Finanţarea lucrărilor pentru mai multe şcoli şi grădiniţe modernizate prin PNDL, oprită de Ministerul Dezvoltării pentru nereguli

1.406 vizualizări
SURSA: Photo by Rodolfo Quirós from Pexels
„Vor fi oprite plăţi de peste 146 de milioane de lei” pentru 187 de obiective de investiţii din judeţele Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Teleorman, Tulcea, Vrancea cuprinse în PNDL, anunță ministerul Dezvoltării. Motivul pentru care nu s-au decontat facturile: „realitatea din teren nu corespunde cu cea din hârtii”, potrivit ministrului.

Corpul de control a verificat beneficiarii care au transmis solicitări de transfer a sumelor alocate de la bugetul de stat în perioada septembrie-decembrie 2019. Din cele 176 de proiecte verificate, 9 sunt de modernizare a școlilor, iar 11 pentru construcția sau modernizarea grădinițelor. Dintre acestea, 6 au fost cele la care s-au găsit nereguli, potrivit datelor publicate de minister.

Pentru ce intituții de învățământ primarii nu primesc decontarea facturilor:

  • Realizare/Reabilitare/Modernizare grup sanitar Grădinița cu program normal nr.1 Merenii de Sus, judetul Teleorman – a cerut decontarea pe 24 octombrie, proiectul valorează 140.000 lei și factura cu probleme este de 127.213 lei.
  • Reabilitare gradiniță Malcoci, comuna Nufaru, județul Tulcea – a cetut decontarea pe 7 octombrie, proiectul este în valoare de 791.950 lei, iar factura de 201.311 lei
  • Reabilitare modernizare corp A si corp B ale scolii gimnaziale cu clasele I-VIII comuna Bestepe, judetul Tulcea – proiect în valoare de 2.112.099 lei, suma cerută 804.417 lei
  • Reabilitare si modernizare scoala gimnaziala Murighiol, județul Tulcea – proiect în valoare de 1.967.033, iar suma cerută: 375.306 lei.
  • Construire Grădiniță cu program normal în comuna Argetoaia, sat Argetoaia, județul Dolj – proiect în valoare de 891.989, factura refuzată la plată: 66.852 lei
  • Modernizare gradiniță prin extindere cu grupuri sanitare, reabilitare instalație termică, anvelopare, consolidare, eficiență energetică și amenajare incintă în comuna Colelia, județul Ialomița – proiect în valoare de 1.666.027, iar factura cu probleme fiind de: 492.689 lei.

În cadrul PNDL au fost incluse 3.354 de unități de învățământ preuniversitar de stat din care s-au finalizat lucrările de renovare la 290 unități școlare. În cadrul celor două etape ale Programului (2015-2018 și 2017-2020) sunt incluse 1.105 de școli, grădinițe sau creșe din care au fost finalizate, până la finalul lunii martie 2019, 464 de obiective (în cadrul PNDL I) și 2.251 de școli, grădinițe sau creșe, din care au fost finalizate 58 de obiective (în cadrul PNDL II). Datele apar în Programul Național de Reformă 2019, asumat de România în fața Comisiei Europene.

În plus, Corpul de Control al ministerului împreună cu inspectorii din Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) au verificat 3.084 de solicitări de plată pentru proiecte realizate prin PNDL – etapa I şi II. Dintre acestea:

Inspectorii ISC din întreaga ţară au verificat 2.911 solicitări de plată, rezultatele fiind următoarele:

pentru PNDL I, din 410 solicitări verificate:

  • 20 (în valoare totală de 8.327.000 de lei) au fost găsite neconforme
  • 6 (în valoare totală de 3.375.000 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari
  • celelalte 384 de solicitări (în valoare totală de 217.000.000 lei) vor fi plătite

pentru PNDL II, din 2.624 de solicitări verificate:

  • 86 (în valoare totală de 52.857.000 de lei) au fost găsite neconforme
  • 37 (în valoare totală de  35.932.937 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari
  • celelalte 2.501 de solicitări (în valoare totală de 1.570.707.281 de lei) vor fi plătite.

Ministrul susține că ar fi fost nerespectate proiectele tehnice: „Acolo unde realitatea din teren nu corespunde cu cea din hârtii, plăţile vor fi categoric oprite! Este inadmisibil să ne batem joc de banul public şi să facem investiţii de mântuială. Nerespectând proiectele tehnice ale acelor obiective, primarii nu dovedesc decât că nu-şi respectă cetăţenii care i-au ales şi de care ar trebui să aibă grijă”, a precizat Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei.

La verificarea tuturor proiectelor, au fost prezenţi diriginţii de şantier sau reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, care au luat la cunoştinţă constatările inspectorilor.

În Programul Național de Dezvoltare Locală, în anul 2019 sunt în finanțare 4.518 obiective de investiții din cadrul PNDL I, 2.656 obiective fiind deja finalizate. În ceea ce privește PNDL II, sunt finanțate 7.273 obiective și finalizate 732, potrivit celui mai recent raport guvernamental cu situația la 31 octombrie.

Photo by Rodolfo Quirós from Pexels


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Ligia Deca își modifică propriile Legi ale educației pentru a treia oară, la nici un an de la promulgare: Proiect de OUG prin care universitățile pot ridica construcții, din fonduri externe nerambursabile, pe terenuri din domeniul public, care nu sunt în proprietatea lor / Introduce Informatica și Arhitectura în aria de discipline STEM, după ce le-a exclus prin legea învățământului

Ligia Deca își modifică propriile Legi ale educației, la doar 8 luni de la promulgare și după 8 ani de lucru pe aceste proiecte din poziția de consilieră a lui…
Vezi articolul

Mii de profesori, părinți și copii au protestat sâmbătă seară în capitala Ungariei / Printre cereri: salarii mai mari și dreptul la grevă al profesorilor, restricționat la începutul anului de guvernul maghiar

Mii de cadre didactice, elevi şi părinţi au protestat sâmbătă în capitala ungară în solidaritate cu profesori concediaţi de la şcoli din Budapesta după ce au participat la manifestaţie considerată…
Vezi articolul

Președintele Klaus Iohannis va participa la festivitatea de deschidere a noului an universitar organizată la Universitatea Națională de Muzică din București, alături de ministra Ligia Deca, anunță ministerul Educației

Președintele Klaus Iohannis va participa la festivitatea de deschidere a noului an universitar organizată la Universitatea Națională de Muzică (UNM) din București, alături de ministra Educației, Ligia Deca, anunță ministerul…
Vezi articolul