Finanțare aprobată pentru construcția a 142 de creșe noi în orașe și mediul rural, anunță ministrul Dezvoltării Cseke Attila

223 de vizualizări
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat joi că a aprobat finanţarea pentru construcţia a 142 de creşe în 52 de oraşe şi 90 de comune, informează Agerpres.

Cu cele 138 care au primit aprobare în august 2021, pentru a fi construite în municipiile din România, totalul creşelor noi aprobate pentru finanţare de către Ministerul Dezvoltării se ridică astfel la 280.

“Am aprobat astăzi extinderea programului naţional de construcţie de creşe cu noi solicitări pentru oraşe şi comune. Astăzi, în mod oficial, în România funcţionează 395 de creşe de stat acreditate. Cu cele aprobate spre finanţare astăzi, la acestea vor mai adăuga 280 în total, ceea ce înseamnă un progres semnificativ în acest domeniu. Extinderea semnificativă a reţelei de creşe în România este un deziderat asumat de Ministerul Dezvoltării, care are ca şi scop sprijinirea familiilor tinere şi creşterea natalităţii”, a declarat ministrul Cseke Attila într-o conferinţă de presă.

El a precizat că a aprobat finanţarea necesară pentru 142 de creşe noi, din care 52 sunt situate în oraşe şi 90 sunt situate în comune.

Mai exact, a fost aprobată finanţarea pentru 8 creşe mari, 20 creşe medii şi 62 creşe mici în mediul rural, dar şi pentru 6 creşe mari, 13 creşe medii şi 33 creşe mici în oraşe.

“În cele 280 de creşe incluse în Programul naţional de construcţie de creşe se creează locuri pentru 15.520 de copii. În cele 395 de creşe de stat acreditate astăzi sunt locuri pentru 22.296 de copii. Deci, cu aceste 15.520 de locuri, vom avea o creştere de aproape 70% locuri disponibile în creşe de stat acreditate”, a mai precizat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, 395 de creşe în toată ţara înseamnă în medie 10 creşe pe judeţ, dar, din păcate, există judeţe în care este acreditată doar o creşă de stat – Botoşani, Călăraşi, Giurgiu şi Sălaj.

Ministrul a subliniat că, în cazul comunelor, pentru care au fost mai multe cereri de finanţare, au existat două criterii pentru acordarea finanţării: să aibă peste 5.000 de locuitori şi în ultimii trei ani să se fi născut cel puţin 100 de copii în respectiva unitate administrativ-teritorială.

Ministerul Dezvoltării are alocaţi, din bugetul naţional, dar şi din fonduri europene, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 230 de milioane de euro pentru construcţia de creşe noi, moderne, cu un consum de energie aproape zero.

“Vom cere supracontractare pentru acest capitol de buget din PNRR, la fel am cerut şi pentru Fondul Local şi Valul Renovării. (…) Prin această măsură, ne asigurăm că va fi cheltuit fiecare euro şi nu vom trimite bani înapoi la Bruxelles”, a arătat Cseke Attila.

Legat de stadiul creşelor care urmează să fie construite în municipii, aprobate în 2021, ministrul a subliniat că 60 sunt sau urmează să intre în procedură de achiziţie publică, iar la 4 se analizează ofertele primite de la potenţialii constructori şi, când vremea va permite, vor putea fi demarate lucrările de construcţii, mai informează Agerpres.

Beneficiarii pentru care a fost aprobată joi finanţarea au la dispoziţie 60 de zile pentru a depune documentaţia necesară realizării obiectivelor de investiţii, iar ministerul aşteaptă în continuare solicitări pentru construcţia unor creşe moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, a subliniat ministrul Cseke Attila, adăugând că informaţiile necesare întocmirii cererilor de finanţare se află pe pagina de internet a ministerului şi a Companiei Naţionale de Investiţii.

Cseke Atila a menţionat că programul naţional de construcţie de creşe nu se încheie aici, fiind deschis pentru toate autorităţile locale care doresc să-l acceseze.

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING 40 de inspectorate școlare din cele 42 s-ar desființa dacă ordonanța de urgență cu măsuri de reducere a cheltuielilor ar fi aplicată și în Educație, atrage atenția deputatul Szabo Odon. La fel, toate centrele judeţene de excelenţă și cluburile sportive şcolare din România / Peste jumătate din şcoli şi-ar pierde personalitatea juridică, „ceea ce nu poate fi acceptat”

Ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare, respectiv partea referitoare la desfiinţarea instituţiilor cu sub 50 de angajaţi, ar afecta domeniul Educaţiei: aproape toate inspectoratele școlare ar urma să fie desființate în…
Vezi articolul

O aplicație de raportare a cazurilor de bullying în mediul online, lansată pentru elevi în Franța. “Vrem să semnalăm situațiile, nu să rămână în liniște, încât acestea să se oprească”, spune Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer

O aplicație de sprijin pentru elevii care sunt victime ale hărțuirii în mediul online a fost lansată marți, 8 februarie, de ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, în timpul unei…
Vezi articolul

Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe

Copiii trebuie să poată fi din nou lăsați repetenți începând din clasa I, iar profesorii trebuie să treacă în procesul de formare “din nou în universități” pentru “reîmprospătarea cunoștințelor”, a…
Vezi articolul

Directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, Andreia Bodea: Unii elevi nu mai înțeleg pentru ce trebuie să învețe. Un elev de 17 ani mi-a spus că vrea să dea un tun și să se retragă. Noi în școală oferim modele, dar părinții nu ne lasă să ne facem treaba

Directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, Andreia Bodea, spune într-un interviu acordat TVR2, în emisiunea Educația la putere, că “unii elevi nu mai înțeleg pentru ce trebuie să…
Vezi articolul

Peste 2,9 milioane de elevi încep școala luni – cursurile sunt 100% online pentru următoarele trei săptămâni. Cum se încheie mediile după noul regulament și care sunt regulile de predare online și de evaluare

Luni este prima zi de școală după vacanța de iarnă, iar potrivit Ministerului Educației 2.918.275 de elevi sunt înscriși în anul școlar 2020-2021. Deși ar trebui să înceapă școala cu…
Vezi articolul