Filosoful Mihai Șora, despre prezența și discursul oamenilor politici la festivitățile școlare: Politicianul nu poate călca în incinta școlii decât în calitate de părinte, însoțindu-și copilul, fără sloganuri și “fraze sforăitoare”

498 de vizualizări
Foto: Liviu Sova – Agerpres Foto
Oamenii politici nu au ce căuta la festivitățile de deschidere a anilor școlari, să-și “facă campanie electorală”, să “bombeze pieptul” și să “blocheze microfonul”, scrie, într-o postare pe Facebook, filosoful și scriitorul Mihai Șora, ministru al Învățământului în primul guvern post-decembrist.

În opinia sa, un om politic, cu cât este “mai decent și discret (dar nu mai puțin eficace în acțiunea sa politică), cinstit și chibzuit în gestionarea banului public, cu atât mai iute va intra în conștiința oamenilor: fără să-i abuzeze psihic și fără să deposedeze profesorii de prerogativele și misiunea lor de gazde”.

“Ești directorul unei școli și vrei să dai o încărcătură specială momentului festiv, la începutul anului? Te consulți cu ceilalți profesori, colegi de catedră, și invitați un campion pe care copiii îl adoră, un scriitor pe care cei mici îl citesc cu pasiune, un om de știință plin de har, un fost elev al școlii cu o carieră strălucită”, punctează filosoful.

Redăm postarea, integral:

“Politicianul nu are ce căuta la deschiderea anului școlar.

Ești primarul unei comune și prețuiești educația copiilor, te-ai dat, precum Greuceanu, de trei ori peste cap și ai modernizat școala, ai investit într-o bibliotecă, în terenul de sport, spații de studiu și tehnologii ori toalete funcționale? Excelent. Dar acestea nu sunt motive ca să-ți impui prezența în fața copiilor și a profesorilor, să-ți faci campanie electorală, să le confiști, cu alte cuvinte, momentul bucuriei și al emoției la început de an (și în oricare dintre celelalte zile), să-ți bombezi pieptul și să blochezi microfonul.

Cu cât ești mai decent și discret (dar nu mai puțin eficace în acțiunea ta politică), cinstit și chibzuit în gestionarea banului public, cu atât mai iute vei intra în conștiința oamenilor: fără să-i abuzezi psihic și fără să deposedezi profesorii de prerogativele și misiunea lor de gazde. Politicianul nu poate călca în incinta școlii decât în calitate de părinte, însoțindu-și copilul: fără sloganuri, sforăitoare fraze, citate false puse în gura lui Spiru Haret (care nu ți-a greșit cu nimic, de altminteri).

Ești directorul unei școli și vrei să dai o încărcătură specială momentului festiv, la începutul anului? Te consulți cu ceilalți profesori, colegi de catedră, și invitați un campion pe care copiii îl adoră, un scriitor pe care cei mici îl citesc cu pasiune, un om de știință plin de har, un fost elev al școlii cu o carieră strălucită… Sunt atâtea feluri de a-i face pe copii să iubească școala și a-i feri de sporovăiala politică…”.

Amintim că luni, 5 septembrie, în prima zi de cursuri din anul școlar 2022-2023, au apărut mai multe articole în presă despre prezența politicienilor în rândul celor care au participat la festivitățile de deschidere.

  • Un caz este cel al lui George Simion, liderul partidului extremist AUR, care a fost unul dintre oficialii prezenți, luni, la evenimentul organizat de Colegiul Lazăr din București cu ocazia începerii noului an școlar, moment amplu mediatizat în urma unor relatări că politicianul a fost huiduit de către unii dintre elevi. – Mai multe detalii aici
  • De asemenea, pe aceeași temă au apărut contre între doi primari de sector din București. Radu Mihaiu (USR), primar al sectorului 2, a declarat că nu participă la festivitățile de deschidere, pe când Ciprian Ciucu (PNL), primar al sectorului 6, a respins însă ideea, catalogând-o drept parte a ”culturii anulării” (cancel culture). – Mai multe detalii aici

Amintim și că nu mai puțin de zece politicieni centrali și locali au participat luni, 5 septembrie, la tăierea panglicii unei noi grădinițe din comuna sălăjeană Crasna, potrivit presei locale. La inaugurarea grădiniței finanțată cu 2 milioane de euro de la bugetul de stat au participat și doi preoți ortodocși și un pastor baptist, iar în imagini este prezentată înghesuiala de la tăierea unei panglici. – Mai multe detalii aici


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bursele elevilor se calculează în funcție de numărul de zile de cursuri sau de zile libere, care nu sunt prevăzute în structura anului școlar? Precizări de la secretarul de stat Florian Lixandru

Mai mulți părinți și elevi au semnalat Edupedu.ro faptul că pe luna septembrie au primit sume sub cuantumul minim pentru bursele de merit, studiu sau performanță, deși nicăieri în legislație…
Vezi articolul

Proiect pilot de informare și prevenție „Fumatul nu te face mare!”, lansat de Ministerul Educației / Medicul Beatrice Mahler: Echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenților despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependența de gest

Ministerul Educației a încheiat un protocol cu mai multe instituții pentru o campanie de informare de informare corectă a adolescenților de 12-16 ani din București și Ilfov cu privire la…
Vezi articolul

Vaccinarea colectivă a elevilor a început la Colegiul “Mihai Eminescu” din Botoșani. “Se apropie examenele naționale și copiii trebuie să fie pregătiți, trebuie să se protejeze pe ei și să fie prezenți la examen” – directorul Colegiului

Zeci de elevi de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” (CNME) din municipiul Botoşani au fost vaccinaţi, marţi, împotriva COVID-19, în cadrul cabinetului medical al unităţii de învăţământ, relatează Agerpres. Elevii…
Vezi articolul