an sau doi pana la clarificarea tuturor acestor aspecte ce s-ar intampla?

  10. dupa logica lui presura nici covid nu e mai mult decat un stranut, dar nu zice asa.
    e foarte normal ca e un surplus de radiatie in jur care ar fi bine sa nu fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerile a 3 cercetători, cu privire la conducerea Institutelor Naționale de Cercetare: Mandatele directorilor trecuți de vârsta de pensionare să înceteze și să se organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor

“Cele aproximativ 50 de Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (Institute, de aici încolo) ale României primesc anual peste 100 milioane de Euro de la bugetul central prin așa-numitul Program Nucleu. Încă…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării susține că sunt directori de institute de cercetare care au spor de muncă grea. Hurduc propune plafonarea la 12.000 de lei net a salariilor pentru șefi, după ce tot el le aprobase bugete scandaloase

După scandalul bugetelor de salarii foarte mari pentru șefii câtorva institute de cercetare românești, aflate în coordonarea Ministerului Cercetării, ministrul susține că a descoperit cazuri în care directorii aveau spor…
Vezi articolul