Festivalul „Zilele Culturii Japoneze” are loc în perioada 7-14 iunie. Evenimentul este organizat de Universitatea Româno-Americană și Muzeul Național de Artă al României. Programul complet

În perioada 7 – 14  iunie 2024 are loc cea de-a XIII-a ediție a festivalului „Zilele Culturii Japoneze”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Evenimentul este organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, din cadrul Universității Româno-Americane, alături de Muzeul Național de Artă al României. Scopul evenimentelor este apropierea publicului din România de cultura tradițională niponă, cât și de cea contemporană.

Totodată, festivalul marchează 19 ani de la înființarea CSRJ-AH (Centrul de Studii Romano-Japoneze “Angela Hondru” – n.red), iar cei mai buni 10 cursanți vor fi premiați în cadrul galei aniversare Ajisai Matsuri.

Potrivit comunicatului, evenimentele vizează enigmatica lume a gheișelor, explorarea artelor japoneze precum: ceremonia ceaiului, ikebana, origami, kimono sau pictura tradițională japoneză. Participanții pot vedea Japonia prin ochii unui fotograf japonez de renume.

„Evenimentul este deschis publicului larg și se adresează atât cunoscătorilor culturii nipone, cât și celor ce pur și simplu iubesc Japonia”, după cum se arată în informare.

Programul Festivalului Zilele Culturii Japoneze

Vineri, 7 Iunie 2024

Miercuri, 12 Iunie 2024

Joi, 13 Iunie 2024

Vineri, 14 Iunie 2024

„Invitate speciale la eveniment vor fi trei membre ale “cartierului cu flori” (cum sunt denumite zonele cu geisha din Kyoto), aflate pentru prima data în Romania pentru a lua parte la un spectacol extraordinar de muzică și dans traditional japonez.

Geiko Ayano, o artistă cu experiență, care și-a început ucenicia în cartierul Pontocho la 16 ani, imediat după terminarea perioadei de învățământ obligatoriu, a devenit maiko la 17 ani și geiko la 21. Instrumentul preferat este flautul, d-ra Ayano fiind și o dansatoare de excepție.

Geiko Taka a urmat o cariera similară, devenind geiko la 22 de ani. Este specialistă în danstradițional și ceremonia ceaiului.

Maiko Hidesaki (geisha în devenire) este o tânără deosebit de talentată, care se specializează în dans și ceremonia ceaiului.

Toate cele trei artiste provin de la o casă de ceai din faimosul cartier Pontocho din Kyoto.

Tot în cadrul galei Ajisai Matsuri artistul Tenkeii Nomura ne va încânta cu un fascinant show ikebana. Tenkeii Nomura san realizează aranjamente în stilul Școlii Sogetsu și este ambasador onorific al prefecturii Ishikawa. Revine la București după ce a mai susținut spectacole în trecut pe scena Teatrului Odeon dar și aici, la Sala Auditorium a MNAR”, potrivit comunicatului.

Comunicatul integral poate fi consultat mai jos:

Exit mobile version