Federația Părinților, după reducerea numărului de ore: Va fi dezastru la Evaluarea Națională și Bacalaureat, dacă nu se modifică și programa școlară și dacă nu se implementează obligatoriu Școala după școală

Iulian Cristache

Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache

Reducerea cu 5 a numărului de ore pentru elevii de gimnaziu și liceu, “fără corelarea cu programele școlare și fără un program obligatoriu Școala dupa școală, va duce la un procent mult mai mic de reușite la Evaluarea Națională și Bacalaureat”. Avertismentul vine de la președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, care a declarat pentru Edupedu.ro că “e în regulă modificarea” cu revenirea la numărul de ore prevăzut în legea educației încă din 2011.

Însă dacă Ministerul “nu modifică programa, va fi dezastru: lecțiile se vor face pe repede-nainte mai mult decât înainte”, a precizat acesta.

“Reducerea numărului de ore, fără corelarea cu programele școlare și fără un program obligatoriu Școala dupa școală, va duce la un procent mult mai mic de reușite la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Curriculumul trebuie modificat și adaptat numărului de ore, pentru că vor disparea 5 sau 6 ore la gimnaziu”, a declarat Iulian Cristache, pentru Edupedu.ro.

Reprezentantul părinților a precizat că elevii, cel mai probabil, vor face în continuare toate orele din curriculumul la decizia școlii, “numai că avem nevoie de curriculum la decizia școlii prin care să fie consultați în mod real părinții și elevii, și nu făcute ore numai pentru completarea catedrelor”.

“Tot se vorbește despre educație rutieră, despre alte tipuri de educație, dar trebuie să redudem de undeva și eu personal îmi doresc reducerea numărului de ore în anii terminali – a VIII-a și a XII-a – astfel încât elevii să aibă timp să se pregătească pentru examen”, a declarat Cristache.

Acesta a precizat că până acum nu s-a discutat la Minister care vor fi materiile de unde se vor tăia ore. “E în regulă modificarea, însă trebuie să fim foarte atenți să nu scadă nivelul și mai mult. Ministerul Educației dacă nu modifică programa va fi dezastru: lecțiile se vor face pe repede-nainte mai mult decât înainte”, a afirmat Cristache, pentru Edupedu.ro.

În ceea ce privește sintagma “în medie” prevăzută în proiectul de lege inițiat de Liviu Pop și care a fost votat de Parlament, reprezentantul părinților a spus pentru Edupedu.ro că se regăsește “în toată legea educației, din păcate, și de aceea s-a ajuns ca și numărul maxim de elevi de la clasă să fie mult mai mare decât ar trebui”.

“În ultimul timp, ne tot văităm că ne vin copiii obosiți acasă, dar dacă mă întrebați pe mine, sunt obosiți și din cauza modului în care le este predat: stau pe scaun și doar își iau notițe. Problema trebuie să meargă mai departe cu implementarea obligatorie a școlii după școală”, a susținut Cristache.

Citește și:

 

 

 

 

Exit mobile version