Asociația Elevilor din Constanța înființează Federația Elevilor din România, ca alternativă la Consiliul Național al Elevilor. Pe lângă AEC, din Federație fac parte Asociațiile de Elevi din București și Ilfov, Maramureș, Călărași, Vâlcea și Bacău, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro. Federația Elevilor din România, aflată în curs de înființare, cere Guvernului să retragă prevederile privind eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice.
Elevii spun că pe 2 aprilie Ministerul Dezvoltării a încărcat pe site-ul web al instituției un proiect de ordonanță de urgență a guvernului, care are ca obiect eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice. “Conform informațiilor existente se va adopta săptămâna aceasta, ultima în care Guvernul are această posibilitate, înainte de încheierea sesiunii parlamentare”, avertizează tinerii.
“Dorim să atragem atenția asupra efectelor pe care aceasta le poate avea, dat fiind faptul că, odată cu intrarea transportului județean în regim comercial, dispar obligațiile de serviciu public pentru transportatori, iar aceștia nu vor mai putea fi obligați să asigure tarife preferențiale pentru elevi (în cazul navetei) sau să vândă abonamente la preț redus primind ulterior subvenție. Practic, Consiliile Județene nu vor mai avea pârghiile legale pentru a impune aceste obligații în sarcina firmelor de transport, fiind o formă mascată de a le degreva de această responsabilitate. În sensul acesta, în loc ca Guvernul să aloce mai mulți bani pentru reducerile elevilor, acesta alege să elimine această responsabilitate”, atrage atenția Federația Elevilor din România.
Elevii spun că printre obligațiile de serviciu public “se regăsește atât acordarea reducerilor la transportul județean pentru elevi, de către transportatori, drept prevăzut de art. 84, alin. (1) și (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, dar și respectarea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor, impuse de Ordonanța Guvernului nr. 69/2016. Din cauza dispariției reducerilor pentru elevi și a faptului că transportatorii vor putea stabili prețurile pentru abonamentele elevilor fără vreo restricție, presiunea financiară pusă asupra elevilor și subsecvent asupra școlilor va fi una prea mare. De aceea, considerăm că Ministerul Educației Naționale nu va susține decontarea integrală a navetei elevilor, deși aceasta este prevăzută de lege”.
“Solicităm Guvernului României retragerea prevederilor privind eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice și asigurarea că drepturile elevilor nu vor mai fi atinse în favoarea altor interese, în special având în vedere situația alarmantă a abandonului școlar în România, rata părăsirii timpurii a școlii fiind de 16,4%, așa cum arată Comisia Europeană”, spun tinerii.