Fizicianul Cristian Presură, cercetător științific la Philips Research Eindhoven, Olanda, și autorul volumului Fizica povestită, va susține luni, 17 decembrie 2018, conferința „Fizica lui Moș Crăciun”. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor”, va avea loc în Sala Media a Teatrului Național București începând cu ora 18.00.
Conferința „Fizica lui Moș Crăciun”, adresată publicului larg și pasionaților de științe, abordează “provocările cu care se confruntă Moșul în noaptea de Crăciun pentru a ajunge la milioane de copii în aceeași seară”, se arată în prezentarea Universității din București.
“Este posibil ca Moș Crăciun să se deplaseze atât de rapid? O sanie zburătoare care îl transportă pe Moș Crăciun poate rezista temperaturii și accelerației care apar în această situație? Poate Moș Crăciun să intre în toate casele fără să lase urme? Dar să împartă toate cadourile atât de repede? sunt doar câteva dintre întrebările care îl învăluie pe Moș Crăciun în aura lui de mister.
Fizicianul Cristian Presură ne va ajuta să descoperim împreună, prin intermediul fizicii, răspunsurile la aceste întrebări”, anunță Universitatea.
Cristian Presură s-a născut în 1971, la Voineasa, şi a urmat studiile facultăţilor de electrotehnică şi fizică. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică, unde s-a ocupat de instalaţii electrice şi a studiat proprietăţile laserilor cu medii active solide. În 2002 a obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni, iar rezultatele sale s-au concretizat în lucrări publicate în reviste de specialitate precum Physical Review B, Physical Review Letters şi Science.
În prezent, este cercetător la compania Philips, Olanda, unde s-a specializat în domeniul senzorilor medicali, iar împreună cu echipa sa a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici.
Dedicarea lui Cristian Presură pentru cercetare nu se oprește aici, acesta a publicat de-a lungul carierei sale zeci de lucrari si brevete, una dintre cele mai cunoscute fiind volumul „Fizica povestită”, o lucrare distinsă cu Premiul Academiei Române în domeniul științelor fizice. De curând, fizicianul a primit și Medalia de Onoare a Societății de Științe Matematice pentru contribuții la popularizarea matematicii ca instrument esențial în fizica.
Susținător pasionat al popularizării științei, Cristian Presură este fondator al asociaţiei „Ştiinţă pentru Toţi” și membru al asociaţiei cercetătorilor români „Ad Astra”.
Accesul la eveniment este gratuit în limita locurilor disponibile. Cei interesați sunt rugați să se înscrie completând următorul formular.