Firmele de transport, obligate să asigure naveta elevilor sub sancţiunea retragerii licenţei – prevede un proiect de lege aprobat de Guvern fără dezbatere şi fără transparenţă

1.194 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Transportul rutier intrajudeţean va intra în sfera serviciilor publice, iar transportul elevilor, al persoanelor cu dizabilităţi, al pensionarilor şi al categoriilor de persoane defavorizate care beneficiază de facilități de transport va fi asigurat de operatorii de transport, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro de la Ministerul Dezvoltării.

Guvernul României a adoptat, în şedinţa din 10 decembrie, proiectul de Lege privind abrogarea unor prevederi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

Menţionăm că acest proiect de lege nu a fost prezentat în dezbatere publică sau transparenţă decizională. Conţinutul său nu este cunoscut încă.

Potrivit comunicatului primit de la Ministerul Dezvoltării, operatorii de transport care dețin în prezent licențe vor avea obligaţia, sub sancțiunea retragerii licenței, să asigure transportul elevilor și al celorlalte categorii de persoane care beneficiază de facilități de transport.

Totodată, proiectul prevede că, până la sfârșitul anului 2020, în scopul asigurării transportului rutier la nivel judeţean, consiliile județene au obligația să organizeze licitaţiile pentru licenţierea transportatorilor ca operatori de servicii publice.

În debutul şedinţei de Guvern de marţi premierul Ludovic Orban a declarat că “primit extrem de multe sesizări, din partea multor părinți, că mulți copii sunt în situația în care nu pot să se ducă la școală, pentru că nu li se asigură transportul decât dacă plătesc contravaloarea cursei dus-întors pe care trebuie să o facă. Este vorba de copiii care se duc la școală nu în localitate unde domiciliază, ci în altă localitate și chiar sunt multe familii care nu pot să își permită să suporte acest cost, ba de asemenea mi s-a semnalat, am primit chiar din două judeţe, din Iași și Botoșani că mijloacele de transport care au licenţe și care fac cursele nici măcar nu mai opresc în locurile obișnuite să ia copiii. Nu putem accepta o astfel de situație în care să restrângem accesul la educație al unor copiii care vor și au dreptul să învețe, să se ducă la școală și va trebui să soluționăm această problemă. Și aici, după cum ați remarcat, profitând de nevoia de a transpune o directivă, de fapt au fost urmărite interese colaterale, împotriva interesului fundamental al copiilor, de a avea asigurată decontarea transportului școlar, transportului spre școala unde învață

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei și Ministerul Educaţiei şi Cercetării vor elabora un Ordin comun de adoptare a normelor metodologice de aplicare a legii.

Proiectul de lege face parte din pachetul legislativ asupra căruia Executivul își va angaja răspunderea în Parlament.

FOTO: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara de matematică din Azuga, dată afară de școală după ce a lăsat corigenți 12 elevi înainte de Evaluarea Națională în 2023 și repusă în funcție de Inspectorat, vrea să se angajeze în București. Are cel mai mare punctaj dintre toți profesorii de matematică cu dosar de pretransfer, potrivit ISMB

Profesoara de matematică de la Liceul Teoretic din Azuga, care în urmă cu un an a lăsat corigenți 12 elevi înainte de Evaluarea Națională și apoi a fost mutată la…
Vezi articolul

Straniul caz al lui Alexandru Cumpănașu: crescut cu bani de la stat dați de PSD, a ajuns să fie șeful unui fost premier și al rectorilor de mari universități. E susținut de politicieni, sindicaliști și patroni

Alexandru Cumpănașu, ONG-istul abonat la bani publici de la Ministerul de Interne care candidează la prezidențiale pe seama tragediei din Caracal, și-a construit în ultimii ani o rețea de colaborări…
Vezi articolul

VIDEO Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, anunță Ministerul Educației / Ligia Deca: Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri

Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, potrivit unui anunț al Ministerului Educației. „Nu încurajăm…
Vezi articolul