Filosofia, “lider” în topul domeniilor universitare pe care studenții le abandonează. Este urmată de Studii europene și relații internaționale – Studiu UEFISCDI

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com

Filosofia este domeniul universitar cu cea mai ridicată rată de abandon în România, aproape două treimi dintre studenții care se înscriu la facultățile de profil renunțând la aceste studii, potrivit unui nou raport publicat sub egida UEFISCDI, instituția care se ocupă de finanțarea învățământului superior și a cercetării. În “topul” domeniilor cu un număr mare de studenți care abandonează studiile se mai numără, potrivit raportului respectiv, studiile europene și de relații internaționale, studiile culturale, științele politice și geologia.

În toate aceste domenii, peste jumătate dintre studenți au abandonat studiile de licență în termen de cinci ani de la începerea lor.

La capătul opus, cea mai mică rată de abandon se înregistrează în domeniul Științe militare, informații și ordine publică (4,6%). Sub 30% rată de abandon e raportată și în domeniul artelor (23-29%), sănătate (programe scurte – 14-26%).

Rata abandonului după domeniul de studii – Sursa: Capitolul “Defining and Measuring Dropout Phenomenon in Romanian Public Universities”, raportul “Higher education in Romania: Overcoming Challenges and Embracing Opportunities” (UEFISCDI)

Autorii analizei privind rata de abandon în învățământul superior românesc au apelat la datele din Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR). Ei au definit rata de abandon ca “procent al populației studențești care nu a absolvit un program de studii în doi ani de la data teoretică de finalizare a studiilor”. Rata de abandon a fost astfel calculată pe baza studenților care s-au înscris în programe de licență în 2015-2016. Concluzia: 43,8% dintre studenții înregistrați în primul an al unui program de licență de 3 ani au abandonat studiile în cei cinci ani care au trecut de atunci.

Citește o analiză extinsă cu privire la abandonul școlar în universitate și impactul pandemiei asupra acestui fenomen

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version