Fetița Psihopedagog sau lecție emoționantă de prietenie: O fetiță de clasa a IV-a a făcut fișe de lucru pentru colegul ei cu autism

13.879 de vizualizări
“Dragă Vlăduț, vreau să-ți spun ceva. Când te-am văzut prima dată nu te-am plăcut deloc. Dar, cu timpul, am început să te plac foarte mult. Acum, nu vreau să pleci din clasă!”. Mesajul a fost scris de o fetiță de clasa a IV-a, care a învățat de la colegul ei de clasă cum învață copiii cu autism. A văzut zilnic cum terapeutul cu care Vlad vine la școală îi dă de lucru diferit de ceea ce face restul clasei și, “spre uimirea tuturor, Alexandra a venit într-o zi la școală cu o fișă concepută special pentru Vlad” de ea însăși.

Alexandra a continuat să facă materiale de învățat cu exerciții pentru prietenul ei cu autism și a ajuns, la clasa a IV-a, să facă o culegere de fișe de lucru pentru copii cu cerințe educative speciale, scrie Ana Dragu, președinta Asociației Autism Europa Bistriţa, pe pagina sa de Facebook.

Caietul cu fise de lucru / Foto: Facebook Ana Dragu

Fondatoare și a Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț”, Ana Dragu atrage atenția că, “deși extrem de util, un astfel de instrument era inexistent și extrem de necesar oricărui dascăl care integrează copii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă“. Auxiliarul pentru elevi cu cerințe educative speciale va putea fi descărcat începând cu 1 ianuarie 2018 de pe site-ul www.centruldeautism.ro și este opera unui copil de clasa a IV-a, nu a unui profesor.

Fetița Psihopedagog – Incluziune pe bune: Povestea integrală publicată de Ana Dragu pe pagina sa de Facebook:

Alexandra și Vlad sunt colegi în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 4 din Bistrița de la începutul școlii. Deși sunt în aceeași clasă, Alexandra și Vlad sunt foarte diferiți. Băiatul a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist la vârsta de 2 ani și de atunci face intensiv terapie de recuperare în cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița. Cu sprijinul unui facilitator școlar (shadow), Vlad a parcurs cursurile unei grădinițe de masă și în prezent este elev în clasa a IV-a, la școala de masă, unde a fost primit cu brațele deschise de învățătoarea Bombonica Barteș și de colegi.

Deși la început Alexandra nu știa cum să se raporteze la colegul ei atipic, în timp și-a dorit din răsputeri să se conecteze la el și să îl ajute. Observând că însoțitorul școlar al copilului îi face zilnic fișe de lucru diferențiate, spre uimirea tuturor, Alexandra a venit într-o zi la școală cu o fișă concepută special pentru Vlad, pe modelul observat de fetiță la terapeutul însoțitor al copilului. Apoi a doua fișă, apoi a treia fișă, astfel încât în timp, la inițiativa facilitatorului școlar, psihopedagog Maria Câmpan, Șef Centru în cadrul Asociației Autism Europa, colecția de fișe de lucru diferențiate create de Alexandra s-a concretizat într-un un auxiliar școlar cu fișe de lucru pentru copii cu cerințe educative speciale.

Deși extrem de util, un astfel de instrument era inexistent și extrem de necesar oricărui dascăl care integrează copii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă.

Caietul cu fise de lucru / Foto: Facebook Ana Dragu

Iată ce scrie pe prima pagină:

Dragă Vlăduț, vreau să-ți spun ceva. Când te-am văzut prima dată nu te-am plăcut deloc. Dar, cu timpul, am început să te plac foarte mult. Acum, nu vreau să pleci din clasă! Stai cu noi până la sfârșitul școlii! Te iubesc, te iubim! Suntem prieteni buni și sunt bucuroasă că îmi ești prieten. Sper că-ți place! Și pentru a-ți demonstra ce mult prețuiesc prietenia ta, o să îți dăruiesc un cadou…o carte pentru tine. Cu mult drag, colega ta, Alexandra!

De la înființare, Centrul de Reurse și Referință în Autism Micul Prinț a integrat în învățământul de masă în grădinițele și școlile din Bistrița-Năsăud peste 60 de copii diagnosticați cu forme ușoare și severe de autism. În total, 840 de copii cu cerințe educative speciale beneficiază de certificat de orientare școlară în învățământul de masă în județul Bistrița-Năsăud, și numărul lor este în creștere. Acest efectiv de elevi cu cerințe educative speciale este deservit de 11 logopezi, 35 de consilieri școlari și doar 22 de profesori itineranți.

Alexandra a înțeles însă ce înseamnă incluziunea mai bine decât foarte multe cadre didactice.

Caietul Alexandrei, Editura Școala Ardeleană 2018, a fost publicat în 1000 de exemplare în cadrul proiectului ”Creșterea nivelului de incluziune al copiilor cu cerințe educative speciale în școlile din Municipiul Bistrița”, proiect cofinanțat din bugetul local al Municipiului Bistrița pe anul 2018. Auxiliarul pentru elevi cu cerințe educative speciale va putea fi descărcat începând cu 1 ianuarie 2018 de pe site-ul www.centruldeautism.ro.

Caietul cu fise de lucru / Foto: Facebook Ana Dragu

Like and SHARE and HEARTS for Alexandra!

La mulți ani tuturor persoanelor cu dizabilități din România!”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației din Franța vrea ca profesorii să poată preda și după studiile de licență, ca răspuns la deficitul de personal / Masteratul este obligatoriu pentru cariera didactică în prezent

Formarea inițială a profesorilor din Franța este pusă în discuție zilele acesta de ministrul educației Pap Ndiaye. Oficialul a declarat, într-un interviu recent pentru publicația Le Monde, că o soluție…
Vezi articolul

FOTO Construcția unui nou liceu tehnologic a demarat la Sebeș, Alba. Va avea 900 de elevi, iar investiția din fonduri europene depășește 27 de milioane de lei / Primarul a pus o carte la temelie

Un volum cuprinzând memoriile academicianului Dorin Pavel, considerat părintele hidroenergeticii moderne, nepotul lui Lucian Blaga, a fost depus, miercuri, de către primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor, la temelia noului liceu…
Vezi articolul

Declarații contradictorii ale ministrului Educației, criticate de asociațiile elevilor: Sorin Cîmpeanu a anunțat burse de merit doar peste 9.50 pentru că elevii au avut medii „distorsionate” la orele online, burse care se vor acorda pe baza notelor din acest semestru, desfășurat fizic

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că din semestrul următor bursele de merit se vor acorda doar peste media 9.50, justificând măsura prin faptul că elevii ar fi avut medii…
Vezi articolul

Niciun card pentru prima de carieră profesională, de 500 de lei, nu a fost încă dat angajaților din școlile din Bihor, arată datele de la Poșta Română, care asigură livrarea / În niciun județ cardurile nu au fost distribuite în totalitate, deși legea prevedea că în octombrie oamenii vor avea primele

În județul Bihor niciun card pentru prima de carieră profesională nu a fost distribuit personalului nedidactic din învățământ, până la data de 8 ianuarie 2024, potrivit unui răspuns transmis de…
Vezi articolul

Ghid pentru combaterea dezinformării și racolării în mediul online, adresat elevilor și profesorilor din medii vulnerabile – lansat de specialiști în combaterea traficului de persoane, justiție și comunicare

Un manual pentru combaterea dezinformării și racolării pe Internet a fost lansat de specialiști în combaterea traficului de persoane, justiție și comunicare, pentru uzul la clasă al profesorilor din învățământul…
Vezi articolul