Filmul acuzațiilor de plagiat aduse lui Nicolae Ciucă, lider PNL și candidat la președinție după ce scandalul a fost îngropat în justiție – descris în documentarul Recorder despre cei 10 ani de președinție Iohannis / „O întreagă punere în scenă care îți arată că sunt niște mâini nevăzute care apasă pe niște butoane”

357 de vizualizări
Foto: Inquam Photos/Saul Pop
Cazul acuzațiilor că fostul premier, actual lider PNL și candidat la președinție Nicolae Ciucă a plagiat în lucrarea sa de plagiat, acuzații formulate la începutul anului 2022 și îngropate între timp, este prezentat sumar de mai mulți participanți la documentarul „Deceniul Iohannis”, publicat duminică de Recorder. Documentarul trece în revistă ce s-a întâmplat pe parcursul celor 10 ani în care Klaus Iohannis a fost președinte al României și notează modul sistematic cum a fost îngropat dosarul plagiatului lui Ciucă.

În acest sens, participanții la documentar fac trimitere la serviciile de informații și rolul justiției în blocarea unei investigații academice, acțiunile de kompromat la adresa jurnalistei care a anchetat plagiatul, Emilia Șercan  și la controlul asupra reflectării subiectului în media.

În secvențele referitoare la dosarul de plagiat sunt intervievați jurnalista Emilia Șercan, autoarea anchetei Pressone în care Ciucă a fost acuzat de plagiat, jurnaliștii Cătălin Tolontan și Ioana Ene Dogioiu, care au urmărit subiectul, precum și Ludovic Orban, fost lider liberal și premier, care s-a despărțit între timp de PNL și candidează la rândul său la președinție, în alegerile prezidențiale de duminică.

Cazul Iohannis, descris de participanții la documentar:

Emilia Șercan: Într-un interval foarte scurt de timp, trec prin mai multe șocuri. Șocul de a descoperi că o persoană pe care eu nu o cunosc are aceste fotografii personale ale mele, pe care mi le trimite pe un mesaj de Facebook. Apoi, șocul că aceste fotografii sunt publicate pe 30 și ceva de site-uri pentru adulți. Mă duc la poliție cu aceste informații, inclusiv cu o captură de ecran a mesajului de la persoana care avea aceste poze de la care eu, practic, m-am alertat, ca la nici 24 de ore să aflu că acea captură de ecran s-a scurs din poliție, poliția condusă de Lucian Bode. S-au scurs din poliție și au fost publicate pe un site din Republica Moldova, de unde au fost preluate de grupul Realitatea TV și amplificate pe aproximativ 80 de site-uri.

Cătălin Tolontan: Ceea ce instituțiile de forță ale României au făcut împotriva Emiliei Șercan arată faptul că cetățeanul român are dreptate când suspectează  și serviciile secrete, și poliția de un amestec nepermis în treburile societății. 

Klaus Iohannis, întrebat în legătură cu cazul Șercan, într-o conferință de presă: Nu cred că pot să fac eu lumină în această speță, însă sunt încredințat că autoritățile competente o vor face.

Prezentatoare: În loc să ancheteze kompromat-ul la adresa jurnalistei, parchetele din România au îngropat sistematic cazul. Au răspuns însă prompt chemării de a-l ajuta pe Nicolae Ciucă să scape de propriile probleme.

Emilia Șercan: De data asta nu mai vorbim despre comitete și comiții care aparțin de zona academică, ci vorbim despre justiție care blochează verificarea tezei sale de doctorat. A fost o coordonare incredibilă.

Ludovic Orban: Se declanșează cercetare in rem, astfel încât niciun civil să nu poată să să aibă acces la teza de doctorat respectivă – a preluat-o parchetul astfel încât nimeni să nu mai poată teza de doctorat, să-și formeze părerea despre dezvăluirile doamnei Șercan în direct.

Ioana Ene Dogioiu, jurnalistă: Dosarul penal a fost clasat fără niciun efect. Ce s-a întâmplat în cazul acelui dosar penal a fost cred că pentru prima oară în istoria Parchetului General au fost luate documentele fizic – originalele, fizic – și băgate într-un fișet. Asta nu se întâmplă niciodată. Procurorii cel mult le iau, fac copii și le dau înapoi, ca să nu blocheze instituțiile – ăsta e scopul. Ei, nu, acum scopul a fost să blocheze instituția numită CNATDCU.

Prezentatoare: Șeful secției de parchet care a deschis aparenta anchetă și care a dispus ridicarea documentelor originale de la Universitatea Națională de Apărare a fost Marius Voineag, același procuror devenit ulterior șeful Direcției Naționale Anticorupție, cu semnătura președintelui Iohannis.

Ioana Ene Dogioiu: Am scris, am dezvăluit implicarea domnului Voineag în dosarul de plagiat al domnului Premier, care dosar penal a blocat ancheta academică. Am scris cu documente, cu tot. Ați văzut vreo reacție publică? Nici măcar o reacție în presă nu a existat. S-a întors capul.

Ludovic Orban: E o întreagă punere în scenă care îți arată că sunt niște mâini nevăzute care apasă pe niște butoane și care declanșează niște procese care în mod normal sunt contrare legii și contrare procedurile legale.

Analiza cazului de plagiat Nicolae Ciucă, de la 1h28m în documentarul Recorder „Deceniul Iohannis”:

1 comment
  1. Ce mizerie !! Nu ar fi sănătos să rămână îngropat acest caz. Mai întâi schimbat politicienii și apoi cei din justiție și poliție care au fost complici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iulian Cristache, Federația Părinților: Am cerut Ministerului Educației o analiză pentru a vedea câți bani se cheltuie pe fiecare temă din capitolul bunuri și servicii și ce procent cheltuie școlile, în realitate, pentru elevi. Vrem să ne asigurăm că nu se mai se cer bani părinților pentru markere, hârtii și alte materiale didactice

Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, spune că a cerut miercuri Ministerului Educației, în cadrul Comisiei pentru Dialog Social, o analiză realizată de Unitatea pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (UFIP) la nivelul…
Vezi articolul

Regulile pentru programele de licență cu dublă-specializare „exclusiv pentru profesori”, plătite de stat cu burse pentru studenți egale cu salariul net al unui profesor debutant, publicate în dezbatere / Nu există nicio obligație ca absolvenții să devină profesori – proiect

Cei care aleg să urmeze cursurile licenței didactice cu dublă specializare primesc burse de studiu în cuantum egal în cuantum egal cu salariul net al unui profesor debutant, potrivit unui…
Vezi articolul