Cu o lună înainte de începerea școlii, numărul medicilor din România care nu recomandă vaccinarea copiilor între 12 și 16 ani este semnificativ, însă opinia lor nu se bazează pe studii și pe argumente științifice, au declarat medici și șefi de spitale consultați de G4Media.ro. Vaccinarea tinerilor de peste 12 ani a început pe 1 iunie cu Comirnaty (Pfizer) și de la 1 august cu Spikevax (Moderna).
- Șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat pentru G4Media.ro, că până pe data de 2 august au fost vaccinați 27.697 (12 – 15 ani) cu cel puțin 1 doză și 141.749 (16 – 19 ani) cu cel puțin o doză. Cei mai mulți tineri au deja schema completă de vaccinare.
Cifrele sunt modeste la peste o lună de la începerea vaccinării copiilor. De notat că nu există o campanie de informare pentru vaccinarea copiilor având ca public țintă părinții. În plus, și în rândul profesorilor se manifestă un grad mare de reticență.
De ce unii medici nu recomandă vaccinarea copiilor?
Unul dintre medicii care manifestă rețineri față de vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 16 ani a explicat pentru G4Media.ro, sub rezerva anonimatului, că la această vârstă, copiii ”sunt în perioadă de dezvoltare fizică și hormonală” și că ”încă nu se cunosc toate efectele vaccinului”.
Pe de altă parte, medicul mai susține că ”miocardita este unul dintre efectele adverse cu un procent destul de ridicat în cazul copiilor vaccinați”. El mai susține că la această vârstă, copiii au oricum ”o imunitate ridicată”.
”Există o nevroză generalizată care atinge personalul medical la noi, dar realitatea este că NU au argumente științifice. La noi s-au vaccinat copii iar reacțiile adverse sunt raportate. Este o spaimă de necunoscut”, declară pentru G4Media.ro un medic care este și șeful unui spital important din Capitală.